Bli en del av fremtidens løsning med en bachelor i bioteknologi ved UiT
Er du fascinert av hvordan naturvitenskap og teknologi kan forandre verden? Bioteknologi er en fremtidsrettet og tverrfaglig disiplin som kombinerer biologi, kjemi og ingeniørvitenskap for å skape innovasjoner som kan løse noen av vår tids største utfordringer.
Ved UiT – Norges arktiske universitet – får du en unik mulighet til å fordype deg i bioteknologi og være med på å forme fremtidens bærekraftige løsninger. Gjennom studiet lærer du hvordan mikroorganismer, plante- og dyreceller, eller deler av disse, kan brukes til å utvikle produkter og prosesser med anvendelse innen alt fra medisin og miljøteknologi til matproduksjon og bioøkonomi.
Hvorfor velge bioteknologi ved UiT?
- Strategisk plassering og nasjonal betydning:
UiT ligger i hjertet av Norges nordområder, som har en sentral rolle i den nasjonale nordområdestrategien. Her satses det stort på utviklingen av blå og grønne verdikjeder gjennom ny kunnskap og teknologi, inkludert bioteknologi. Denne strategien legger grunnlaget for bærekraftig utnyttelse av Norges marine ressurser, og UiT gir deg verktøyene til å delta i denne satsingen. - Sterk kobling til næringslivet:
Bioteknologimiljøet ved UiT har et tett samarbeid med Biotech North, en kunnskapsbasert næringsklynge i Tromsø-regionen. Gjennom dette samarbeidet får du som student tilgang til nettverk og praksismuligheter som kan gi deg et konkurransefortrinn i arbeidslivet. Biotech North består av ledende bioteknologibedrifter som utvikler innovative produkter og løsninger innen helse, miljø og industri. - Relevante karrieremuligheter:
Med en utdanning i bioteknologi fra UiT er du kvalifisert til en rekke spennende karriereveier, både nasjonalt og internasjonalt. Våre tidligere studenter jobber innen forskning og utvikling, bioteknologisk industri, offentlig forvaltning og konsulentvirksomhet. Bioteknologi er også en nøkkel til å møte økende etterspørsel etter kompetanse innen bærekraftige løsninger, noe som gir deg en trygg og spennende fremtid i arbeidsmarkedet.
Velkommen til UiT – der arktisk kompetanse møter globale utfordringer.
Generell studiekompetanse + Matematikk R1 eller matematikk S1+S2 og i tillegg ett av følgende fag:
Matematikk (R1+R2)
Fysikk (1+2)
Kjemi (1+2)
Biologi (1+2)
Informasjonsteknologi (1+2)
Geofag (1+2)
Teknologi og forskningslære (1+2)
Eller 2MX/2MY/3MZ + 3MX/3FY/3KJ/3BI (etter Reform 94).
Søknadsfristen er 1. mars for søkere med realkompetanse.
Studiet har 15 studieplasser og er adgangsregulert.
Poenggrensene for opptaket høst 2024 var:
Hovedopptak: alle kvalifiserte. Ordinær førstegangsvitnemålskvote: alle kvalifiserte.
Målgruppe:
Studenter med bakgrunn i realfag og med spesiell interesse for bioteknologi, herunder fag som biologi og mikrobiologi, og kjemi.
Beskrivelse av studiet
Programmet bygger et bredt fundament av kunnskaper og ferdigheter innen grunnleggende bioteknologi, mikrobiologi, kjemi og molekylærbiologi. Emner som bidrar til dette, har derfor en sentral plass i bachelorstudiet. I tillegg får du innsyn i mer anvendte sider av bioteknologien, med særlig vekt på marine ressurser, og du vil få trening i å planlegge, gjennomføre og rapportere et selvstendig, forskningspreget prosjekt.
Studiet er lagt opp med obligatoriske programfag (130 stp), valgfag (30 stp) og fellesfag (20 stp). Valgfag er en emnepakke som du velger fra andre studieprogram enn ditt eget eller gjennom utveksling, i 4. semester. Dette gir for eksempel muligheter for fordyping i temaer som kjemi, cellebiologi, bærekraft eller konsekvensanalyser utover obligatoriske innføringsemner.
Det første semesteret tar du et introduksjonsemne i bioteknologi. I tillegg tar du kjemi og matematikk, som er viktige støttefag for de videre studiene.
I andre og tredje semester gis breddekunnskap om molekylært rettet biologi og mikrobiologi. I tredje semester kan du velge om du vil ta et emne i molekylærbiologi eller i praktisk organisk kjemi.
I fjerde semester tar du valgpakke eller du drar på utveksling.
I femte semester, som samtidig er programmets valgpakke for studenter på andre programmer, gis en teoretisk innføring i temaer knyttet til bioteknologisk forskning og næringsvirksomhet der hovedvekten av temaer er knyttet til marine ressurser og utnyttelse av disse til ulike anvendelser samt de metodene som nyttes for dette. Laboratorieemnet har fokus på metoder i molekylær bioteknologi med innsikt og trening i moderne teknikker som kloning, uttrykking av gener, dokumentasjon og testing av det som blir produsert av bioaktivitet. Det siste emnet i pakken gir en innføring i forståelse og bruk av bioinformatikkverktøy på et nivå som forventes av moderne bioteknologier.
I sjette semester må du skrive en selvstendig bachelorgradsoppgave innen bioteknologi eller kjemi, som er basert på et eksperimentelt arbeid eller et litteraturstudium. Presentasjon og tema for disse oppgavene er organisert i emnet Bio-2610 (eller KJE-2010) og blir presentert av veiledere i begynnelse av semesteret.
