Skriv ut Lukk vindu


 

Vår 2024

BYG-2609 Gruvedrift og Mineralressurser - 10 stp


Ansvarlig enhet

Institutt for bygg, energi og materialteknologi

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne.

Innhold

Emnet innledes med en innføring om mineraler og bergarter, deretter følger de to hovedmodulene Mineralske ressurser og Gruvedrift.

Mineralogi og petrografi:

Grunnleggende innføring om mineraler og bergarter - hovedgrupper og de enkelte typer (vanlig forekommende, viktige i ressurssammenheng). Egenskaper og karakteristiske kjennetegn. Identifisering i håndstykke.

Mineralske ressurser (anvendt ressursgeologi):

De ulike typene mineralressurser - hovedgruppene metalliske forekomster, industrimineraler, naturstein, byggeråstoffer og kull, undergrupper og de enkelte typer. Karakteristika, egenskaper, bruksområder, kvalitetskrav og marked for de forskjellige typene mineralressurser.

Mineralressursene og bergverksindustrien i Norge. Viktige forekomster, produksjon, anvendelser, markedsforhold.

Håndstykkeidentifikasjon av typiske/viktige typer mineralske råstoff i Norge (hovedfokus nordnorske). Lab.testing materialegenskaper pukk.

Prospektering og undersøkelser. Lete- og undersøkelsesmetoder, og forskjeller for ulike mineralressurstyper.

Gruvedrift - mineralutvinning under jord og i dagen:

Terminologi. Dagbruddsdrift. Brytningsmetoder ved underjordsdrift. Faktorer ved valg av brytningsmetode. Åpningsdrifter for underjordsbryting - sjakter, stigorter og annen infrastruktur. Arbeidsoperasjoner for uttak og produksjon. Brytningsmetoder i naturstein.

HMS ved mineralutvinning.

Sentrale deler av minerallovgivningen vedr. rettigheter til forekomster og krav og tillatelser ifm. utvinning av mineralske ressurser.

Befaringer - bergverksdrift i praksis.


Opptakskrav

Generell studiekompetanse og Matematikk R1+R2 og Fysikk 1.

Søkere som kan dokumentere ett av følgende kvalifiserer også for opptak:

*For å få opptak til enkeltemner på grunnlag av Y-veien, må søkeren oppfylle opptakskriteriene for Y-vei til studieprogrammet som emnet inngår i. I tillegg må søkeren oppfylle eventuelle forkunnskapskrav som er spesifisert for det konkrete emnet de søker opptak til. Det gis begrenset studierett til det spesifikke emnet - på samme måte som realkompetansesøkere.

Søknadskode: 9391


Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap:

- Ha basiskunnskaper i mineralogi og petrografi

- Ha kunnskap om de ulike typene mineralressurser; deres egenart / viktigste egenskaper, bruksområder, kvalitetskrav og markedsforhold.

- Kjenne til viktige forekomster av mineralressurser i Norge og hovedtrekk ved norsk bergverksindustri

- Ha grunnleggende kunnskap om lete- og undersøkelsesmetoder for ulike mineralressurstyper

- Ha kunnskap om gruvedrift under jord og i dagen, på de forskjellige typene mineralressurser

- Ha grunnleggende kunnskap om de mest sentrale deler av regelverket mht. rettighet til forekomster, krav og tillatelser for utvinning av mineralressurser, og arbeidsmiljø/HMS.

- Kjenne til terminologien i fagområdet

Ferdigheter:

- Kunne anvende tilegnede kunnskaper til å løse grunnleggende problemstillinger innenfor gruvedrift og anvendt ressursgeologi og begrunne sine valg.

- Kunne gjenkjenne og identifisere vanlige mineraler og bergarter, hovedgruppene og undergrupper av mineralske ressurser, og typiske/viktige enkelttyper av norske mineralressurser

- Kunne utføre laboratorieforsøk for testing av mekaniske egenskaper for pukk og vurdere mineralråstoffets egnethet til vegformål

Generell kompetanse:

- Ha innsikt i og bevissthet omkring samfunnsmessige, miljømessige, helsemessige, og økonomiske konsekvenser av produkter og løsninger innenfor bergverksdrift, og kunne sette disse i et etisk og livsløpsperspektiv

- Kunne reflektere over egen faglig utøvelse, også i team og tverrfaglig, og kunne tilpasse denne til den aktuelle arbeidssituasjon

- Kunne formidle kunnskap om mineralressursene og bergverksfaglig kunnskap til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig, og bidra til å synliggjøre mineralråstoffenes og bergverksdriftens betydning og konsekvenser

- Kunne bidra til utvikling av god praksis gjennom å delta i faglige diskusjoner innenfor bergverksdrift og mineralressurser og dele sine kunnskaper med andre


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Emnet undervises i vårsemesteret med gjennomsnittlig 6 timer pr. uke. Normalt antall undervisningstimer pr. uke er 6 timer, men enkelte uker kan timeantallet bli justert opp eller ned.

Eventuelle nettstudenter kan følge forelesningene via nettet - direkte eller i opptak, men møte opp for praktiske/lab.-øvinger, steinprøve, og ekskursjoner.

Emnet undervises gjennom forelesninger, veiledning i forbindelse med øvinger/lab.øvinger, og gruvebefaringer. Studentenes ferdigheter fremmes gjennom ekskursjoner, teoretiske og praktiske/laboratorie-øvinger, steinprøve og selvstudium.