høst
2022
HEL-3222 Nevrologisk fysioterapi - 20 stp
Innhold
Emnet omhandler undersøkelse, funksjonsvurdering og utprøving av behandling for personer med nevrologisk betingede funksjonsproblemer og utgjør en forutsetning for spesialisert virksomhet både i utredning, behandling og rehabilitering/ habilitering.
Emnet introduseres gjennom et historisk tilbakeblikk på nevrologisk fysioterapi hvor teoretiske perspektiver forankret i den bio-psyko-sosiale modell og internasjonal klassifisering av funksjon (ICF) drøftes kritisk. Dette teoretiske grunnlaget utvides ved å introdusere og implementere en fenomenologisk forståelse hvor kroppen er sentrum for erfaring, uttrykk og handling. Systemteorier for bevegelseskontroll samt detaljert kunnskap om nevrobiologi og nevromuskulære forutsetninger for funksjonell bevegelse, postural kontroll, balanse, gange og arm-/håndfunksjon vektlegges. Praktisk bevegelsesanalyse av funksjonelle aktiviteter og utforsking av potensiale for optimalisering av bevegelse hos friske personer danner grunnlag for tilsvarende analyse og utforskning av avvik hos personer med skade/sykdom i sentralnervesystemet (CNS). I denne prosessen vurderes tilpasning til underlaget, biomekaniske forhold, samspill mellom stabilitet og mobilitet i de ulike kroppsområdene, måloppnåelse samt praktisk utforsking av muligheter for optimalisering av funksjon. Patologi og patofysiologi for hoveddiagnosegrupper slik som medfødte utviklingsforstyrrelser, sirkulatoriske, nevrodegenerative, inflammatoriske og nevromuskulære tilstander blir tematisert. Herunder presenteres og drøftes også nevrobiologisk grunnlag for ulike patologiske forstyrrelser av motorikk, sensorikk og tonus.
Nevrologisk undersøkelse med vekt på bevegelsesanalyse, system- og nivådiagnostikk tematiseres teoretisk, praktisk og drøftes kritisk. Ulike teoretiske modeller for klinisk resonnering diskuteres; eksempelvis diagnostisk, narrativ, dialektisk og modeller som vektlegger kroppslige erfaringer, uttrykk og samhandling. Systematisert og individuelt tilpasset klinisk undersøkelse med vekt på refleksjon over valg og vurderinger fremheves. Betydningen av aktiv deltakelse hos pasient og eventuelle pårørende understrekes. Evne til å fortolke pasientens ulike kroppslige og verbale uttrykk og skape en positiv interaksjon hvor etiske vurderinger er integrert vektlegges. Systematisk vurdering av sammenheng mellom funn og teoretisk underbygning av klinisk resonnement er sentralt og tematiseres videre gjennom skriftlig dokumentasjon. Standardisering versus systematisering drøftes, og aktuelle standardiserte tester innen nevrologisk fysioterapi vurderes kritisk og implementeres i egen praksis. Klinisk resonnering og målsettingsarbeid hvor pasienten er aktiv deltaker vektlegges. Videre tematiseres integrering av nevrologisk fysioterapi i tverrprofesjonelle sammenhenger og koordinerte pasientforløp i helsetjenesten.
Undervisningen vektlegger integrering av teori og praksis. Praksisstudier ved egen arbeidsplass og praksisveiledning utfyller undervisning på samlingene.
Hva lærer du
Kunnskaper
- Har avansert kunnskap om ulike teoretiske modeller for funksjon, bevegelse og kontroll.
- Har avansert kunnskap om prinsipper og prosedyrer for nevrologisk undersøkelse, bevegelsesanalyse og teorier for klinisk resonnering samt utvikling av mål for behandling.
- Har inngående innsikt i CNS anatomi og funksjon samt muskulære og biomekaniske forhold som grunnlag for funksjonell bevegelse, postural kontroll og balanse.
- Har avansert kunnskap om nevrobiologisk grunnlag for ulike balanse- og bevegelsesforstyrrelser samt patologisk endret tonus.
- Har inngående innsikt i sykdomslære knyttet til hoveddiagnosegrupper innen nevrologi og avansert kunnskap om konsekvenser av lesjoner i de forskjellige systemer i CNS.
Ferdigheter
- Kan gjennomføre en avansert bevegelsesanalyse på personer uten skade i CNS, identifisere variasjoner i funksjon, vurdere mulige årsakssammenhenger, og gjennom kroppslig samhandling utforske potensiale for optimalisering av bevegelse på kroppsfunksjons/-struktur og aktivitetsnivå.
- Kan utføre spesialisert undersøkelse og funksjonsvurdering av personer med skade eller sykdom i CNS og/eller det perifere nervesystem hvor følgende vektlegges: Systematikk, individualisering, kommunikasjon, ivaretakelse av pasient/pårørende, aktiv deltakelse hos pasient og utforsking av potensiale for endring i bevegelse.
- Kan redegjøre for og kritisk vurdere standardiserte tester til bruk i nevrologisk fysioterapi og velge adekvate tester i forhold til den enkelte pasient.
- Kan redegjøre konsist både muntlig og skriftlig for undersøkelse og funksjonsvurdering slik at avansert klinisk resonnering, vurdering av behov for fysioterapi og fastsettelse av mål i samarbeid med pasient og pårørende kommer frem.
