Om forskningen
Overvekt og fedme er en kjent utfordring for folkehelsen. Andelen som lever med overvekt og fedme øker, både blant barn og voksne, og det er nå mer vanlig å være overvektig enn normalvektig i høyinntektsbefolkninger.
Overvekt og fedme er assosiert med ulike sykdommer og krefttyper. Disse krefttypene omtales som fedmerelaterte kreftformer (illustrert i figuren).
Fra barndom til voksen alder forklares forekomsten av overvekt/fedme av et komplekst samspill mellom livsstilsfaktorer, genetiske variasjoner og miljøfaktorer. Dette prosjektet vil undersøke endringene i kroppsfett gjennom livet, og videre undersøke om ulike trender/trajektorier i overvekt gjennom livet er nærmere knyttet til kreftrisiko enn andre.
Hovedmålene for prosjektet
1) Å undersøke hvordan varighet, intensitet, alder ved debut og trender gjennom livet ("trajektorier") til KMI og midjemål er knyttet til risiko for kreft og fedmerelatert kreft.
2) Å karakterisere individer med sunne trender i kroppsvekt så vel som de som klarer å snu en usunn trend, og identifisere hvilke modifiserbare livsstilsfaktorer (røyking, fysisk aktivitet, kosthold, alkoholforbruk og eksogent hormonbruk) som er assosiert med disse trendene.
3) Å studere hvordan modifiserbare livsstilsfaktorer (røyking, fysisk aktivitet, kosthold, alkoholforbruk, eksogent hormonbruk) og sosioøkonomisk status påvirker assosiasjoner mellom trender i overvekt og fedmerelatert kreft.
4) Å estimere andelen og det absolutte antallet fedme-relaterte krefttilfeller som kan forhindres ved å redusere overvekt/fedme gjennom livet.
Datakilder
Prosjektet vil bruke data fra tre store befolkningsstudier i Norge (kvinner og kreft, HUNT og Tromsøundersøkelsen). Befolkningsstudiene vil kobles til det nasjonale kreftregisteret. For å muliggjøre lang oppfølging av høyde og vekt vil også befolkningsstudiene kobles til Statens helseundersøkelse (SHUS)/skjermbildeundersøkelsene og Forsvarets helseregister.
Tidslinje
Prosjektet vil pågå fra mars 2022 til mars 2026.