NTL ved UiT

Rapport om mulighetsstudie for TMU – høringssvar fra NTL UiT

Viser til høringsbrev datert 4.5.2018 og vil med dette komme med våre innspill.

Styret ved UiT vedtok i Sak 29/17 at Kunstfak ikke lengre skulle bestå som egen enhet på nivå 2, men at den endelige organiseringen skulle avgjøres på et senere tidspunkt. I ettertid har to utvalg sett på den videre organiseringen av Kunstfak. Det første, interne utvalget kunne ikke finne noen faglige begrunnelser for en sammenslåing med verken TMU eller HSL-fak. Det siste utvalget fikk i oppgave å lage en «mulighetsstudie» for TMU i forbindelse med etablering av museet i nytt bygg i sentrum. Utvalget har også vurdert en mulig sammenslåing med Kunstfak. Utvalget ser mange muligheter for samarbeid, men ingen argumenter i retning av formell samorganisering med TMU. Dette er en konklusjon NTL støtter. 

TMU er og skal være formidlingsarena for hele UiT. Dette beskrives godt i rapporten. TMUs hovedoppgave er å samle inn og ivareta materiale som dokumenterer vår kultur- og naturarv og legge til rette for forskning, undervisning og formidling med utgangspunkt i dette materialet. TMU har også lovpålagte forvaltningsoppgaver. Ansvar for undervisning og eksamen innenfor museets fagområder ligger derfor hos aktuelle fagmiljøer ved fakultetet og institutt. TMU har vært et sted folk har valfartet til og har vært en spydspiss i arbeidet med forskningsformidling ved UiT.

TMU har et prekært behov for nye magasiner for å kunne ivareta de enorme naturvitenskapelige og kulturhistoriske samlingene. Dette var også den primære oppgaven som skulle løses ved et nytt museumsbygg. NTL er derfor overrasket over hvor liten plass magasinenes rolle og betydning har fått i utredninga. 

Museet ble planlagt og prosjektert bygd i Breivika hvor UiT eier tomt. Flytting av museet til sentrum betyr at man enten må ta kostnader til tomt innenfor bevilgingen, eller at planene til museet må reduseres. Det er fra ulikt hold uttrykt ønske om et museet skal være et «signalbygg» i Tromsø. NTL ønsker selvsagt et flott bygg, men det er ikke akseptabelt at ekstrautgifter skal tas fra dagens kostnadsramme. En forutsetning må være at regjering og Storting gir en ekstrabevilgning som dekker merkostnadene.

Rapporten anbefaler en styrking og satsing på kunstfagene ved UiT. Det støtter NTL. UiT må ha fokus på å være et klassisk breddeuniversitet samtidig som det ivaretar de nye fagmiljøene i universitetssammenheng. Det betyr å ha fagmiljøer av ulike størrelser og med behov for ulik organisering. Faglige fellesskap er viktig for å utvikle sterke miljøer som kan levere på høyt nivå og som gjør UiT attraktive for omverden. Dette gjelder også for fagmiljøene ved Kunstfak.  

Utvalget peker på noen fordeler med samorganisering mellom Kunstfak og de humanistiske fagene ved HSL-fak. Det er viktig at en slik prosess har noen tydelige premisser. At kunstfagene beholder sin autonomi og status som institutt slik at fagmiljøene får mulighet til å utvikle sin undervisning, forskning og formidlingsarbeid på egne premisser.

Hvis Kunstfak ikke skal være et eget fakultet mener NTL det er viktig at kunstfagene synliggjøres blant annet ved navn på fakultet og institutt.

NTL reagerer på at man i rapporten tilsynelatende åpner for en sammenslåing mellom Kunstfak og TMU dersom kunstfagene ikke synliggjøres i HSL-fakultetets navn. Dette fremstår som et underlig utsagn som står i motsetning til hva utvalget argumenterer for i rapporten.

 

Med vennlig hilsen

Marit M. Dahle

Hovedtillitsvalgt NTL UiT Norges arktiske universitet

Ansvarlig for siden: Marit Martinsen Dahle
Sist endret: 11.06.2018 11.20