- Kan redegjøre skriftlig og muntlig for avansert teoretisk underbygning og vurdering av klinisk resonnement knyttet til funksjonsvurdering av pasient.
- Kan redegjøre muntlig og skriftlig for avanserte vurderinger av egne pasienter i tverrprofesjonelle sammenhenger og bidra til utforming av individuelle planer og koordinerte pasientforløp for den enkelte pasient.
Generell kompetanse:
- Kan anvende kunnskap presentert i emnet til å redegjøre muntlig og skriftlig for vurderinger av faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet, både til fagpersonell, pasienter og allmenheten.
- Kan sammen med andre aktører bidra til innovasjon og nytenking for utvikling av fysioterapitilbudet i ulike deler av helsetjenesten.
- Kan anvende kunnskap og ferdigheter utviklet i dette emnet i klinisk praksis innenfor andre felt i fysioterapi.
Undervisnings- og eksamensspråk
Det blir i hovedsak undervist på norsk. Samisk språk kan benyttes der alle forstår samisk. Andre skandinaviske språk og engelsk kan benyttes.
Eksamensspråket er norsk. Studenter kan søke om å få oppgavesett og/eller besvare eksamen på et annet språk enn det som er fastsatt i emnebeskrivelsen jf. Forskrift om studier og eksamener § 20.
Undervisning
Forelesninger, seminarer, ferdighetstrening, gruppearbeid, pasientdemonstrasjoner, undersøkelse av pasienter, workshops, case-undervisning, video-analyse, praksisstudier ved eget arbeidssted, praksisveiledning og selvstudium. Gjennomgående vektlegges studentaktive læringsformer.
Emnet undervises gjennom første og andre semester. Fysisk undervisning arrangeres i samlinger på til sammen 4 uker ved campus Tromsø. Mellom samlingene arbeider studentene med praksisstudier, arbeidskrav og selvstudium, i tillegg til noe digital undervisning.
Eksamen
Vurderingsform: | Karakterskala: |
---|---|
Mappevurdering | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|
Bevegelsesanalyse | Godkjent – ikke godkjent |
Praksislogg | Godkjent – ikke godkjent |
Praktisk i gruppe | Godkjent – ikke godkjent |
Bevegelsesanalyse, hjemmeoppgave og journal | Godkjent – ikke godkjent |
Journal | Godkjent – ikke godkjent |
Praksislogg 2 | Godkjent – ikke godkjent |
Tilstedeværelse | Godkjent – ikke godkjent |
Mer info om arbeidskrav
Følgende arbeidskrav inngår, og alle er obligatoriske:
- Bevegelsesanalyse med fokus på gange inkludert utforskning av potensiale for endring av pasient med skade/sykdom i CNS (fra egen praksis). Hjemmeoppgave med innlevering av video (3-5 min) og skriftlig journal knyttet til samme pasient, med fokus på gangfunksjon (800-1200 ord).
- Føre logg fra egen praksis i tråd med retningslinjer, samt vurdere eget læringsutbytte og utviklingsmuligheter i egen praksis ved semesterslutt.
- Praktisk arbeidskrav i gruppe relatert til bevegelsesanalyse og utforsking av potensiale for optimalisering av bevegelse hos medstudent.
- Bevegelsesanalyse inkludert utforskning av potensiale for endring av pasient med skade/ sykdom i CNS (fra egen praksis) med fokus på relevant aktivitet knyttet til arm/håndfunksjon. Hjemmeoppgave med innlevering av video (3-5 minutt) og skriftlig journal knyttet til samme pasient, med fokus på arm/håndfunksjon (800-1200 ord).
- Journal; 800-1200 ord. Journalen gjennomgås i felles møte med student, faglærer og praksisveileder før den godkjennes.
- Føre logg fra egen praksis i tråd med retningslinjer samt evaluere eget læringsutbytte og utviklingsmuligheter i egen praksis ved semesterslutt.
- Minimum 80% tilstedeværelse i undervisning, praksisstudier og praksisveiledning
Det er utarbeidet egne retningslinjer til hvert arbeidskrav. Alle arbeidskrav godkjennes av faglærer. Praksisstudier godkjennes av faglærer etter fastsatte kriterier.
Mer info om mappevurdering
Individuell tredelt eksamen hvor studenten i egen praksis gjennomfører en undersøkelse og funksjonsvurdering av en person med nevrologisk betinget funksjonsnedsettelse. Et uredigert videoutdrag på inntil 30 minutter fra denne undersøkelsen leveres sammen med skriftlig journal (800-1200 ord) og teoretisk underbygning av det kliniske resonnementet i vurderingen (800-1200 ord). Informert samtykke fra pasient innhentes av studenten og utdanningens skjema benyttes.
Eksamenskommisjonen består av en intern og en ekstern sensor. Karakterskala fra A-E for bestått og F for ikke bestått. Det er utarbeidet retningslinjer for eksamen og sensorveiledning. Eksamen arrangeres i slutten av vårsemesteret.
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 20
- Emnekode: HEL-3222
- Ansvarlig enhet
- Institutt for helse- og omsorgsfag
- Tidligere år og semester for dette emnet