vår
2024
BYG-2609 Gruvedrift og Mineralressurser - 10 stp
Opptakskrav
Generell studiekompetanse og Matematikk R1+R2 og Fysikk 1.
Søkere som kan dokumentere ett av følgende kvalifiserer også for opptak:
- generell studiekompetanse og bestått realfagkurs, eller
- bestått 1-årig forkurs for ingeniørutdanning, eller
- 2-årig teknisk fagskole etter rammeplan fastsatt av departementet 1998/99 og tidligere studieordninger
*For å få opptak til enkeltemner på grunnlag av Y-veien, må søkeren oppfylle opptakskriteriene for Y-vei til studieprogrammet som emnet inngår i. I tillegg må søkeren oppfylle eventuelle forkunnskapskrav som er spesifisert for det konkrete emnet de søker opptak til. Det gis begrenset studierett til det spesifikke emnet - på samme måte som realkompetansesøkere.
Søknadskode: 9391
Innhold
Emnet innledes med en innføring om mineraler og bergarter, deretter følger de to hovedmodulene Mineralske ressurser og Gruvedrift.
Mineralogi og petrografi:
Grunnleggende innføring om mineraler og bergarter - hovedgrupper og de enkelte typer (vanlig forekommende, viktige i ressurssammenheng). Egenskaper og karakteristiske kjennetegn. Identifisering i håndstykke.
Mineralske ressurser (anvendt ressursgeologi):
De ulike typene mineralressurser - hovedgruppene metalliske forekomster, industrimineraler, naturstein, byggeråstoffer og kull, undergrupper og de enkelte typer. Karakteristika, egenskaper, bruksområder, kvalitetskrav og marked for de forskjellige typene mineralressurser.
Mineralressursene og bergverksindustrien i Norge. Viktige forekomster, produksjon, anvendelser, markedsforhold.
Håndstykkeidentifikasjon av typiske/viktige typer mineralske råstoff i Norge (hovedfokus nordnorske). Lab.testing materialegenskaper pukk.
Prospektering og undersøkelser. Lete- og undersøkelsesmetoder, og forskjeller for ulike mineralressurstyper.
Gruvedrift - mineralutvinning under jord og i dagen:
Terminologi. Dagbruddsdrift. Brytningsmetoder ved underjordsdrift. Faktorer ved valg av brytningsmetode. Åpningsdrifter for underjordsbryting - sjakter, stigorter og annen infrastruktur. Arbeidsoperasjoner for uttak og produksjon. Brytningsmetoder i naturstein.
HMS ved mineralutvinning.
Sentrale deler av minerallovgivningen vedr. rettigheter til forekomster og krav og tillatelser ifm. utvinning av mineralske ressurser.
Befaringer - bergverksdrift i praksis.
Hva lærer du
Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsutbytte:
Kunnskap:
- Ha basiskunnskaper i mineralogi og petrografi
- Ha kunnskap om de ulike typene mineralressurser; deres egenart / viktigste egenskaper, bruksområder, kvalitetskrav og markedsforhold.
- Kjenne til viktige forekomster av mineralressurser i Norge og hovedtrekk ved norsk bergverksindustri
- Ha grunnleggende kunnskap om lete- og undersøkelsesmetoder for ulike mineralressurstyper
- Ha kunnskap om gruvedrift under jord og i dagen, på de forskjellige typene mineralressurser
- Ha grunnleggende kunnskap om de mest sentrale deler av regelverket mht. rettighet til forekomster, krav og tillatelser for utvinning av mineralressurser, og arbeidsmiljø/HMS.
- Kjenne til terminologien i fagområdet
Ferdigheter:
- Kunne anvende tilegnede kunnskaper til å løse grunnleggende problemstillinger innenfor gruvedrift og anvendt ressursgeologi og begrunne sine valg.
- Kunne gjenkjenne og identifisere vanlige mineraler og bergarter, hovedgruppene og undergrupper av mineralske ressurser, og typiske/viktige enkelttyper av norske mineralressurser
- Kunne utføre laboratorieforsøk for testing av mekaniske egenskaper for pukk og vurdere mineralråstoffets egnethet til vegformål
Generell kompetanse:
- Ha innsikt i og bevissthet omkring samfunnsmessige, miljømessige, helsemessige, og økonomiske konsekvenser av produkter og løsninger innenfor bergverksdrift, og kunne sette disse i et etisk og livsløpsperspektiv
- Kunne reflektere over egen faglig utøvelse, også i team og tverrfaglig, og kunne tilpasse denne til den aktuelle arbeidssituasjon
- Kunne formidle kunnskap om mineralressursene og bergverksfaglig kunnskap til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig, og bidra til å synliggjøre mineralråstoffenes og bergverksdriftens betydning og konsekvenser
- Kunne bidra til utvikling av god praksis gjennom å delta i faglige diskusjoner innenfor bergverksdrift og mineralressurser og dele sine kunnskaper med andre
Undervisning
Emnet undervises i vårsemesteret med gjennomsnittlig 6 timer pr. uke. Normalt antall undervisningstimer pr. uke er 6 timer, men enkelte uker kan timeantallet bli justert opp eller ned.
Eventuelle nettstudenter kan følge forelesningene via nettet - direkte eller i opptak, men må møte opp for praktiske/lab.-øvinger, steinprøve, og ekskursjoner.
Emnet undervises gjennom forelesninger, veiledning i forbindelse med øvinger/lab.øvinger, og gruvebefaringer. Studentenes ferdigheter fremmes gjennom ekskursjoner, teoretiske og praktiske/laboratorie-øvinger, steinprøve og selvstudium.
Timeplan
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 14.06.2024 09:00 |
5 Timer | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
Innleveringer / Øvinger | Godkjent – ikke godkjent | ||
Ekskursjoner | Godkjent – ikke godkjent |
Mer info om arbeidskrav
Obligatoriske arbeidskrav:
- Obligatorisk gjennomføring av praktiske/laboratorie-øvinger - identifikasjon av mineraler, bergarter og mineralressurser (3 øvinger a 1,5 t), og testing av mekaniske egenskaper for pukk (1 øving, ½ dag).
- Praktisk prøve i identifikasjon av mineraler, bergarter og mineralressurser, som må være bestått for adgang til eksamen.
- Ekskursjoner til bergverk av total varighet ca. 1 uke.
- Innlevering av inntil 3 skriftlige øvingsoppgaver og 1 laboratorierapport
- Obligatoriske arbeidskrav/innleveringer må være godkjent senest 2 uker før eksamen
Obligatoriske ekskursjoner arrangeres kun en gang; det gis med andre ord ikke anledning til nytt forsøk for å bestå arbeidskravet Ekskursjoner til bergverk av total varighet ca. 1 uke.
- Om emnet
- Studiested: Narvik | Nettbasert |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: BYG-2609
- Ansvarlig enhet
- Institutt for bygg, energi og materialteknologi
- Tidligere år og semester for dette emnet