Uttalelse fra NTL UiTs årsmøte: Strøm skal være et fellesgode!
Strøm har i Norge alltid vært sett på som et felles gode, og som gjennom gode reguleringsmekanismer har sørget for rimelig kraft, både til forbruker og industri. Ved innføring av Energiloven i 1991 ble disse reguleringsmekanismene tilsidesatt til fordel for en markedsbasert omsetning, hvor bla. strømsalgsselskapene ble opprettet. Vi har i dag ca 130 slike selskaper – som ikke produserer noen ting, men kun er opptatt av å selge rimelig produsert strøm med en høyest mulig profitt til gunst for sine eiere.
Denne markedsrettingen har tiltatt – ikke minst ved signering av EUs 3. energimarkedspakke og tilslutning til EUs energibyrå ACER i 2018. Gjennom stadig flere utenlandskabler med stadig større kapasitet - og en absurd prisfastsettelse gjennom Nasdaq OXM, en europeisk strømbørs – fikk vi smertelig erfare konsekvensene ved dette samarbeidet gjennom 2022, da prisene på norsk strøm, produsert i Norge – til norske forbrukere – til en kostpris på knappe 13 øre pr kWh- plutselig kostet norske forbrukere opp mot 822 øre pr kWh.
Dette kan ikke fortsette. Eldre mennesker i Norge skal ikke fryse seg gjennom vinteren fordi de ikke har råd til å betale strømregningen. Norsk landbruk og industri med titusenvis av arbeidsplasser står i fare for å gå tapt grunnet en fullstendig feilslått energipolitikk. Vi må ta tilbake eierskap til og kontroll over norsk kraftproduksjon!
I 2018 sa NTL UiTs årsmøte tydelig nei til at norsk energipolitikk skulle underlegges ACER, fordi dette ville føre til en voldsom prisøkning for norske forbrukere og være svært ødeleggende for norsk industri. Vi fikk dessverre rett.
Nå, i 2023, krever årsmøtet til NTL UiT at den norske regjering snarest setter i verk tiltak med mål om å reversere norsk medlemskap i ACER – og straks innfører tiltak som gir landets innbyggere og industri lave, forutsigbare strømpriser. Strøm skal fortsatt være et fellesgode!
Sist endret: 12.04.2023 09.09