Prosjektet Samskapt uterehabilitering legger vekt på hvordan samspillet mellom individ og det fysiske, sosiale og kulturelle miljøet kan fremme en aktiv og meningsfull alderdom. Prosjektet har til hensikt å legge til rette for økt deltakelse i utendørsmiljøer, for å fremme uavhengighet og samfunnsintegrering for eldre personer i Nord-Norge.
For english: Trykk her
Den globale befolkningen eldes, og begrepet "aging in place" brukes ofte i strategier som har som mål å støtte eldre borgere i å bo i sine egne hjem så lenge som mulig, med hovedfokus på bomiljøet og innendørsaktiviteter. Gjennom Samskapt uterehabilitering ønsker vi å utfordre dette perspektivet ved å utforske hvordan utendørsmiljøer kan tjene som viktige arenaer for meningsfullt liv for eldre borgere.
Prosjektet bygger på et pilotprosjekt om utendørs rehabilitering gjennomført i Vestvågøy kommune i 2020-2021. Basert på de lovende resultatene fra denne piloten, har vi sikret finansiering fra Norges forskningsråd for å etablere et interkommunalt Samskapingsprosjekt om utendørs rehabilitering (ColOuR - collaborative outdoor rehabilitation) på tvers av fire kommuner i Nord-Norge.
Prosjektet har som mål å inkludere aktiv deltakelse i utendørsmiljøer som en del av helse- og omsorgstjenestene. I tillegg ønsker vi å skape nye og innovative strategier for å utvikle aldersinkluderende samfunn. Prosjektets forventes å styrke proaktive, bærekraftige helse- og omsorgstjenester og inkluderende samfunn som fremmer uavhengighet og meningsfulle liv for eldre innbyggere.
Gjennom utprøving i en arktisk kontekst vil studien også utforske hvordan arktiske forhold påvirker etableringen av et aldersinkluderende samfunn. Prosjektet fremhever betydningen av geografiske, klimatiske, sosiale, kulturelle og politiske forhold. Med tanke på den mangfoldige befolkningen i dette området, legger prosjektet vekt på initiativer som sikrer inkludering for alle borgere, inkludert den samiske urbefolkningen og innbyggere i rurale områder.
Prosjektet ledes fra Forskningsgruppen Senter for omsorgsforskning, nord ved UiT Norges arktiske universitet, i samarbeid med følgende kommuner:
Skjervøy Med 2,782 innbyggere, fokuserer på folkehelseinitiativer på grunn av sin aldrende befolkning, med vekt på tverrsektorielt samarbeid. |
Tromsø Den største byen i Nord-Norge med 78,908 innbyggere, prioriterer helsefremmende hjemmetjenester for å styrke selvforvaltning blant sin eldre befolkning. |
Kåfjord Hjem til 1,965 innbyggere, er en del av det samiske språkforvaltningsområdet og har som mål å tilby kulturelt kompetente helsetjenester, med fordel av prosjektets fokus på kulturell tilpasning. |
Vestvågøy Med 11,600 innbyggere, er et knutepunkt for forskning og innovasjon, og integrerer aktivt hverdagsrehabilitering i sine helsetjenester. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Prosjektet benytter aksjonsforskningsmetodikk, med vekt på samskaping og tjenestedesign. Ved å engasjere ulike interessenter gjennom kreative metoder, vil vi i prosjektet jobbe systematisk mot innovative løsninger for å involvere eldre borgere i utendørsmiljøer. Denne samarbeidsorienterte tilnærmingen sikrer at løsningene skreddersys til de unike behovene i hver enkelt kommune, og fremmer aktiv aldring og sosial inkludering.
Publikasjoner
Aging in (a meaningful) place – appropriateness and feasibility of Outdoor Reablement in a rural Arctic setting
Eliassen, Hartviksen, Holm, Sørensen & Zingmark, 2024. BMC Health services research
Les artikkelen i sin helhet her
I dette arbeidet har vi undersøkt hvordan uterehabilitering egner seg innenfor de kontekstuelle rammene i hverdagsrehabilitering i en Nord-Norsk kommunal kontekst. Kontekstuelle tilpasninger er sentralt, og gjennom en sosioøkologisk modell synliggjør vi hvordan tjenesten både må tilpasses det enkelte individ (personsentrert tilnærming), organisasjonen (samhandling internt og eksternt i tjenesten) og miljømessige forhold (geografiske, klimatiske og kulturelle tilpasninger).
Vi har særlig aktualisert de særegne forholdene i en rural og arktisk kontekst, og identifiserer barrierer og mulighetsrom som knytter seg til både klima, kultur og geografi. I denne artikkelen hevder vi at den sosioøkologiske modellen kan fungere som et rammeverk for å designe uterehabiliteringsmodeller som er veltilpasset og gjennomførbar i ulike kontekster.
Emplacing reablement co-creating an outdoor recreation model in the rural Arctic
Eliassen, Sørensen, Hartviksen, Holm & Zingmark, 2023. International Journal of Circumpolar Health
Du kan lese hele artikkelen i sin helhet her.
I denne artikkelen presenterer vi hvordan uterehabilitering kan bidra til meningsfull aktivitet på meningsfulle steder for eldre innbyggere i kommunene. Meningsfulle steder knytter seg til en personers emosjonelle, kulturelle, praktiske og sosiale erfaringer og preferanser. Gjennom å tilrettelegge for deltakelse på meningsfulle steder, kan tjenesteytere i hverdagsrehabiltiering bidra til å støtte eldre personer til å gjenoppta meningsfull aktivitet på meningsfulle steder. I artikkelen presenteres også et kartleggingsverktøy (PAAT) som kan anvendes i praksis for å avdekke meningsfulle steder som kan danne grunnlag for aktiv deltakelse i utemiljøer. Gjennom dette arbeidet bidrar vi med et teorigrunnlag som utvider forståelsen av meningsfull aktivitet i hverdagsrehabiltiering til å også omfatte meningsfulle steder utenfor hjemmet. I tillegg tilbyr vi et direkte anvendbart kartleggingsverktøy som kan støtte og fasilitere implementering av utendørsaktiviteter direkte i hverdagsrehabilitering.