vår
2024
VID-6115 Mat og helse 1. – 10. - del 2 - 15 stp
Innhold
Emnet utdyper mat og måltiders kulturelle og miljømessige dimensjoner, og hvordan mat og måltider inngår i ulike sammenhenger i skolens virksomhet. Å produsere internasjonale, moderne og tradisjonelle matretter i tråd med helsemyndighetenes kostråd.
- Skolemåltidet sett i lys av folkehelse, livsmestring og bærekraft
- Fagdidaktikk: Planlegge, gjennomføre og vurdere praktiske aktiviteter i faget
- Barn og unges kosthold sett i lys av helsemyndighetenes kostråd
- Å produsere tradisjonelle og moderne matretter fra samiske og andre lands matkulturer og religioner. Minoritetsmat og urfolksmat i Norge generelt og i egen region spesielt - synliggjøring av kvensk, samisk og nordnorsk matkultur og tradisjoner
Hva lærer du
Kunnskap
Studenten har:
- Kunnskap om faktorer som skaper variasjon i matkultur
- Kunnskap om hvordan matvaresystemet og forbrukerne kan påvirke hverandre
- Kunnskap om kostholdets påvirkning på helse og strategier for implementering av helsefremmende kostholdstiltak
- Kunnskap om kulturelle variasjoner i mat og måltider
Ferdigheter
Studenten kan:
- Praktisere faget i tråd med læreplanens intensjoner og innhold
- Ivareta mattradisjoner og anvende innovative ferdigheter i skapende arbeid med elever.
- Anvende ulike redskaper og matlagingsmetoder til å lage mat, med fokus på helse, kulturelt mangfold og bærekraftig forbruk
- Bruke digitale verktøy og medier i undervisningen
Kompetanse
Studenten kan:
- Utøve og utvikle egen profesjonalitet i faget og har innsikt i fagets yrkesetiske problemstillinger
- Utøve faget i et helsefremmende og samfunnsaktuelt perspektiv med fokus på matkultur og bærekraft og i tråd med helsemyndighetenes kostråd
- Oppdatere seg faglig og reflektere over egen undervisningspraksis
- Planlegge undervisning i tråd med læreplanens innhold og intensjoner.
- Implementere styringsdokumenter som er relevant for mat og helsefaget og skolemåltidet
- Drifte et undervisningskjøkken i faget
Undervisning
Det legges opp til 3 samlinger. To fysiske samlinger og en digital samling. Det er 2,5 dager pr samling.
- Studentdreven undervisning både digitalt og ved fysiske samlinger
- Studentaktive læringsformer i faget
- PBL-metoden - problembasert læring
- Forelesninger, både digitalt og ved fysiske samlinger
- Digitale seminarer og seminarer på fysiske samlinger
- Digital veiledning på arbeidskrav
- Didaktisk refleksjon
- Didaktisk praktisk matfaglig arbeid
Timeplan
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|---|
Muntlig eksamen | 12.04.2024–12.04.2024 | 40 Minutter | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
70% obligatorisk deltakelse på all undervisning | Godkjent – ikke godkjent | ||
Didaktisk undervisningsopplegg | Godkjent – ikke godkjent |
Mer info om arbeidskrav
Arbeidskravet går ut på å utvikle og gjennomføre et didaktisk undervisningsopplegg forankret innenfor de tverrfaglige temaene Folkehelse, livsmestring og bærekraft i LK-2020. Det skal også være fokus på grunnleggende matfaglige teknikker. Didaktisk refleksjon av undervisningsopplegg med vekt på vurdering.- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 15
- Emnekode: VID-6115
- Ansvarlig enhet
- Institutt for lærerutdanning og pedagogikk
- Tidligere år og semester for dette emnet