Prosjektet har til hensikt å utforske initiativer som har til hensikt å fremme aktiv aldring i et utendørs-perspektiv. Konseptet "aging in place" utfordres og utvides til å også omfatte utendørsarenaer som fremmer meningsfull, aktiv aldring.
For engelsk nettside: Trykk her
Prosjektet er initiert av Vestvågøy kommune i Lofoten høsten 2021, gjennom finansiering fra Nordland Regionale Forskningsfond (RFF) (ID: 317277). Hensikten er å samskape en modell for uterehabilitering som en del av hverdagsrehabiliteringstilbudet i kommunen. Den arktiske, rurale konteksten for uterehabilitering har en sentral plass i prosjektet som bygger på samskapingsmetodikk for tjenestedesign.
Gjennom videreføring av prosjektet ønsker vi videre å undersøke erfaringer med modellen, og vi ønsker å se på muligheten for å tilpasse og implementere modellen i andre kontekster.
Publikasjoner
Aging in (a meaningful) place – appropriateness and feasibility of Outdoor Reablement in a rural Arctic setting
Eliassen, Hartviksen, Holm, Sørensen & Zingmark, 2024. BMC Health services research
Les artikkelen i sin helhet her
I dette arbeidet har vi undersøkt hvordan uterehabilitering egner seg innenfor de kontekstuelle rammene i hverdagsrehabilitering i en Nord-Norsk kommunal kontekst. Kontekstuelle tilpasninger er sentralt, og gjennom en sosioøkologisk modell synliggjør vi hvordan tjenesten både må tilpasses det enkelte individ (personsentrert tilnærming), organisasjonen (samhandling internt og eksternt i tjenesten) og miljømessige forhold (geografiske, klimatiske og kulturelle tilpasninger).
Vi har særlig aktualisert de særegne forholdene i en rural og arktisk kontekst, og identifiserer barrierer og mulighetsrom som knytter seg til både klima, kultur og geografi. I denne artikkelen hevder vi at den sosioøkologiske modellen kan fungere som et rammeverk for å designe uterehabiliteringsmodeller som er veltilpasset og gjennomførbar i ulike kontekster.
Emplacing reablement co-creating an outdoor recreation model in the rural Arctic
Eliassen, Sørensen, Hartviksen, Holm & Zingmark, 2023. International Journal of Circumpolar Health
Du kan lese hele artikkelen i sin helhet her.
I denne artikkelen presenterer vi hvordan uterehabilitering kan bidra til meningsfull aktivitet på meningsfulle steder for eldre innbyggere i kommunene. Meningsfulle steder knytter seg til en personers emosjonelle, kulturelle, praktiske og sosiale erfaringer og preferanser. Gjennom å tilrettelegge for deltakelse på meningsfulle steder, kan tjenesteytere i hverdagsrehabiltiering bidra til å støtte eldre personer til å gjenoppta meningsfull aktivitet på meningsfulle steder. I artikkelen presenteres også et kartleggingsverktøy (PAAT) som kan anvendes i praksis for å avdekke meningsfulle steder som kan danne grunnlag for aktiv deltakelse i utemiljøer. Gjennom dette arbeidet bidrar vi med et teorigrunnlag som utvider forståelsen av meningsfull aktivitet i hverdagsrehabiltiering til å også omfatte meningsfulle steder utenfor hjemmet. I tillegg tilbyr vi et direkte anvendbart kartleggingsverktøy som kan støtte og fasilitere implementering av utendørsaktiviteter direkte i hverdagsrehabilitering.
[Loading...]