Ph.d.-programmet i naturvitenskap tilbyr forskerutdanninger innenfor flere naturvitenskapelige fagretninger, herunder marin og terrestrisk biologi og økologi, bioteknologi, genetikk, fysiologi, immunologi, matvitenskap, og fiskeri- og havbruksteknologi.
Ved spørsmål om opptak og søknadsprosess, ta kontakt på epost: opptak@uit.no
Rådgiver, ph.d.-utdanningen
Seniorrådgiver
Ph.d.-programmet er forankret i fagmiljø og forskningsgrupper ved to av fakultetets tre institutter; Norges fiskerihøgskole (NFH) og Institutt for arktisk og marin biologi (AMB). Fakultetet har følgende naturvitenskapelige forskningsgrupper og ph.d.-studenten vil inngå i ett eller flere av disse forskningsmiljøene:
Siden fakultetet også har fagmiljøer innen samfunnsvitenskapelige disipliner, er det mulighet å jobbe med tverrfaglige prosjekt, som for eksempel ressursforvaltning.
Uavhengig av fagmiljø/forskningsgruppe som ph.d.-studenten inngår i, skal vedkommende gjennomføre en opplæringsdel og jobbe i et forskningsprosjekt som skal resultere i en doktorgradsavhandling.
Opplæringsdelen utgjør 30 studiepoeng i graden og er individuelt tilpasset og faglig tilrettelagt for hver enkelt ph.d.-student. Opplæring i vitenskapsteori og etikk er obligatorisk for alle ph.d.-studenter ved UiT. For å dekke dette kravet, anbefales det at studenter ved ph.d.-program i natursvitenskap gjennomfører emnet SVF-8600 Vitenskapsteori og etikk (6 studiepoeng). Dette emnet arrangeres av fakultetet og tilpasses bredden i fakultetets fagmiljø.
Arbeidet med avhandlingen utgjør 150 studiepoeng og består i hovedsak av et aktivt forskningsarbeid under veiledning. Fagfeltet som avhandlingen dekker, er normalt innenfor et eller flere av fagmiljøene der fakultetet har ekspertise. Ved opptak til programmet oppnevnes minst to veiledere, men fakultetet anbefaler minst tre. Veilederne skal utfylle hverandre faglig og skal sørge for tett faglig rådgiving og oppfølging. Studenten må imidlertid selv ta ansvar for planlegging og gjennomføring av avhandlingsarbeidet.
Kandidater som har fullført ph.d.-utdanningen i naturvitenskap ved BFE-fak skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap – kandidaten
Ferdigheter – kandidaten
Generell kompetanse - kandidaten
Med en doktorgrad fra BFE-fakultetet vil ph.d.-studenten være kvalifisert for ledende arbeid innen næringsliv, forvaltning, høyere utdanning og forskning. Utdanningen har en fleksibel innretning som gir kandidaten mulighet til spesialisering i forhold til egne karriereplaner. Utdanningen kvalifiserer blant annet til karriere som forsker ved universiteter, høyskoler, forskningsinstitutter og industribedrifter. Videre vil kandidatene være aktuelle for offentlige forvaltningsinstitusjoner og andre virksomheter i offentlig sektor som krever høy utdanning og der forskererfaring er gunstig for stillingene. Forskerutdanningen i naturvitenskap fra BFE-fak er særlig relevant for ledende stillinger innen norsk fiskeri- og havbruksnæring, kompetansebedrifter innen klima- og miljø og bioteknologisk industri.
Fullført 3-årig bachelor (180 stp) og 2-årig master (120 stp); eller 5-årig integrert master (300 stp); eller utdanninger av tilsvarende omfang og varighet. For søkere med utenlandsk utdanningsbakgrunn anvendes NOKUTs GSU-liste og landdatabase til å vurdere hvorvidt utdanningen likestilles med norsk høyere utdanning.
De som har gjennomført mastergrad med 90 ECTS, kan kvalifisere seg til opptak ved 30 stp. påbygging av mastergraden. (jf. Retningslinjer for påbygging av 90 studiepoengs mastergrad i forbindelse med søknad om opptak til ph.d.):
Karakterer:
Utenlandske søkere må dokumentere at de har tilstrekkelige engelskkunnskaper, dvs. tilsvarende generell studiekompetanse. Dette kan dokumenteres på følgende vis:
Undervisningsformene på ph.d.-kursene varierer, men de vanligste er forelesninger, seminar, lab, tokt og felt.
Normalt er undervisnings- og eksamensspråket på doktorgradsemner engelsk, men kan også være norsk.
Mer info finner du her: Forskerutdanningen ved BFE-fak