vår
2019
ITE1864 Gruvedrift og Mineralressurser - 10 stp
Innhold
Emnet innledes med en innføring om mineraler og bergarter, deretter følger de to hovedmodulene Mineralske ressurser og Gruvedrift.
Mineralogi og petrografi:
Grunnleggende innføring om mineraler og bergarter - hovedgrupper og de enkelte typer (vanlig forekommende, viktige i ressurssammenheng). Egenskaper og karakteristiske kjennetegn. Identifisering i håndstykke.
Mineralske ressurser (anvendt ressursgeologi):
De ulike typene mineralressurser - hovedgruppene metalliske forekomster, industrimineraler, naturstein, byggeråstoffer og kull, undergrupper og de enkelte typer. Karakteristika, egenskaper, bruksområder, kvalitetskrav og marked for de forskjellige typene mineralressurser.
Mineralressursene og bergverksindustrien i Norge. Viktige forekomster, produksjon, anvendelser, markedsforhold.
Håndstykkeidentifikasjon av typiske/viktige typer mineralske råstoff i Norge (hovedfokus nordnorske). Lab.testing materialegenskaper pukk.
Prospektering og undersøkelser. Lete- og undersøkelsesmetoder, og forskjeller for ulike mineralressurstyper.
Gruvedrift - mineralutvinning under jord og i dagen:
Terminologi. Dagbruddsdrift. Brytningsmetoder ved underjordsdrift. Faktorer ved valg av brytningsmetode. Åpningsdrifter for underjordsbryting - sjakter, stigorter og annen infrastruktur. Arbeidsoperasjoner for uttak og produksjon. Brytningsmetoder i naturstein.
HMS ved mineralutvinning.
Sentrale deler av minerallovgivningen vedr. rettigheter til forekomster og krav og tillatelser ifm. utvinning av mineralske ressurser.
Befaringer - bergverksdrift i praksis.
Hva lærer du
Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:
Kunnskaper og forståelse:
- Ha basiskunnskaper i mineralogi og petrografi
- Ha kunnskap om de ulike typene mineralressurser; deres egenart / viktigste egenskaper, bruksområder, kvalitetskrav og markedsforhold.
- Kjenne til viktige forekomster av mineralressurser i Norge og hovedtrekk ved norsk bergverksindustri
- Ha grunnleggende kunnskap om lete- og undersøkelsesmetoder og forskjeller ved prospektering etter ulike mineralressurstyper
- Ha kunnskaper om gruvedrift under og over jord, med forståelse av ulike brytningsmetoder og åpningsdrifter, brytning av naturstein, arbeids-/enhetsoperasjoner, HMS-forhold, og valg av brytningsmetode ut fra forekomstgeometri, bergmekaniske, geologiske og andre kriterier.
- Ha grunnleggende kunnskap om de mest sentrale deler av regelverket når det gjelder å skaffe rettigheter til forekomster av mineralressurser, krav og tillatelser ifm. utvinning av slike, og arbeidsmiljø/HMS.
- Kjenne til terminologien i fagområdet
Ferdigheter:
- Kunne anvende tilegnede kunnskaper til å løse grunnleggende problemstillinger innenfor gruvedrift og anvendt ressursgeologi og begrunne sine valg.
- Kunne gjenkjenne og identifisere vanlige mineraler og bergarter, hovedgruppene og undergrupper av mineralske ressurser, og typiske/viktige enkelttyper av norske mineralressurser.
- Kunne utføre laboratorieforsøk for testing av mekaniske egenskaper for pukk og vurdere mineralråstoffets egnethet til vegformål.
Undervisning
Emnet undervises i vårsemesteret med gjennomsnittlig 6 timer pr. uke. Normalt antall undervisningstimer pr. uke er 6 timer, men enkelte uker kan timeantallet bli justert opp eller ned.
Eventuelle nettstudenter kan følge forelesningene via nettet - direkte eller i opptak, men må møte opp for praktiske/lab.-øvinger, steinprøve, og ekskursjoner.
Emnet undervises gjennom forelesninger, veiledning i forbindelse med øvinger/lab.øvinger, og gruvebefaringer. Studentenes ferdigheter fremmes gjennom ekskursjoner, teoretiske og praktiske/laboratorie-øvinger, steinprøve og selvstudium.
Eksamen
Obligatoriske arbeidskrav:
- Obligatorisk gjennomføring av praktiske/laboratorie-øvinger - identifikasjon av mineraler, bergarter og mineralressurser (3 øvinger a 1,5 t), og testing av mekaniske egenskaper for pukk (1 øving, ½ dag).
- Praktisk prøve i identifikasjon av mineraler, bergarter og mineralressurser, som må være bestått for adgang til eksamen.
- Ekskursjoner til bergverk av total varighet ca. 1 uke.
- Innlevering av inntil 3 skriftlige øvingsoppgaver og 1 laboratorierapport
- Obligatoriske arbeidskrav/innleveringer må være godkjent senest 1 uke før eksamen.
Eksamen og vurdering
Generelt gjelder «Forskrift for eksamener ved UiT - Norges Arktiske Universitet».
Eksamens- og vurderingsform: 5 timers skriftlig eksamen.
Ingen trykte eller håndskrevne hjelpemidler tillatt, kalkulator uten internett tilgang er tillatt.
Vurderingsuttrykk: Det gis bokstavkarakterer fra A-F, der F er ikke-bestått.
Kontinuasjonsadgang:
- Studenter som oppnår vurdering F får adgang til kontinuasjonseksamen.
- Studenter som oppnår «TRUKKET» får ikke adgang til kontinuasjonseksamen, jfr. forskrift for eksamener ved UiT - Norges Arktiske Universitet §16 - Trekk fra eksamen.
- Studenter som har oppnådd vurdering E eller bedre får ikke adgang til kontinuasjonseksamen.
Error rendering component
- Om emnet
- Studiested: Narvik | Nettbasert |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: ITE1864
- Ansvarlig enhet
- Institutt for bygg, energi og materialteknologi
- Tidligere år og semester for dette emnet