Bruk av malmstøv og knust betong i ny betong

I forbindelse med bygging av et nytt kunstverk på UIT Campus Narvik er det tatt i bruk malmstøv fra LKAB i betongen til fundamentet der kunstverket skal monteres. Malmstøvet sammen med gjenbruk av knust betong i fundamentet viser at resirkulering fungerer og gir betong med gode egenskaper og ikke minst en fin farge.

Det hele startet med en idé som Boy-Arne Buyle, leder ved bygg- og anleggslaboratoriet ved UIT Narvik, introduserte til kunstneren Lene Baadsvig Ørmen i forbindelse med at det skal bygges et kunstverk utenfor det nyoppussede campus. Hvorfor ikke bruke malmstøv som et pigment i betongen for å få en fin farge på sokkelen - Narvikfargen. Malmstøvet gjør også betongen tyngre, tettere og sterkere, som alle er positive egenskaper for betong. Denne gjenbruken faller naturlig under forskningsprosjektet Circulus der forsker Iveta Novakova arbeider sammen med sine forskningskolleger fra UiT, Sintef og NTNU for økt gjenbruk av gammel betong enten direkte som elementer i nybygg eller som knust betong i den betongen som brukes i nye bygg. Dette er med på å redusere CO2 avtrykket til nybygg noe som er meget aktuelt i dag.

Circulus prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom 17 partnere med mål om å redusere klimaavtrykket gjennom økt gjenbruk og resirkulering av betong. Prosjektet er ett bærekraftprosjekt finansiert av Norges Forskningsråd og partnerne i fellesskap.

Utslipp fra byggenæringen er blitt kommet høyere opp på agendaen og belyses nå også av bransjen selv. Se også artikkel i bygg.no, https://www.bygg.no/article/1439709