Foto: Yngve Olsen

Slik foregår undersøkelsen av deg

Tromsøundersøkelsen består av flere ulike målinger og registreringer.

Alle som blir invitert, vil først motta et postkort fra Tromsøundersøkelsen, som signaliserer at det snart er din tur. Cirka en uke etter at du har mottatt postkortet, vil du motta en SMS fra oss der vi ber deg om å logge deg inn i Helseboka.no. Da er vi klare for å ta deg imot for fysisk undersøkelse. I Helseboka.no vil du finne ditt personlige invitasjonsbrev med opplysninger om tidspunkt for når du skal møte hos oss.

I Helseboka.no vil du finne et informasjonsskriv og samtykkeskriv, som beskriver formålet og gjennomføringen av Tromsøundersøkelsen. Dersom du vil delta, må du signere dette skjemaet digitalt eller på papir når du kommer til oss.


Spørreskjemaet som alle deltakere må fylle ut, er en like viktig del av Tromsøundersøkelsen som de fysiske undersøkelsene. Gjennom spørreskjema innhenter vi opplysninger fra deg om helse, sykdom, familie, utdanning og arbeid, sosiale forhold, levevaner, risikofaktorer for sykdom og bruk av medisiner og helsetjenester. Vi har oppfølgende spørreskjema til de som er plaget av kronisk hoste, smerter, og til de som bruker alternativ medisin. Dette er spørreskjema som ettersendes av oss. 

Spørreskjemaet er delt inn i to deler (del 1 og del 2), og du kan ta pauser underveis. Det står beskrevet nærmere om utfyllingen når du kommer inn i skjemaet. 

Utfyllingen av spørreskjema tar cirka 1 time og vi oppfordrer alle til å fylle disse ut hjemmefra via nett før de kommer til oss. Dersom du ikke har anledning til å fylle ut spørreskjema digitalt hjemmefra, har vi PC tilgjengelig i Sjølundvegen 3 som kan brukes til utfylling. Dersom du har behov for hjelp til innlogging eller utfylling, vil ansatte i Tromsøundersøkelsen være behjelpelig. Vi har også papirskjema tilgjengelig, som du kan be om i mottaket vårt. 

Når du kommer til oss har vi en vi en kort samtale med deg, og deretter tar vi blodprøver og måler vekt, høyde og hofte- og livvidde. Videre måler vi blodtrykk, puls og oksygenmetning. Den fysiske undersøkelsen tar cirka en time. Alle undersøkelsene gjennomføres av helsepersonell eller ansatte som har fått opplæring av helsepersonell. Du vil også her motta ditt personlige tilbakemeldingsskjema, som fylles ut underveis med dine resultater og som du får med deg hjem når du går.

Cirka en tredjedel av alle inviterte deltakere, vil bli invitert tilbake til spesialundersøkelsene i Tromsøundersøkelsen. Deltakerne som inviteres inn til spesialundersøkelser, er tilfeldig valgt og du vil få beskjed om dette når du kommer til oss første gang. Det er ikke mulig å be om å få bli med på disse undersøkelsene. 

Dersom du ønsker å delta på disse undersøkelsene, setter vi opp en time som passer deg for ditt senere besøk. Du kan bli bedt om å avgi biologiske prøver som urin, avføring eller spytt. Alt utstyr til prøvetaking vil du få med deg hjem fra oss. Vi tar nye blodprøver av deg når du møter til spesialundersøkelsen. Alle deltakere i spesialundersøkelsen blir bedt om å fylle ut et kostholdskjema.  

Du kan bli spurt om å delta i noen av følgende spesialundersøkelser:  

  • Bakterieprøve fra nese og hals: Det tas prøve med en vattpensel for å undersøke floraen av mikroorganismer. Prøvetakingen tar cirka 5 min.
  • EKG: Det festes ledninger til overkroppen for registrering av hjerterytme. EKG kan også gi informasjon om hjertesykdom. Undersøkelsen tar cirka 10 min.
  • Fysisk funksjon: Undersøkelsen tester din balanse, gange og gripestyrke og tar cirka 10 min.
  • Måling av fysisk aktivitet: Du går med en aktivitetsmåler i et belte på hofta i en uke. 
  • Ultralyd av hjertet. Ekkokardiografi gir informasjon om hjertets struktur og funksjon. Undersøkelsen tar cirka 25 min.
  • Lungefunksjon: Spirometri foregår ved at du puster så hardt du klarer gjennom et munnstykke. Hvor mye luft som blåses ut per sekund er et mål på lungefunksjonen. I tillegg gjøres det opptak av lungelyder og hjertelyder. Undersøkelsen tar 5-10 min.
  • Måling av beintetthet: Beintetthet måles med en enkel røntgenundersøkelse. Metoden kalles DXA og gir langt mindre stråling enn vanlig røntgen. Undersøkelsen tar cirka 20 min.
  • Kognitiv funksjon: Du besvarer enkle spørsmål knyttet til gjenkjenning av ord, kobling av symboler og tall, samt fingerbevegelighet. Undersøkelsen omfatter alle deltakere over 60 år og tar cirka 20 min.
  • Tannundersøkelse: Omfatter røntgenbilde av kjeve, registrering av hull i tennene og betennelsessykdom i tannkjøttet. De som er trukket ut og har takket ja til denne undersøkelsen, får egen innkalling for oppmøte på «Tannbygget» i Breivika. Undersøkelsen tar cirka 1 time.