Skriv ut | Lukk vindu |
Vår 2024
VID-6115 Mat og helse 1. – 10. - del 2 - 15 stp
Ansvarlig enhet
Institutt for lærerutdanning og pedagogikk
Emnetype
Videreutdanning for lærere. Kan ikke tas som enkeltemne.
Innhold
Emnet utdyper mat og måltiders kulturelle og miljømessige dimensjoner, og hvordan mat og måltider inngår i ulike sammenhenger i skolens virksomhet. Å produsere internasjonale, moderne og tradisjonelle matretter i tråd med helsemyndighetenes kostråd.
- Skolemåltidet sett i lys av folkehelse, livsmestring og bærekraft
- Fagdidaktikk: Planlegge, gjennomføre og vurdere praktiske aktiviteter i faget
- Barn og unges kosthold sett i lys av helsemyndighetenes kostråd
- Å produsere tradisjonelle og moderne matretter fra samiske og andre lands matkulturer og religioner. Minoritetsmat og urfolksmat i Norge generelt og i egen region spesielt - synliggjøring av kvensk, samisk og nordnorsk matkultur og tradisjoner
Opptakskrav
- Fullført lærerutdanning
- Tilgang til en klasse eller gruppe av elever er en forutsetning for gjennomføring av ulike praksisoppdrag.
Hva lærer du
Kunnskap
Studenten har:
- Kunnskap om faktorer som skaper variasjon i matkultur
- Kunnskap om hvordan matvaresystemet og forbrukerne kan påvirke hverandre
- Kunnskap om kostholdets påvirkning på helse og strategier for implementering av helsefremmende kostholdstiltak
- Kunnskap om kulturelle variasjoner i mat og måltider
Ferdigheter
Studenten kan:
- Praktisere faget i tråd med læreplanens intensjoner og innhold
- Ivareta mattradisjoner og anvende innovative ferdigheter i skapende arbeid med elever.
- Anvende ulike redskaper og matlagingsmetoder til å lage mat, med fokus på helse, kulturelt mangfold og bærekraftig forbruk
- Bruke digitale verktøy og medier i undervisningen
Kompetanse
Studenten kan:
- Utøve og utvikle egen profesjonalitet i faget og har innsikt i fagets yrkesetiske problemstillinger
- Utøve faget i et helsefremmende og samfunnsaktuelt perspektiv med fokus på matkultur og bærekraft og i tråd med helsemyndighetenes kostråd
- Oppdatere seg faglig og reflektere over egen undervisningspraksis
- Planlegge undervisning i tråd med læreplanens innhold og intensjoner.
- Implementere styringsdokumenter som er relevant for mat og helsefaget og skolemåltidet
- Drifte et undervisningskjøkken i faget
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk
Undervisning
Det legges opp til 3 samlinger. To fysiske samlinger og en digital samling. Det er 2,5 dager pr samling.
- Studentdreven undervisning både digitalt og ved fysiske samlinger
- Studentaktive læringsformer i faget
- PBL-metoden - problembasert læring
- Forelesninger, både digitalt og ved fysiske samlinger
- Digitale seminarer og seminarer på fysiske samlinger
- Digital veiledning på arbeidskrav
- Didaktisk refleksjon
- Didaktisk praktisk matfaglig arbeid