NTL UiT tas ut i en eventuell streik i staten
Meklingen i mellomoppgjøret er i gang og frist for å bli enige er ved midnatt 23. mai. Hvis det blir streik, tas ikke NTL UiT ut i første omgang.
Som kjent er det brudd i forhandlingene i staten. Alle de fire hovedsammenslutningene har brutt forhandlingene.
LO Stat har varslet et første streikeuttak på 2000 medlemmer. Se hvilke virksomheter som er tatt ut i en eventuell streik (frifagvegelse.no).
LO Stat har tidligere offentliggjort hvilke virksomheter som kan bli tatt ut i en eventuell streik, og UiT Norges arktiske universitet står på denne lista.
Hva skjer i mellomoppgjøret nå?
Frist for å bli enige hos Riksmekleren er ved midnatt torsdag 23. mai. Det er tre mulige utfall:
- Partene kommer til enighet før fristen og det blir ikke streik.
- Partene mekler til fristen eller på overtid og blir enige. Det blir ikke streik.
- Partene mekler til fristen eller på overtid og blir ikke enige. Det blir streik.
Hvorfor ble det brudd i forhandlingene?
I et mellomoppgjør forhandles det om fordelingen av penger, i tillegg til enkelte saker som partene ble enige om å ta i dette oppgjøret sist år. I år gjaldt dette blant annet formuleringer om AFP.
- Staten var ikke villig til å komme oss nevneverdig i møte i noen av de sentrale spørsmålene. Isteden kastet vi bort tid på å diskutere detaljer som burde vært enkelt å rydde unna. Derfor er det like greit at Riksmekleren får overta nå, sa leder av LO Stat Egil André Aas da bruddet i forhandlingene ble klart.
Dette er hovedårsakene til bruddet:
- En uavklart situasjon når det gjelder avtalefestet pensjon (AFP)
- Uenighet om hvordan den totale økonomiske potten skal fordeles og manglende vilje til å rydde opp i forskjellene i offentlig sektor på hvordan variable tillegg inngår i pensjonsgrunnlaget.
Dette er NTLs tariffpolitiske krav:
- Vi vil ha kronetillegg! Prosentvise tillegg og store lederlønnstillegg har medført at de høyest lønte har fått mer ut i kroner og øre enn de midlere og lavest lønte.
- Vi vil ha økt kjøpekraft! Alle ansatte skal ha ei lønn å leve av og kjøpekrafta må økes for alle - ikke bare de få som får gjennomslag i lokale lønnsforhandlinger.
- Vi sier nei til trynetillegg! Lønna skal settes ut fra arbeidsoppgaver og ansvar. Ansiennitet skal vektlegges. Utdanning og realkompetanse må bli verdsatt.
- Vi vil ha sentral lønnsdannelse! Lokale arbeidsgivere har ikke vist at de kan ta ansvar for lønnsutviklinga for alle statens ansatte. Lønnsdannelsen må skje sentralt, der vi har streikerett!
Sist endret: 23.05.2019 14.24