Transkraniell Magnet Stimulering som behandling for depresjon

Om behandlingen

Behandlingen som skal prøves ut i denne studien er en form av Transkraniell Magnet Stimulering (TMS) som kalles iTBS. iTBS står for intermittent Theta Burst Stimulation. En kort beskrivelse av TMS kan du også finne på Store Norske Leksikon (ekstern lenke).

TMS og iTBS virker ved at hjernen får magnetiske pulser som påvirker aktiviteten i hjernecellene. I denne studien vil vi bruke iTBS som øker aktiviteten i de fremre delene av hjernen. Ved depresjon er det vanlig at aktiviteten i de fremre delene av hjernen er redusert, og målet med behandlingen er å øke aktiviteten i hjernen for å redusere depressive plager.

iTBS er en godkjent behandlingsmetode i EU og USA, men er til nå lite benyttet i Norge. Vitenskapelige studier gjennomført i andre land viser at iTBS virker like godt som psykoterapi og medikamenter, men også at ikke alle som får behandlingen får like god effekt. Vi ønsker derfor å finne ut mer om årsakene til at behandlingseffekten varierer mellom pasientene.

Pasienter med moderat depresjon i alder mellom 22-65 år kan bli inkludert. Alle potensielle deltakere får først en grundig vurdering av om behandlingen er egnet til den enkeltes helse. Pasienter kan motta sin vanlige behandling (eks psykoterapi eller antidepressive medisiner) under forsøket, men medisineringen må være stabil i noen uker før og etter behandlingen. 

Vår studie er en randomisert kontrollert studie (RCT). Det betyr at 50 prosent av de vi inkluderer i studien får behandling, mens 50 prosent ikke får aktiv behandling, men såkalt placebobehandling. Verken den som evaluerer behandlingen eller den som behandles vil vite om du får aktiv TBS eller placebo-TBS. Ved avslutning av prosjektet vil du kunne få vite om du har fått aktiv eller placebo behandling. Dersom du har fått placebobehandling vil du få tilbud om aktiv behandling dersom du fortsatt oppfyller kriteriene for moderat depresjon. 

Hver behandling gjennomføres på ca. 3 minutter, men må gjennomføres hver ukedag i 10 dager. I forkant av hver stimulering tar det ca. 25 minutter å tilpasse stimuleringstyrken. Pasienter må derfor møte opp 10 ganger i ca. 30-40 minutter hver ukedag i 10 dager. I tillegg vil det før den første behandlingen gjennomføres et klinisk intervju, blodprøver, MR av hjernen, og kognitive tester, og pasientene vil bli bedt om å fylle ut spørreskjemaer om sin helse. Etter siste behandlingsdag vil det kliniske intervjuet, kognitive tester, MR og spørreskjemaene tas på nytt. 4 uker etter dette, vil vi ringe for en oppfølgingsundersøkelse.

Her er deler av vårt forskningsteam inne på laboratoriet. Fra venstre Camilla Larsen, Gabor Csifcsak, Marte Ørbo, Per Aslaksen og Ole K. Grønli. Forskningsassistent Runar Selaas sitter i behandlingsstolen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress