Tromsø og Alfheim trekker fotballforskere fra England, Danmark og Portugal
I perioden 15.-23.sept vil det være stor forskningsaktivitet på Alfheim stadion. Kompetansesenteret og Universitetet i Tromsø har inngått samarbeid forskningssamarbeid med universitetene i Exeter og København, og noen av verdens mest anerkjente fotballforskere har roller i studien.
Dette er professor Jens Bangsbo fra Universitetet i København, professor Peter Krustrup og Magni Mohr fra Universitetet i Exeter, PhD-student Joao Fernandes fra Universitetet i Porto . En PhD- og en masterstudent fra Universitetet i København vil bruke studiet til datainnsamling. Forskningsleder er Svein Arne Pettersen ved Kompetansesenteret for idrett og helse ved Universitetet i Tromsø.
Forskningen setter søkelys på fysiske målinger og ulike trackingssystemer i fotball for å skaffe data som kan legge grunnlag for å utvikle bedre treningsmetoder. Studien består av flere delprosjekter der hovedhensikten er å validere ulike trackingsystmer som brukes i fotball for å monitorere totaldistanse, høyintensitetsløp, sprint, akselerasjoner, kraftforbruk og distribusjonen av disse i løpet av en fotballkamp. I tillegg måles hjertefrekvens med ett av systemene.
Forskningen utføres i to obligatoriske seriekamper, Fløya-Grand Bodø, kvinner 1.div og Tromsø-Strømsgodset, eliteserie herrer. Dessuten blir det gjennomført to treningskamper mellom TIL2 og TUIL2 for å se på om koffein har en prestasjonsfremmende effekt i en fotballkamp.
Trackingsystemene som blir brukt er ZXY- Sport Tracking som er et helautomatisk system som måler de ovenfor nevnte parameter 40 ganger i sekundet via radiobølger. SPI-PRO X måler 15 ganger i sekundet ved hjelp av GPS teknologi det samme. Time Motion er et system der hver spiller følges av ett videokamera hele kampen for så senere manuelt analysere løpsprestasjonene. Hver kamp krever med denne metoden over 20 kamerafolk. Å simulere en fotballkamp blir testet ut gjennom at de spillerne på Fløya som har spilt hele kampen mot Grand Bodø gjennomfører ei løype som skal gi de samme hjertefrekvens- og laktatprofilene som i kamp. Det vil og gjennomføres fysiske tester som Yo-Yo IR tester og VO2peak for å se hvordan disse korrelerer med kampprestasjonene.