høst
2023
HEL-3037 Yrkesutøvelse i psykisk helsearbeid - 10 stp
Innhold
Praksis i psykisk helsearbeid utøves i kommunal helse- og omsorgstjeneste og spesialisthelsetjenesten. Praksis omfatter forebygging, behandling og rehabilitering til personer med psykiske lidelser, med rusproblematikk og somatiske følgetilstander.
Sentralt i psykisk helsearbeid er samarbeid med pasient/bruker pårørende, nettverk og fagpersonell på ulike nivå i helsetjenesten. Herunder inngår kunnskap om og utøvelse av psykisk helsearbeid i tråd med nasjonalfaglige retningslinjer for behandling og lovverk om pasient/bruker og pårørendes rettigheter.
Emnet utdyper:
- kritisk refleksjon over kunnskap og ansvar i utøvelse av eget fag i psykisk helsearbeid.
- samarbeid med pasient/bruker pårørende, nettverk og andre fag-grupper.
- kritisk refleksjon over egen faglig kompetanse og egnethet i psykisk helsearbeid.
Hva lærer du
Kunnskaper:
Kandidaten
- har inngående kunnskaper om behandling, tilnærminger og metoder anvendt i psykisk helsearbeid.
- kan med utgangspunkt i fagområdets historie og egenart analysere faglige problemstillinger og etiske dilemmaer i klinisk arbeid/praksis.
- har inngående kunnskaper om egen rolle, ansvars- og funksjonsområde i samhandling med pasient/bruker, pårørende, nettverk og samarbeidspartnere.
- har inngående kunnskap om gjeldende nasjonale retningslinjer og anbefalinger for behandling og lovverk om pasient/bruker og pårørendes rettigheter.
Ferdigheter:
- kan utøve, systematisere, analysere og formidle erfaringsbasert og evidensbasert kunnskap.
- kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og utvikle faglig skjønn i utøvelse av forebyggende, behandlende og rehabiliterende arbeid
Generell kompetanse:
- Kan analysere relevante forskningsmessige og etiske problemstillinger.
- Har utviklet faglig og personlig kompetanse i møte med personer med psykiske helseproblemer og deres pårørende og nettverk.
- Kan kommunisere faglige kunnskaper og ferdigheter på en reflekterende og kritisk måte og bidra til fagutvikling i psykisk helsearbeid.
Undervisnings- og eksamensspråk
Det blir i hovedsak undervist på norsk. Samisk språk kan benyttes der alle forstår samisk. Andre skandinaviske språk og engelsk kan benyttes.
Eksamensspråket er norsk. Studenter kan søke om å få oppgavesett og/eller besvare eksamen på et annet språk enn det som er fastsatt i emnebeskrivelsen jf. Forskrift om studier og eksamener § 20.
Undervisning
Veiledet praksis, inkludert individuell og gruppeveiledning.
8 ukers praksis à 30 timer pr. uke.
Praksisemnet gjennomføres i 3. semester av studiet og gjennomføres i helse- omsorgstjenesten i kommune, spesialisthelsetjenesten eller etter avtale med UIT.
Praksisveileder skal fortrinnsvis tilhøre samme faggruppe som studenten og bør ha master/videreutdanning i psykisk helsearbeid
Studenten skal utforme en personlig målsetting for praksis. Denne skal godkjennes av faglærer og praksisveileder. Faglærer og praksisveileder har et felles ansvar for veiledning av studenten i praksis, gjennomføre midt- og sluttevaluering av studentens oppnådde læringsutbytte og vurdere arbeidskravet til godkjent/ ikke godkjent.
Eksamen
Vurderingsform: | Karakterskala: |
---|---|
Praksisvurdering | Bestått – Ikke bestått |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|
Skriftlig oppgave og presentasjon | Godkjent – ikke godkjent |
Minimum 80 % oppmøte i praksis | Godkjent – ikke godkjent |
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: HEL-3037
- Ansvarlig enhet
- Institutt for helse- og omsorgsfag
- Tidligere år og semester for dette emnet