Vedtak fra årsmøtet: NTL UiT om seksuell trakassering og #metoo
#metoo-kampanjen som har pågått de siste månedene har satt søkelyset på hvor utbredt og alvorlig seksuell trakassering er. Mange historier er kommet fram i offentligheten. Flere personer i sentrale posisjoner som i årevis har misbrukt sin makt, har nå måttet svare for seg. Varslerne er i stor grad blitt tatt på alvor.
Det store omfanget av uønsket seksuell oppmerksomhet, seksuelle overgrep og trakassering begått mot i hovedsak unge kvinner er blitt synliggjort gjennom #metoo. Kampanjen har avdekket et alvorlig samfunnsproblem. Seksuell trakassering har vært utbredt i alle deler av samfunns- og næringsliv, inkludert i akademia. I kjølvannet av #metoo ble det meldt inn 18 saker om seksuell trakassering ved UiT, de fleste i forholdet mellom student og ansatt. Det er nærliggende å tro at antall saker i UH-sektoren er underrapportert
I flere av sakene som er blitt offentliggjort, er det tydelig at mange har visst. Det urovekkende er at ingen har gjort noe med det. Seksuell trakasserende oppførsel har stilltiende blitt akseptert. Det kan vi ikke leve med. Vi må skape en kultur der flere tar til motmæle og der varsling er normen når en opplever maktmisbruk.
Forhåpentligvis er vi nå ved et veiskille. Nå som mange saker er kommet på bordet, må en kunne forvente at folk skjerper seg og utviser respekt mot sine kollegaer og studenter. Det skal ikke være slik at noen må finne seg i uønsket seksuell oppmerksomhet i frykt for at avvisning vil kunne få konsekvenser for karriere eller arbeidsforhold. UiT-ansatte må oppføre seg profesjonelt overfor kolleger og studenter og være bevisst på ikke å misbruke sin posisjon.
NTL UiT ser det som positivt at seksuell trakassering har fått større oppmerksomhet som følge av #metoo. NTL UiT er glad for at universitetsledelsen har satt fokus på denne problematikken, blant annet ved å synliggjøre varslingsmulighetene bedre. Vi forventer at varsler ved UiT tas på dypeste alvor. Vi må sammen jobbe for et arbeidsmiljø og sosialt klima der det er nulltoleranse for alle former for trakassering, vold og mobbing i akademia. Det må være rom for at studenter og ansatte sier klart fra når grenser overskrides, og vi må jobbe for at trakassering umiddelbart blir varslet om. Det er eneste vei for å få bukt på problemet.
Uttalelsen ble vedtatt på årsmøtet til NTL UiT 10. april 2018
Sist endret: 17.04.2018 09.10