vår
2019
FSK-1122 Biokjemi og mikrobiologi for fiskeri- og havbruksvitenskap - 10 stp
Innhold
Emnet skal gi grunnleggende innsikt i biokjemiske, cellulære og mikrobiologiske prinsipper, inkludert pro- og eukaryote cellers struktur, funksjon og energiomsetning, kunnskap om ulike grupper av mikroorganismer, hovedsakelig bakterier, sopp og virus, samt kjennskap til sammenhenger mellom bakterievekst, lagrings-betingelser og kvalitet til fisk og annen sjømat.Hva lærer du
Kunnskaper og forståelse: Studenten
- kan beskrive hovedprinsippene for makromolekylenes metabolisme i levende celler, og redegjøre sammenhengene mellom struktur og funksjoner.
- kan beskrive pro- og eukaryote cellers oppbygging og funksjon.
- kan beskrive hvordan ulike hovedgrupper av mikroorganismer er oppbygd, og hvordan de formeres og vokser under ulike betingelser.
Ferdigheter: Studenten skal
- kunne finne, vurdere og henvise til biokjemiske og mikrobiologiske teorier for å løse grunnleggende fagrelevante problemstillinger
- beherske grunnleggende laboratorieteknikker i biokjemi og mikrobiologi slik som nøyaktig pipettering, utsåing og kultivering av bakterier, mikroskopering, gjennomføring av enzymkinetikkforsøk, utføring av grunnleggende metoder for å kvantifisere mengde proteiner og aminosyrer i en løsning, bakterievekst og vekstkurver, samt undersøkelse av antimikrobiell effekt.
Kompetanse: Studenten skal kunne
- planlegge og utføre en eksperimentell beskrivelse med stor grad av nøyaktighet.
- utføre labarbeid forsvarlig i henhold til hygieniske og sikkerhetsmessige krav.
- vurdere og formidle resultater fra labøvelsene, og annet fagstoff, både skriflig og muntlig.
Eksamen
4 timers skriftlig eksamen. Bokstavkarakterer A-F, hvor F er ikke bestått.
Arbeidskrav: Adgang til eksamen forutsetter bestått laboratoriekurs, inkludert godkjente laboratorierapporter.
Kontinuasjonseksamen: Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære arrangerte eksamen i dette emnet.
Pensum
Mikrobiologi:
Lærebok: «Mikrobiologi - Fødevarer, Hygiejne, genteknologi», 4. utg. - Herluf Thougaard, Verner Varlund, René Møller Madsen (Kjøpes på Akademika Tromsø).
- Ringø (2014) Kurshefte i mikrobiologi, 67 sider.
- Forelesninger
Fiskerikjemi:
Lærebok: «Fisk som råstoff», Leif Lynum, 1996/2005 (kjøpes på Akademika Tromsø).
- Kap. 2 Anatomi og fysiologi -bare avsnitt 2.3
- Kap. 3 Kjemisk sammensetning
- Kap. 4 Metabolisme før og etter døden
- Kap. 5 Kvalitetsforringelse ved lagring
- Kap. 6 Harskning
- Kap. 7 Vannbindingsevne
- Kap. 9 Forhold som påvirker kvaliteten - bare avsnitt 9.6 og 9.7
- Kap. 10 Parasitter og sykdom
- Kap. 11 Mikrobiologi
- Kap. 12 Mikrobiell nedbryting av fisk
- Kap. 15 Kvalitet og kvalitetssikring
- Kap. 18 Subjektive analysemetoder
- Kap. 19 Objektive analysemetoder - bare avsnitt 19.13, 19.14 og 19.
- Presentasjonene fra forelesningene
- Laboratorieøvelsene
- Følgende kompendium kjøpes på Akademisk kvarter: Nr. 1. «Lipidkjemi med vekt på fisk», 4. utgave 2017, Ragnar L. Olsen
- Utlevert kompendium:
- Nr. 2. «Biokjemiske og mikrobiologiske forhold ved lagring av fisk. Matvaretrygghet og næringsmiddelassosierte eller matbårne sykdommer», Olaf B. Styrvold og Stein H. Olsen. (Deles ut på første forelesning i Fiskerikjemidelen, og legges ut i Canvas).
Error rendering component
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: FSK-1122
- Ansvarlig enhet
- Norges fiskerihøgskole
- Kontaktpersoner
-
Karl-Erik Eilertsen
Professor i Marin biokjemi/Sjømatvitenskap
+4777623310
karl-erik.eilertsen@uit.no -
- Tidligere år og semester for dette emnet