RehabLos

Publikasjoner

Rehabiliteringsmodeller for samfunnsintegrering av voksne med ervervet hjerneskade i rurale områder: en scoping review

Morten Nikolaisen, Cathrine Arntzen, Marianne Eliassen, Astrid Gramstad (2024). Rural and Remote Health.

Hvordan skape rehabiliteringstjenester som bidrar til at voksne som får en hjerneskade mestrer livet og blir inkludert i samfunnet? Og hvordan får vi dette til i Nord-Norge? Dette forsøker vi å finne ut av i forskningsprosjektet RehabLos. I dag publiserte vi en studie av hvilke rehabiliteringsmodeller for samfunnsinkludering i rurale strøk som beskrives i forskningslitteraturen

---

Holder fast på løsninger som ikke virker – svikter pasienter med rehabiliteringsbehov

Marianne Eliassen, Audhild Høyem, Cathrine Arntzen (2024)

Vi har utformet denne kronikken i kjølvannet av Riksrevisjonens rapport på rehabiliteringsfeltet som ble lansert i februar i år. Rapporten kommer med nedslående kritikk av de norske rehabiliteringstjenestene, og peker særlig på samhandling, koordinering og helhetlige tilnærminger som mangelfult. I kronikken diskuterer vi hvordan en samskapingsmetodikk kan være en egnet tilnærming for å skape innovative, kunnskapsbaserte tjenester som imøtekommer pasienter og brukeres behov, og eksemplifiserer dette med arbeidet i RehabLos. 

--

Rehabiliteringsreform i Norge: Tid for innovasjon

Morten Nikolaisen (2023) Dagens Medisin

I denne kronikken setter Nikolaisen søkelys på behovet for en rehabiliteringsreform i norge. Han argumenterer for behoved for å tenke nytt og invt for å få til betydningsfulle endringer, og peker på RehabLos som et eksempel på hvordan man kan jobbe langsiktig, strukturert og tverrfaglig for å skape endringer i rehabiliteringsfeltet.

--

Designing digital systems for rehabilitation practices

Gunnar Ellingsen, Cathrine Arntzen, Lina Forslund, Morten Nikolaisen, Marianne Eliassen, Astrid Gramstad, Unn Manskow (2023) Tidsskrift for omsorgsforskning.

Denne studien baserer seg på data fra workshops i RehabLos hvor vi særlig har rettet fokus på digitale verktøy i arbeidet mot sømløse, sammenhengende tjenesteforløp for pasienter med ervervede hjerneskader. I dette arbeidet synliggjør vi at digitale verktøy ikke bare må ses på som noe mer en et teknisk hjelpemiddel, da det krever sosioploitisk, organisatorisk og etisk forståelse og tilnærming for å tilpasse en digitalstøttet modell for rehabiliteringsforløp.

--

Fysioterapi som del av tverrfaglige, personsentrerte rehabilitaringstjenester. Sosiale systemer som hindrer innovasjon

Lina Forslund, Cathrine Arntzen, Morten Nikolaisen, Astrid Gramstad og Marianne Eliassen (2023). Physiotherapy theory and practice.

Denne studien baserer seg på workshop 1 og hvordan fysioterapeuter oppfatter dagens utfordringsbilde. Her argumenterer vi for at det er behov for en innovativ praksis for at realisere idealer og ambisjoner om helhetlige og person-sentrerte rehabiliteringstjenester. Vi kobler nuværende utfordringer som fysioterapeuter opplever til sosiale system på flere nivå: en profesjonslogikk som former profesjonens omfang, en organisasjonslogikk som former hva som forventes i den aktuelle konteksten og en systemlogikk innenfor et biomedisinsk paradigme. Vi konkluderer med at det er nødvendig å forandre eller overskride disse logikkene for å realisere idealer og visjoner om helhetlige og person-sentrerte rehabiliteringstjenester.

--

Litteraturoppsummering om rehabiliteringsmodeller for overføring fra sykehus til eget hjem

Marianne Eliassen, Cathrine Arntzen, Morten Nikolaisen, Astrid Gramstad (2023) Rehabilitation models that support transitions from hospital to home for people with acquired brain injury (ABI): a scoping review. BMC HealthServices Research.

Forskning viser utfordringer som knytter seg til rehabiliteringsfasen hvor pasienter med ervervet hjerneskade overføres fra sykehus til eget hjem. Vi ønsket derfor å samle, oppsummere og drøfte forskning som belyser rehabiliteringsmodeller som nettopp retter seg mot denne fasen av rehabiliteringsforløpet. I denne litteraturoppsummeringen har vi benyttet oss av metoden 'Scoping review'. Vi har søkt i ulike vitenskapelige databaser etter forskning fra hele verden med ulikt studiedesign. Vi gjennomgikk 3975 artikler, og endte opp med 73 artikler som kunne beskrive rehabiliteringsmodeller av relevans for pasienter med ervervet hjerneskades overflyttning mellom sykehus og eget hjem. De ulike modellene ble kategorisert innen kategoriene 1) tverrfaglige hjemmebaserte team, 2) koordinatorordninger, 3) veiledning av pårørende og ufaglærte, og 5) egenmestringsprogram. Globalt sett er det stor variasjon i hvordan man organiserer rehabiliteringsfasen i overføringen mellom sykehus og hjem. Alle de fem kategoriene synliggjør likevel elementer som man kan nyttegjøre seg når man skal designe rehabiliteringsmodeller for personer med ervervet hjerneskade, og de ulike modellene kan kombineres og tilpasses lokale behov og kontekstuelle forutsetninger.  

Protokollen for studien er publisert her: https://osf.io/dz5rh

--

Poster: Tjenestedesign og innovasjon i forskning

Morten Nikolaisen presenterte en poster om tjenestedesignprosessen i RehabLos på Fysioterapikongressen 2022: Poster, Fysioterapikongressen 2022 (researchgate.net).

Morten Nikolaisen, Marianne Eliassen og Astrid Gramstand jobber med en litteraturstudie som kartlegger eksisterende modeller for rehabiliteringstjenester som fremmer samfunnsinkludering av personer med ervervede hjerneskalder i rurale strøk. Protokollen er publisert her: https://osf.io/brg6f