Elevaktiviteter
Genteknologi – DNA klipping og gelelektroforese
Genteknologi er et felt innen molekylærbiologi og genetikk som omhandler manipulasjon og modifikasjon av organismer på genetisk nivå. Dette innebærer teknikker som gjør det mulig å isolere, modifisere og innføre gener fra en organisme til en annen. Genteknologi har potensial til å gi store fremskritt innen medisin, landbruk, bioteknologi og miljøvitenskap, men den reiser også etiske spørsmål og bekymringer knyttet til biosikkerhet.
I denne praktiske øvelsen vil elever få en hands-on introduksjon til grunnleggende genteknologiske metoder – spesielt bruk av restriksjonsenzymer for å klippe DNA og gelelektroforese for å analysere DNA. Elevene vil ta for seg Lambda bakteriofagen, et virus som infiserer bakterier, og bestemme størrelsen på dets genom. Med restriksjonsenzymer klipper de Lambda genomet i DNA-fragmenter, som deretter separeres etter størrelse ved hjelp av agarose gelelektroforese. Denne prosessen gir elevene muligheten til å estimere størrelsen på Lambda genomet basert på gelelektroforese-resultatene.
For å utdype forståelsen, vil elevene også delta i et fagforedrag som gir innsikt i genteknologi og bioteknologisk forskning ved UiT. Dette gir en god mulighet til å se teori omsatt i praksis og forstå genteknologiens rolle i moderne vitenskap.
Opplegget varer i 4 timer, og berører følgende kompetansemål:
Biologi 2:
- gjere greie for genetisk kode og regulering av genuttrykk, og beskrive korleis genteknologi kan brukast for å styre og endre genuttrykk
Kjemi 2:
- beskrive oppbygningen til noen biologiske makromolekyler og vurdere hvordan ytre faktorer kan påvirke molekylenes struktur og egenskaper
Klikk her for å melde på din klasse!