Voices of Women in the Arctic and beyond: Hva ville Woldstad, Ritter og Fabricius snakket om?

Illustrasjons-/bannerbilde for Voices of Women in the Arctic and beyond: Hva ville Woldstad, Ritter og Fabricius snakket om?

Voices of Women og Polarmuseet inviterer til en kveld utenom det vanlige. Gjennom metoden RESCAPE skal vi bli bedre kjent med Wanny Woldstad, Christiane Ritter og Sara Fabricius.

TROMSØ 1935, TIRSDAG 30. JUNI KL. 08:00 

Lokalbåten Lyngen ankommer Tromsø etter flere ukers reise fra Spitsbergen. Båten er lasta med fangst etter sesongens overvintring i isødet, deriblant kjøtt og skinn av sel, polarrev og isbjørn. Om bord i båten er også flere av de som har tilbragt en lang og hard vinter på øygruppa. To av disse er Wanny Woldstad (42) og Christiane Ritter (35). Wanny har gjennomført sin tredje overvintring som fangstmann, mens kunstneren Christiane har vært med som «husfrue» for sin ektefelle, den kjente fangstmannen Herman Ritter. For Christiane var dette første og eneste overvintringstur til Svalbard. 

I Tromsø er forfatter Sara Cecilia Gørvell Fabricius (55), kjent under kunstnernavnet Cora Sandel, igjen på besøk hos sin familie. Som resten av byens befolkning legger hun godt merke til båten som kommer tilbake fra isen. Den har med seg både historier og varer som preger bybildet denne sommerdagen. 

Wanny, Christiane og Sara levde ulike liv med hver sine unike historier – også denne dagen. De hadde lite eller ingenting med hverandre å gjøre. Men hvis de hadde møtt hverandre tirsdag 30. juni 1935, hva ville de ha snakket om og hva ville de spurt hverandre? 

TROMSØ 2023, TIRSDAG 21. NOVEMBER KL. 18:00 

Voices of Women og Polarmuseet inviterer til en kveld hvor kilder fra levd liv i Arktis skal møte fantasi, lek og eksperimentering. Gjennom å undersøke ukjente sider ved tekst, bilder og musikk kan vi kanskje forstå mer om hvordan Wanny, Christiane og Sara ville snakket om relasjoner mellom mennesker, dyr og natur, livslyst og normbryting, stillhet, ensomhet og mye mer.  

Kvelden starter med omvisning i utstillinga «Wanny og Henry» v/ førsteamanuensis Marit-Anne Hauan. Deretter framføres en forestilt samtale mellom Wanny, Christiane og Sara. Til slutt inviteres publikum med i kreativ utforskning av kildematerialer, tolkninger og fortellinger.   

Den skapende og utforskende metoden som brukes i arrangementet kalles RESCAPE (Research – Education – Sources – Creativity – Arts – Performances – Engagement) og er utviklet av Janke Klok, Lena Haselmann og Lilli MittnerVed å lage kutt mellom rom, tid og material utforsker de nye måter for å skape og kommunisere kunnskap om komplekse sammenheng. Gjennom å lage dramatiske montasjer blir det mulig å håndtere historiske kilder mer performativt, å gi en stemme til hvem/hva som ikke har blitt hørt så langt, og å skape nye måter å lytte. RESCAPE engasjerer publikum, vekker kreativitet og skaper nye spørsmålDu kan lese mer om RESCAPE-metoden her.  

Arrangementet er en del av arrangementet Voices of Women. Listening to the unknown (ERASMUS+ multiplier event) Tromsø 19.-25. november 2023 . Det er åpent for alle interesserte og det er gratis å delta.

  

TID: Tirsdag 21. november kl. 18:00-20:00 

STED: Polarmuseet 

Gratis inngang,og påmelding er ikke nødvendig.

Når: 21.11.23 kl 18.00–20.00
Hvor: Polarmuseet
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte
Kontakt: Lilli Mittner
E-post: lilli.mittner@uit.no
Legg i kalender