høst
2022
FSK-1101 Kjemi for fiskeri- og havbruksvitenskap - 5 stp
Innhold
Emnet er spesialtilpasset bachelorstudentene i fiskeri- og havbruksvitenskap for å gi nødvendig minimum kunnskap for å gå videre med biokjemi, mikrobiologi og fiskerikjemi.
Oppgavene i laboratoriekurset er valgt ut fra å gi innføring i sentrale teknikker på laboratoriet.
Følgende tema blir gjennomgått:
- Atomenes oppbygning og periodesystemet
- Kjemiske bindinger
- Reaksjonslikninger og støkiometri
- Preparering av løsninger og løselighet
- Kjemisk likevekt
- Syrer, baser og bufferløsninger
- Aggregattilstander og den ideelle gassloven
- Redoksreaksjoner og elektrokjemi
- Nomenklatur og organisk kjemi
Hva lærer du
Kunnskap:
- Forklare grunnleggende begreper innen kjemi
- Beskrive bindingsforhold i molekyler og krefter som virker mellom molekyler
- Beskrive egenskaper til syrer, baser og buffersystemer
- Forklare sentrale begrep innenfor elektrokjemi
- Navnsette enkle kjemiske forbindelser
Ferdigheter:
- Utføre beregninger ved hjelp av ligninger
- Utføre enkle oppgaver på kjemi-laboratorium, hovedsakelig i tilknytning til kvantitativ analyse og kjemiske prinsipper
- Anvende kjemiske teknikker som danner grunnlag for videre fordypning i fiskerikjemirelaterte fag
- Anvende støkiometri og likevektsbetraktninger til å forklare hvordan kjemiske system reagerer på ytre påvirkninger
- Bearbeide, vurdere og rapportere oppnådde eksperimentelle resultater og presentere disse i journal
Generell kompetanse:
- Evne til å oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 07.12.2022 09:00 |
4 Timer | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
To labforelesninger | Godkjent – ikke godkjent | ||
Godkjent labkurs og rapport | Godkjent – ikke godkjent |
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 5
- Emnekode: FSK-1101
- Ansvarlig enhet
- Norges fiskerihøgskole
- Kontaktpersoner
-
- Tidligere år og semester for dette emnet