De valgene du gjør underveis kan være motivert ut fra dine interesser og dine videre studieplaner for master. De forskjellige fagmiljøene som tar opp mastergradsstudenter i bioteknologi, vil kunne kreve at du har inkludert spesifikke valgemner i bachelorgraden. Det betyr at dersom du ønsker å gå videre med en mastergrad, bør du i løpet av andre studieår kontakte relevante fagmiljøer/studiekonsulenten angående emner som anbefales i forhold til fagområdet du er interessert i.
Hva lærer du?
Etter fullført utdannelse har kandidaten følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
Kandidaten
- har bred kunnskap og forståelse av det biokjemiske, cellulære og genetiske grunnlaget for liv
- har bred kunnskap om strategier for isolering og karakterisering av bioaktive molekyler/gener med potensiale for medisinsk og annen bruk
- kan oppdatere sin kunnskap innenfor bioteknologi
- kjenner til mangfoldet av bioteknologisk forskning og næringsvirksomhet (FOU) med særlig vekt på utnyttelse av marine ressurser
Ferdigheter
Kandidaten
- kan anvende relevante molekylærbiologiske, mikrobiologiske og biokjemiske metoder for å løse bioteknologiske problemstillinger
- kan reflektere over egen faglig utøvelse, justere denne under veiledning og tilegne seg ny kunnskap
- kan anvende grunnleggende statistiske metoder og bioinformatikk for å analysere og systematisere eksperimentelle data
- kan innhente, kritisk vurdere og bruke relevant fagstoff
- kan skrive om og formidle vitenskapelige resultater
Generell kompetanse
Kandidaten
- kan utføre selvstendig bioteknologisk, mikrobiologisk og molekylært eksperimentelt arbeid
- kan analysere og formidle resultater av eksperimentelt arbeid
- kan formidle skriftlig og muntlig sentrale deler av det bioteknologiske fagfeltet som teorier, problemstillinger og løsninger
- har forståelse av hva som ligger i begrepet vitenskapelige metoder og forutsetning for kritisk vurdering av informasjon som er offentlig tilgjengelig innen bioteknologiområdet
- har innsikt i mulighetene for bruk av (marine) biologiske ressurser innen bioteknologisk forskning og utvikling
- har kjennskap til de etiske grunnholdningene innen bioteknologiske anvendelsesområder
- kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre bioteknologer og gjennom dette bidra til utvikling og god praksis
- kjenner til nytenkning og innovasjonsprosesser innen bioteknologi
Jobbmuligheter
Utdanningen gir et godt grunnlag i generell bioteknologi og kvalifiserer for jobber i næringsliv med stor grad av innovasjon, i produksjonsbedrifter innen bioteknologiske næringer (marine næringer), samt innen forskning.
Utdanningen kvalifiserer til opptak til Master in Marine Biotechnology (UiT, karakterkrav: minimum snittkarakter C, alle karakterer teller). Utdanningen vil også kunne kvalifisere til masterprogrammer ved andre universiteter i inn- og utland.
Bioteknologimiljøer ved UiT har en tett kobling til medlemsbedrifter i den kunnskapsbaserte næringsklyngen, Biotech North, i Tromsø-regionen, og de uteksaminerte kandidatene er etterspurt i arbeidsmarkedet.
Gradsnavn
Bachelor i bioteknologi.Relaterte yrker
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisnings- og eksamensspråk er norsk. Noen emner undervises på engelsk.
Undervisning og eksamen
Gjennom studiet brukes et spektrum av ulike undervisnings- lærings- og vurderingsformer. Disse er tilpasset læringsutbyttet og har som mål å fremme studentenes læring og mestringsfølelse. Undervisningsformene er forelesning, lab, tokt og studentaktive læring i form av presentasjon av oppgaver, selvstudium, skriving av lab-rapporter, gruppearbeid og semesteroppgaver. Valg av disse forskjellige undervisnings- og læringsformer er tilpasset både enkeltfag og studietilbudet som helhet for å gi studentene gode grunnlag før å oppnå programmets læringsutbytte og legger til rette for at studentene kan ta en aktiv rolle i læringsprosessen.
Vurderingsformer: I studieprogrammet inngår både emner som benytter karakterskalaen bestått/ikke bestått og emner som benytter den graderte karakterskalaen med fem trinn fra A til E for bestått, og F for ikke bestått. Hvilket karaktersystem som benyttes, framkommer av emnebeskrivelsene. Noen av emnene kan ha ett eller flere arbeidskrav som etter godkjenning gir tilgang til eksamen. Arbeidskrav kan være obligatoriske laboratorierapporter, innleveringer, ekskursjon- og toktrapporter, gruppearbeid, presentasjoner og/eller obligatorisk oppmøte på forelesninger/gruppearbeid og seminarundervisning. Eksamensformer kan være skriftlig, muntlig, hjemmeeksamen, rapporter eller presentasjoner.
For studentene på programmet vil det være muligheter for utenlandsopphold i fjerde semester. Studenter som skal på utenlandsopphold, må ha gjennomført og bestått eksamener i emner tilsvarende minimum 60 studiepoeng.
UiT har mange avtaler med utenlandske universiteter og det jobbes kontinuerlig med nye avtaler.
Studiesteder du kan utveksle til
Thodesen utforsker bioteknologi
Se film her:
Finnfjord AS - Jakten på Norges Smarteste Industribedrift
Inspirerende film fra Biotech North Cluster:
Vil du være med på å løse noen av verdens vanskeligste spørsmål som antibiotikaresistens eller sult?
Studentorganisasjoner ved Norges fiskerihøgskole
Les mer om studiene vi tilbyr i vår digitale brosjyre
Les mer om studiene vi tilbyr i vår digitale brosjyre.