Har du generell studiekompetanse, men mangler fordypning i matematikk (R1+R2) og fysikk 1? Dette studiet gir deg de realfagene du trenger for videre ingeniør- og sivilingeniørstudier, eller andre fag med tilsvarende opptakskrav, samtidig som at du får oppleve studiehverdagen på universitet. Realfagskurset utgjør et halvt års studie på fulltid, og går i vårsemesteret.
Antall studieplasser: 30
Ida Friestad Pedersen
Førsteamanuensis
Martin Fjellvang Osima
Rådgiver
Realfagskurset er lagt opp med forelesninger, demonstrasjonsforsøk, laboratorieoppgaver, gruppearbeid m/veiledning og obligatoriske regneøvinger med løsningsforslag.
De to fagene som utgjør realfagskurset er matematikk og fysikk, hvorav matematikk utgjør ca. 65 % av semesteret og fysikk ca. 35 %.
I matematikkfaget inngår regnetrening i stort omfang, og det vektlegges å vise hvordan faget er relevant å buke i andre fag, som for eksempel i mekanikk. I emnet inngår hovedområdene geometri, algebra, funksjoner, differensialligninger og sannsynlighets-regning.
I fysikkfaget inngår måleenheter og beregninger, rettlinjet bevegelse, kraft og bevegelse langs ei rett linje, kraft og bevegelse i to dimensjoner, mekanisk energi, statikk, mekanikk i væsker og gasser, termofysikk, elektrisitet, lys og bølger, atom- og kjernefysikk og elementær kjemi.
Etter bestått kurs skal du oppfylle kravene lagt i læreplanen for videregående skoler til spesiell studiekompetanse
Kunnskap:
- bred kunnskap om sentrale emner og problemstillinger i matematikk og fysikk, på en slik måte at kandidaten er vel kvalifisert for å gjennomføre en høyere teknologisk utdanning.
- god kunnskap om grunnleggende teorier, metoder og begreper innenfor de aktuelle fagområdene.
- kunnskap om fagenes grunnlag for høyere teknologiutdanning.
Ferdigheter:
- kan analysere fagstoff og trekke egne slutninger minst på lik linje med andre som er kvalifisert for en høyere teknologisk utdanning.
- kan anvende faglige kunnskaper på praktiske og teoretiske problemstillinger på en relevant måte.
- kan søke, behandle og vurdere informasjon kritisk.
- kan beherske relevante faglige verktøy.
Generell kompetanse:
- kan gjøre greie for prinsipper for naturvitenskapelig tenking.
- kan gjennomføre praktiske øvinger og utarbeide rapporter i samsvar med naturvitenskapelig arbeidsmetode og funksjonell bruk av språk og struktur.
- kan reflektere over egne faglige kvalifikasjoner som grunnlag for videre valg
- kan kommunisere med andre om realfaglige problemstillinger ved å benytte seg av matematiske og fysiske begreper og størrelser
Se studieplan
Andre studier du kanskje vil like
Lyst å bli ingeniør, men mangler nødvendig bakgrunn fra videregående? Vårt ett-årige forkurs gir deg...
Har du generell studiekompetanse og bare ønsker å ta realfagene (matte og fysikk) kan du søke opptak...