Ung vilje. Prosjekt: Frafall i videregående skole blant elever i Troms fylke - årsaker, konsekvenser og tiltak

Om Ung vilje studien

Ung vilje studien 2010-2020

Frafall i den videregående skolen blant elever i Troms fylke - årsaker, konsekvenser og tiltak

 

 

 


 

Hensikten med studien:

Utdanning bidrar til utjevning av psykososiale, helsemessige og økonomiske ulikheter. Videregående skole er veien til utdanning. I Norge er frafallsprosenter størst i Nord-Norge (20-30%). Hovedformålet med studien er å identifisere årsaker og konsekvenser av frafall samt foreslå tiltak for å redusere frafallet.

Metode:                                                                                                                                                                               

1. Prospektiv longitudinell spørreskjemabasert kohort studie av elever som startet vg skolegang i Troms fylke 2010 med datainnsamlinger ved skolestart og etter tre og 10 år. Skjemaet etterspurte sosiodemografiske, helsemessige og skolerelaterte forhold som ble ansett som relevante for frafall.

Spørreskjemaer 1, 2 og 3 er vedlagt.

2. Kvalitativ utforskende studie basert på intervjuer av elever som hadde falt fra i løpet av første skoleår om deres tanker og opplevelser knyttet til frafallet samt lærere og rektorer om deres erfaringer med og tanker rundt frafall og mulige tiltak.

Deltakere:                                                                                                                                                           

Prosjektet inkluderer elever fra alle de 18 skolene på Vg1-kurs høsten 2010.

Informasjonsskriv med samtykkeerklæring er vedlagt.

1676 elever (69%) ble inkludert i den kvantitative studien og svarte på det første spørreskjemaet. Svarprosenten etter tre og ti år var 39 og 21%, det vil si generelt for lavt til å kunne si noe med tilstrekkelig sannsynlighet om hele materialet. 13 elever, 28 lærere og 6 rektorer ble intervjuet i den kvalitative delen av studien.

Tillatelser:

Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk, REK-nord, godkjente først prosjektet til 15/8 2020, med senere forlengelser til 31/12 2022 og 31/12 2026.

Den første forlengelsene ble gitt på grunn av gjenstående behandling av data innsamlet høsten 2019 og den andre pga forsinkelser under covid og stor arbeidsbelastning for de involverte forskere. 

Hva skjer med informasjonen om deg?                                                                                                                     

Alle data som er samlet inn om deg er blitt avidentifisert ved at navn og fødselsnummer er erstattet med en kode. Kodene er knyttet til en navneliste som oppbevares atskilt fra det kodede/avidentifiserte materialet. Informasjonen som er registrert om deg er kun brukt slik som beskrevet i hensikten ved studien. Se undersiden "Personvern" for utfyllende informasjon.


Ansvarlig for undersøkelsen:                                                                                                                                           

Institutt for klinisk medisin, Det helsevitenskapelige fakultet, Norges arktiske universitet, Universitetet i Tromsø. Prosjektleder er Professor Tore Sørlie ved Institutt for klinisk medisin og kan nås på tlf. 90179401 eller e-post: tore.sorlie@unn.no.

To doktorgradsstudenter, Karl-Ottar Ottosen og Charlotte Goll, tar sikte på å disputere med utgangspunkt i studien. Goll har nå fått sin avhandling godkjent for disputas i november 2024.

Spørreskjema 1

Spørreskjema 2

Spørreskjema 3

Informasjonsskriv



Ansvarlig for siden: Sørlie, Tore
Sist oppdatert: 11.11.2024 14:07