En fantastisk mulighet for musikkstudentene

Hvert år får studentene på Musikkonservatoriet ved UiT muligheten til å stå på scenen gjennom Nordlysfestivalen. Festivalen er blitt et viktig utstillingsvindu.

Fra en av årets lunsjkonserter med studenter fra Musikkonservatoriet.
Fra en av årets lunsjkonserter med studenter fra Musikkonservatoriet. Foto: Knut Åserud/Nordlysfestivalen
Publisert: 08.02.22 15:45 Oppdatert: 09.02.22 12:51
Kunst og kultur

– Dette er noe vi har sett fram til lenge, og det ligger utrolig mange øvingstimer bak oss. Filmmusikken til Williams har noe magisk tiltrekkende over seg, og det er spennende å opptre for et større publikum, sier Ida Pettersen Tande fra Narvik.

Hun har trompet som hovedinstrument og har studert ved Musikkonservatoriet ved UiT siden 2017. Under årets Nordlysfestival deltok hun på konserten der Musikkonservatoriet fremførte filmmusikken til John Williams.

Se intervju med Ida og en smakebit fra konserten her: 

Utfordrende å være utøvende

For musikkstudenter kan det være vanskelig å finne fulltidsstilling som utøvende musiker etter endt utdanning. Det er mer vanlig at man deler stillingen i en utøvende del med oppgaver innen undervisning og kulturnæring. Mange får deltidsjobb i kulturskole, videregående skole og i det frivillig kulturliv. Men ved Musikkonservatoriet er det også mange studenter som velger en rent utøvende bachelor, etterfulgt av en master. 

Ida Pettersen Tande fra Narvik
Ida Pettersen Tande flyttet fra Narvik for å satse på en karriere som utøvende musiker. Foto: Dag Rydmark

– De som ikke tar pedagogikk i bacheloren tar gjerne et årsstudium i praktisk pedagogisk utdanning for deretter eventuelt å bygge på med musikkutøving, instrumentaldidaktikk, eller hørelære med didaktikk og praksismaster, sier instituttleder ved Musikkonservatoriet, Lillian Grethe Jensen.

Fordi det ikke nødvendigvis er så enkelt å komme i gang som utøvende musiker, er Nordlysfestivalen, som UiT har en samarbeidsavtale med, blitt en viktig arena for studentene ved Musikkonservatoriet. Festivalen har siden starten i 1988 utviklet seg fra å være en klassisk musikkfestival til å bli en kulturell smeltedigel som har tatt opp i seg musikksjangre som jazz, folkemusikk, samtidsmusikk og verdensmusikk.

Samspill med profesjonelle

– For Musikkonservatoriet som institusjon, og ikke minst for studentene, har Nordlysfestivalen utviklet seg til å bli instituttets kanskje fremste utstillingsvindu. Hvert år i januar får studentene mulighet til å presentere seg for et større publikum både i form av lunsjkonserter og kveldskonserter, men også gjennom orkesterprosjekt der både studenter og ansatte deltar sammen. For studentene er samspillet med lærerne, som også er høyt kvalifiserte utøvende musikere, veldig inspirerende og lærerikt, sier Jensen.

Under årets festival ble det blant annet markert at en av vår tids største og mest ikoniske filmkomponister, John Williams, fyller 90 år i år. Studenter og ansatte holdt fredag 4. februar konsert på Verdensteatret med smakebiter fra storfilmer som «Star Wars», «Indiana Jones», «Schindlers liste» og «E.T.» Konserten var utsolgt.

Tett kobling med arbeidslivet

Roger Amundsen fra Sortland
Roger Amundsen fra Sortland går 4. året på Musikkonservatoriet i Tromsø. Foto: Dag Rydmark

Studentene ved Musikkonservatoriet uttrykker stor tilfredshet med at de har muligheten til å samarbeide tett med arbeidslivet. En tettere kobling til arbeidslivet er noe mange studenter etterlyser. Det kommer frem gjennom studiebarometeret, og samarbeidet med Nordlysfestivalen er derfor et godt eksempel på en av mange måter å legge til rette for økt samarbeid på.  

Tromsø huser flere store musikkfestivaler i ulike sjangre, konsertscener og teater og har også et eget symfoniorkester. Studentene ved Musikkonservatoriet tar i stor grad del i byens og landsdelens pulserende kulturliv både i regi av Musikkonservatoriet og som selvstendig utøvende musikere. 

– I dag må de fleste studentene utarbeide sine egne prosjekter som selvstendig næringsdrivende med egne bandprosjekt. Derfor har vi emner som blant annet fokusretter søkelyset mot bransje og kulturnæring. Emner som «Identitet, profesjon og bransje», «Musikkartistutvikling» og «Entreprenørskap» der studentene jobber med søknadsskriving om midler, planlegging og gjennomføring av konsertprosjekter. Pandemien satte en bråstopp for mye av den utadrettede virksomheten, men heldigvis ser vi justeringer på smitteverntiltakene slik at vi gradvis kan få tilbake våre normale liv, sier Jensen.

Fornøyde studenter

Roger Amundsen fra Sortland studerer elgitar på fjerde året på Musikkonservatoriet. Han deltok også under årets Nordlysfestivalen. Se intervju med ham her: 

Les mer om utdanningene vi tilbyr ved Musikkonservatoriet her!

Publisert: 08.02.22 15:45 Oppdatert: 09.02.22 12:51
Kunst og kultur
Vi anbefaler