Ung vilje. Prosjekt: Frafall i videregående skole blant elever i Troms fylke - årsaker, konsekvenser og tiltak
Bare halvparten av elevene som begynner på videregående skole (vgs) i Troms fylke, fullfører utdanningen på normert tid (tre år). Noen gjør omvalg mens andre bruker lengre tid på å gjennomføre vgs. For de som ikke kommer igjennom vgs, øker risikoen for å bli utestengt fra framtidig utdanning og yrkesliv. Konsekvensene av å slutte på skolen kan på lengre sikt bli svært belastende for den enkelte.
Årsakene til frafallet er sammensatte og kan omfatte både skolens verdier, målsetninger, metoder og ivaretakelse av den enkelte elev og elevens forutsetninger og motivasjon for møtet med skolen. Mer kunnskap om disse forhold er nødvendig for å kunne forbedre skoletilbudet.
Hovedhensikten med Ung-vilje prosjektet er å øke kunnskapen om årsakene til frafallet i vgs blant elevene i Troms fylke, slik at man gjennom denne kunnskapen kan iverksette tiltak/endringer som kan bidra til lavere frafall. Dette betyr at de som deltar i undersøkelsen får mulighet til å gi noen svar på fordeler og ulemper med skolesystemet. Her kan du lese mer om Ung-vilje studien som inkluderer alle elever som begynner på Vg1-kurs høsten 2010, og med siste datainnsamling i 2020.
Ny kunnskap om skolefrafallets kortsiktige og langsiktige konsekvenser vil kunne: a) bidra til å styrke samfunnets og kommunenes motivasjon for å utvikle en skole som er bedre tilpasset behovene til de elevgrupper som faller ut, b) bidra til å utvikle et pedagogisk og psykososialt hjelpetilbud som er bedre tilpasset disse elevene. Ny kunnskap om lærernes rolleoppfatning og mestringsevne vil kunne bidra til at lærerutdanningens innhold utvikles bedre i samsvar med de faktiske behov som lærere skal imøtekomme i skolen.
Under "Publikasjoner" fremgår alle publikasjonene fra prosjektet. |
For at det skal være mulig å gjennomføre et så omfattende prosjekt, krever det et nært samarbeid mellom ulike institusjoner. Derfor ble det etablert en referansegruppe med representanter for fylket, skoler, arbeidsmarkedsetat og næringsliv for å sikre best mulig innspill til hensiktsmessig løpende prosjekt tilpasning, koordinering av den praktiske gjennomføringen av samtidige prosjekter, og senere informasjon om resultater og overføring til konkrete tiltak.
Prosjektet tar utgangspunkt i det norske utdanningssystemet.
Kontakt
Prosjektleder, professor Tore Sørlie
Telefon: (+47) 90179401
tore.sorlie@unn.no
Veileder førsteamanuensis Rannveig Grøm Sæle
rannveig.sale@uit.no
Veileder, professor Oddgeir Friborg
oddgeir.friborg@uit.no
Ph.d.-student Charlotte Bjørnskov Goll
Telefon: (+47) 77 62 76 31
charlotte.b.goll@uit.no
Ph.d.-student Karl Ottar Ottesen
karl.o.ottesen@uit.no
Hjemmeside:
uit.no/ungvilje
Postadresse:
Prosjekt Ung-vilje
ved prosjektleder Tore Sørlie
Forskningsgruppe Psykiatri
Postboks 6124, UNN Åsgård
9291 Tromsø
Besøksadresse:
Åsgårdvegen
ÅSGÅRD UNN
Fakturaadresse:
Universitetet i Tromsø
Fakturamottak
NO-9037 Tromsø
Organisasjonsnummer
970 422 528
Prosjektet er finansiert av:
- Regional Differensiert
Arbeidsgiveravgift midler
- Sparebank 1 Nord-Norge
Gavefond
- Universitetet i Tromsø
Undersøkelsen vil være forankret ved Institutt for klinisk medisin (IKM), Det helsevitenskapelige fakultet, UiT - Norges arktiske universitet, og gjennomføres i samarbeid med Institutt for psykologi (IPS) ved samme fakultet. UiT - Norges arktiske universitet.