NTL ved UiT

Uttalelser fra årsmøtet

Årsmøtet vedtok uttalelser om ny arbeidsmiljølov og midlertidige tilsettinger og partssamarbeid og betydning av landsomfattende tariffavtaler. I tillegg vedtok årsmøtet en uttalelse om at regjeringa må bremse norsk oljeutvinning og skape nye klimavennlige jobber.

Ny arbeidsmiljølov og midlertidige tilsettinger

Den nye arbeidsmiljøloven åpner for flere midlertidig ansettelser, med en generell adgang å ansette midlertidig inntil 1 år. Det vil bety et tilbakeskritt for oss ved UiT hvor vi har et personalreglement som sier at hovedregelen er at vikariater og engasjementer ut over 6 måneder skal utlyses.

Regjeringa hevder at grensa for midlertidig ansettelser skal være 3 år og ikke 4 år som i dag. Det høres jo bra ut. Men regjeringa foreslår også å fjerne det sterke stillingsvernet og fortrinnsrett til ny stilling for mange i vitenskapelige stillinger. Dette vil ramme mange og vil gjøre det mindre attraktivt å ta forskerstillinger ved universitetene.

Styret ved UiT Norges arktiske universitet har vedtatt en god handlingsplan for å redusere antall midlertidig ansatte. Det er bra! Men teori og praksis er dessverre ofte to forskjellige ting. Sjøl om antall midlertidig ansatte er redusert så topper UiT fortsatt statistikken med flest midlertidig ansatte. Når universitetet har et permanent behov for mange ansatte i midlertidige stillinger så er det etter vårt syn uttrykk for at grunnbemanninga er for lav.

NTL UIT krever derfor at alle ansatte med sterkt stillingsvern gis fast stilling og at grunnbemanninga økes i tråd med det reelle behovet for antall ansatte i ulike stillingskategorier.

 

Slå ring rundt de kollektive tariffavtalene!

Den norske samfunnsmodellen er basert på samarbeid mellom partene i arbeidslivet. Til nå har partene vært enige om behovet for kollektive landsomfattende tariffavtaler som regulerer lønns- og arbeidstidsbestemmelser. Dette systemet er nå under angrep. Pilotene i Norwegian streiket for å få en avtale med sin reelle arbeidsgiver og ikke et stråselskap uten reell makt.

Havnearbeidere over hele landet er i streik for retten til tariffavtale. I Tromsø ble havnearbeiderne tatt ut i sympatiaksjon av Transportarbeiderforbundet og de har nå streiket i over 1 år for retten til en tariffavtale. Samholdet og solidariteten under denne langvarige konflikten er imponerende. Fagbevegelsen og NTL støtter havnearbeidernes kamp og vi vet at det jobbes intenst for å finne en løsning på konflikten. Vi forutsetter at det betyr tariffavtale og at alle de streikende får jobbene sine tilbake.

Regjeringa og NHOs kamp for privatisering og «fleksibilisering» er en kamp om makt, fordeling av ressurser og overskudd. Skal de lykkes i dette må lønnsnivået ned og gode pensjonsrettigheter fjernes. Fagbevegelsen er den sterkeste og viktigste motstander av en slik politikk. Derfor må fagbevegelsens makt og innflytelse styrkes og derfor er kampen om tariffavtalene så viktig.  

 

Brems norsk oljeutvinning - skap 100 000 nye klimajobber.

 

NTL mener forbruks- og produksjonsmønstrene må legges om i hele verden. Hensynet til miljø og rettferdig fordeling mellom fattige og rike land må sette rammen for økonomisk utvikling og forbruk. Norge må være en miljøpådriver internasjonalt og være et foregangsland i nasjonal politikk. Vi må både gjennomføre utslippsreduksjoner og andre prioriterte miljø- og klimatiltak innenlands, og bidra til finansiering av slike tiltak i fattige land. NTL ønsker en bærekraftig utvikling der hensynet til miljø og rettferdig fordeling mellom fattige og rike land setter rammen for økonomisk vekst og forbruk.

 

De overordnede målene i klima- og miljøpolitikken setter grenser for hvor mye det private forbruket kan øke. NTL går derfor inn for at deler av veksten iverdiskaping tas ut i kortere arbeidstid eller andre velferdsgoder framfor økt kjøpekraft.

 

Bevaring av biologisk mangfold og reduksjon av klimagassutslipp er overordnete mål som må legge føringer på tvers av ulike sektorer. Oppdrettsnæringen har kommet til et veiskille med store miljøutfordringer knytta til bruk av arealer, forurensing og sykdom. Næringen må utvikles i grønn retning og det betyr etablering av lukka landanlegg. Slik unngår man også konflikter mellom oppdrettsnæringa og kystfiskerne.

 

Oljeindustrien ikke er framtidas næring. Norge må derfor skape titusener av arbeidsplasser i næringer som bidrar til å redusere både våre egne og andres utslipp av klimagasser. På samme måte som Norge har skapt en oljenasjon, kan Norge bygge et samfunn basert på fornybare ressurser. Da må det satses på forskning og utvikling av ny teknologi. 


Sist endret: 21.05.2015 09.29