vår 2024
VID-6115 Mat og helse 1. – 10. - del 2 - 15 stp

Emnetype

Videreutdanning for lærere. Kan ikke tas som enkeltemne.

Opptakskrav

- Fullført lærerutdanning

- Tilgang til en klasse eller gruppe av elever er en forutsetning for gjennomføring av ulike praksisoppdrag.


Innhold

Emnet utdyper mat og måltiders kulturelle og miljømessige dimensjoner, og hvordan mat og måltider inngår i ulike sammenhenger i skolens virksomhet. Å produsere internasjonale, moderne og tradisjonelle matretter i tråd med helsemyndighetenes kostråd.

  • Skolemåltidet sett i lys av folkehelse, livsmestring og bærekraft
  • Fagdidaktikk: Planlegge, gjennomføre og vurdere praktiske aktiviteter i faget
  • Barn og unges kosthold sett i lys av helsemyndighetenes kostråd
  • Å produsere tradisjonelle og moderne matretter fra samiske og andre lands matkulturer og religioner. Minoritetsmat og urfolksmat i Norge generelt og i egen region spesielt - synliggjøring av kvensk, samisk og nordnorsk matkultur og tradisjoner

Hva lærer du

Kunnskap

Studenten har:

  • Kunnskap om faktorer som skaper variasjon i matkultur
  • Kunnskap om hvordan matvaresystemet og forbrukerne kan påvirke hverandre
  • Kunnskap om kostholdets påvirkning på helse og strategier for implementering av helsefremmende kostholdstiltak
  • Kunnskap om kulturelle variasjoner i mat og måltider

Ferdigheter

Studenten kan:

  • Praktisere faget i tråd med læreplanens intensjoner og innhold
  • Ivareta mattradisjoner og anvende innovative ferdigheter i skapende arbeid med elever.
  • Anvende ulike redskaper og matlagingsmetoder til å lage mat, med fokus på helse, kulturelt mangfold og bærekraftig forbruk
  • Bruke digitale verktøy og medier i undervisningen

Kompetanse

Studenten kan:

  • Utøve og utvikle egen profesjonalitet i faget og har innsikt i fagets yrkesetiske problemstillinger
  • Utøve faget i et helsefremmende og samfunnsaktuelt perspektiv med fokus på matkultur og bærekraft og i tråd med helsemyndighetenes kostråd
  • Oppdatere seg faglig og reflektere over egen undervisningspraksis
  • Planlegge undervisning i tråd med læreplanens innhold og intensjoner.
  • Implementere styringsdokumenter som er relevant for mat og helsefaget og skolemåltidet
  • Drifte et undervisningskjøkken i faget

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Det legges opp til 3 samlinger. To fysiske samlinger og en digital samling. Det er 2,5 dager pr samling.

  • Studentdreven undervisning både digitalt og ved fysiske samlinger
  • Studentaktive læringsformer i faget
  • PBL-metoden - problembasert læring
  • Forelesninger, både digitalt og ved fysiske samlinger
  • Digitale seminarer og seminarer på fysiske samlinger
  • Digital veiledning på arbeidskrav
  • Didaktisk refleksjon
  • Didaktisk praktisk matfaglig arbeid

Timeplan

Eksamen

Vurderingsform: Dato: Varighet: Karakterskala:
Muntlig eksamen 12.04.2024–12.04.2024 40 Minutter A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

70% obligatorisk deltakelse på all undervisning Godkjent – ikke godkjent
Didaktisk undervisningsopplegg Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Mer info om arbeidskrav

Arbeidskravet går ut på å utvikle og gjennomføre et didaktisk undervisningsopplegg forankret innenfor de tverrfaglige temaene Folkehelse, livsmestring og bærekraft i LK-2020. Det skal også være fokus på grunnleggende matfaglige teknikker. Didaktisk refleksjon av undervisningsopplegg med vekt på vurdering.

Mer info om vurderingsform muntlig eksamen

PBL-presentasjon med muntlig høring med medstudenter tilstede. Eksamen gjennomføres digitalt.

Kontinuasjonseksamen

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 15
  • Emnekode: VID-6115
  • Tidligere år og semester for dette emnet