Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2019
FSK-1122 Biokjemi og mikrobiologi for fiskeri- og havbruksvitenskap - 10 stp
Ansvarlig enhet
Emnetype
Innhold
Hva lærer du
Kunnskaper og forståelse: Studenten
- kan beskrive hovedprinsippene for makromolekylenes metabolisme i levende celler, og redegjøre sammenhengene mellom struktur og funksjoner.
- kan beskrive pro- og eukaryote cellers oppbygging og funksjon.
- kan beskrive hvordan ulike hovedgrupper av mikroorganismer er oppbygd, og hvordan de formeres og vokser under ulike betingelser.
Ferdigheter: Studenten skal
- kunne finne, vurdere og henvise til biokjemiske og mikrobiologiske teorier for å løse grunnleggende fagrelevante problemstillinger
- beherske grunnleggende laboratorieteknikker i biokjemi og mikrobiologi slik som nøyaktig pipettering, utsåing og kultivering av bakterier, mikroskopering, gjennomføring av enzymkinetikkforsøk, utføring av grunnleggende metoder for å kvantifisere mengde proteiner og aminosyrer i en løsning, bakterievekst og vekstkurver, samt undersøkelse av antimikrobiell effekt.
Kompetanse: Studenten skal kunne
- planlegge og utføre en eksperimentell beskrivelse med stor grad av nøyaktighet.
- utføre labarbeid forsvarlig i henhold til hygieniske og sikkerhetsmessige krav.
- vurdere og formidle resultater fra labøvelsene, og annet fagstoff, både skriflig og muntlig.
Undervisnings- og eksamensspråk
Undervisning
Eksamen
4 timers skriftlig eksamen. Bokstavkarakterer A-F, hvor F er ikke bestått.
Arbeidskrav: Adgang til eksamen forutsetter bestått laboratoriekurs, inkludert godkjente laboratorierapporter.
Kontinuasjonseksamen: Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære arrangerte eksamen i dette emnet.
Dato for eksamen
Eksamensdato er foreløpig og vil kunne bli endret. Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.
Pensum
Mikrobiologi:
Lærebok: «Mikrobiologi - Fødevarer, Hygiejne, genteknologi», 4. utg. - Herluf Thougaard, Verner Varlund, René Møller Madsen (Kjøpes på Akademika Tromsø).
- Ringø (2014) Kurshefte i mikrobiologi, 67 sider.
- Forelesninger
Fiskerikjemi:
Lærebok: «Fisk som råstoff», Leif Lynum, 1996/2005 (kjøpes på Akademika Tromsø).
- Kap. 2 Anatomi og fysiologi -bare avsnitt 2.3
- Kap. 3 Kjemisk sammensetning
- Kap. 4 Metabolisme før og etter døden
- Kap. 5 Kvalitetsforringelse ved lagring
- Kap. 6 Harskning
- Kap. 7 Vannbindingsevne
- Kap. 9 Forhold som påvirker kvaliteten - bare avsnitt 9.6 og 9.7
- Kap. 10 Parasitter og sykdom
- Kap. 11 Mikrobiologi
- Kap. 12 Mikrobiell nedbryting av fisk
- Kap. 15 Kvalitet og kvalitetssikring
- Kap. 18 Subjektive analysemetoder
- Kap. 19 Objektive analysemetoder - bare avsnitt 19.13, 19.14 og 19.
- Presentasjonene fra forelesningene
- Laboratorieøvelsene
- Følgende kompendium kjøpes på Akademisk kvarter: Nr. 1. «Lipidkjemi med vekt på fisk», 4. utgave 2017, Ragnar L. Olsen
- Utlevert kompendium:
- Nr. 2. «Biokjemiske og mikrobiologiske forhold ved lagring av fisk. Matvaretrygghet og næringsmiddelassosierte eller matbårne sykdommer», Olaf B. Styrvold og Stein H. Olsen. (Deles ut på første forelesning i Fiskerikjemidelen, og legges ut i Canvas).