høst 2023
VID-6114 Mat og helse 1. – 10. - del 1 - 15 stp

Emnetype

Videreutdanning for lærere. Kan ikke tas som enkeltemne.

Innhold

Sentralt i emnet inngår folkehelse og livsmestring med fokus på helsefremmende og forebyggende arbeid med mat og måltider. Fagdidaktikk er gjennomgående i hele emnet.

  • Innføring i grunnleggende ernæring og et helsefremmende kosthold i et folkehelseperspektiv
  • Mat og måltidets betydning for utjevning av sosial ulikhet i kosthold og helse
  • Kunnskap om sammenhengen mellom barn og unges kosthold og helse
  • Fagdidaktisk kompetanse
  • Kritisk kunne vurdere undervisning og forsknings- og utviklingsarbeid i faget

Hva lærer du

Kunnskap

Studenten har:

  • kunnskap om fagets historie og sentrale styringsdokumenter for faget
  • Kunnskap om matvarer og næringsinnhold og de ulike matvaregruppene, bearbeiding av mat og kjøkkenhygiene
  • kunnskap om hva som kan fremme matdannelse, helsefremmende og bærekraftig og etisk matforbruk
  • kunnskap om hvordan didaktiske modeller kan anvendes i planlegging, gjennomføring og vurdering av elevenes læringsarbeid i faget
  • kunnskap om hvordan ny viten omdannes til nasjonale kostanbefalinger

 

 

Ferdigheter

Studenten kan:

  • bruke fagbegreper og anvende forskningsbasert kunnskap og kritisk vurdere kostholdsinformasjon og undervisningsmateriell
  • praktisere faget i tråd med læreplanens intensjoner og innhold og produsere trygg mat i tråd med nasjonale kostanbefalinger
  • bruke relevante digitale verktøy og medier i undervisningen
  • anvende ulike matlagingsmetoder til å lage trygg mat med fokus på helse, kulturelt mangfold og bærekraftig forbruk
  • planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning og didaktisk refleksjon didaktisk praktisk arbeid

 

Kompetanse

Studenten kan:

  • se faget gjennom et tids- og samfunnsaktuelt perspektiv og forstå hvordan faget kan bidra til utjevning av sosial ulikhet i helse
  • ta ansvar for lokalt læreplanarbeid og bidra til nytenkning og utvikling av faget
  • oppdatere seg faglig og reflektere over egen undervisningspraksis i faget
  • utøve og utvikle profesjonalitet som underviser i faget og ha innsikt i relevante fag- og profesjonsetiske problemstillinger

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Det legges opp til 3 samlinger på 2,5 dager. To fysiske samlinger og en digital samling. 
  • Studentdreven undervisning både digitalt og ved fysiske samlinger
  • Studentaktive læringsformer
  • PBL-metoden - problembasert læring
  • Forelesninger, både digitalt og ved fysiske samlinger
  • Digitale seminarer og seminarer på fysiske samlinger
  • Digital veiledning
  • Studentbasert undervisning
  • Didaktisk praktisk-metodisk matfaglig arbeid

Eksamen

Vurderingsform: Dato: Varighet: Karakterskala:
Praktisk eksamen 12.12.2023–12.12.2023 4 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Didaktisk undervisningsopplegg Godkjent – ikke godkjent
Muntlig presentasjon Godkjent – ikke godkjent
70% obligatorisk oppmøte Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Mer info om praktisk eksamen

Individuell didaktisk praktisk eksamen. Det gis 48 timers forberedelsestid til den didaktiske praktiske eksamen. I den praktiske fremstillingen skal studenten trekke ut 4 - 6 grunnleggende matfaglige teknikker.

Kontinuasjonseksamen

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 15
  • Emnekode: VID-6114
  • Tidligere år og semester for dette emnet