Fusjon med Høgskolen i Finnmark?
NTL Universitetet i Tromsø har ikke tatt stilling til fusjon, men er bekymret for hvilke konsekvenser det kan få for universitetets posisjon som et av landets fire breddeuniversitet. En fusjon vil kreve store ressurser, både menneskelige og økonomiske. Vil UiT være i stand til å realisere lovnader gitt i fusjonsplattformen?
Universitetet i Tromsø er det minste av landets fire breddeuniversiteter. Det pågår i dag en politisk kamp om det er ønskelig å etablere et elite-universitetet i Norge. UiO har signalisert at de ønsker å være dette flaggskipet. Andre har antydet at man heller bør satse på å utvikle de tre største breddeuniversitetene. Det er derfor viktig at UiT styrker sin posisjon som et av landets breddeuniversitet. Dette gjøres best ved å sikre forskningen gode vilkår og sikre at det gis god forskningsbasert undervisning.
NTL UiT har ikke tatt stilling til fusjon. En fusjon med HiF vil kreve store ressurser, både menneskelige og økonomiske. NTL er bekymra for at dette kan gå ut over kvaliteten på forskning og undervisning og undergrave UiTs posisjon som breddeuniversitet.
NTL UiT er glad for at plattformen for fusjon er så klar på viktigheten av å utvikle forskning og undervisning i Finnmark. Samtidig registrerer vi at HiF har lagt mye av sin undervisningsvirksomhet til Tromsø og ikke til Alta. Dagens praksis kan nok ha ført til økt studentrekruttering, men undergraver etter vårt syn Alta som studiested og dette bekymrer oss.
I “Felles politisk plattform for fusjon” pekes det på en del områder for mulig utvikling. UiT har i dag et nasjonalt ansvar innafor samisk forskning og høyere utdanning. Arbeidet med å styrke dette feltet bør etter vårt syn tydeliggjøres i fusjonsplattformen. NTL ber om at urfolks rettigheter tas inn som et strekpunkt under nasjonale muligheter (s. 8).
NTL UiT er glad for at dokumentene om forslag til fusjon er så tydelig når det gjelder de ansattes rettigheter, inkludert lovnaden om at ingen skal måtte flytte mot sin vilje. Vi er bekymra for at de geografiske avstandene vil føre til økt byråkratisering og gi grobunn for konflikter mellom fagmiljøer og faggrupper.
Det understrekes i dokumentene at det er viktig at de tillitsvalgte får en aktiv rolle i en fusjonsprosess. Teori og praksis er ofte to forskjellige ting. NTL UiT registrerer at det legges til grunn at “enkelte fellesadministrative funksjoner bør lokaliseres helt eller delvis i Alta og ledes derifra” (s. 11). Dette er ny informasjon for oss som jobber ved UiT. Hvilke funksjoner tenker man på? Hvis dette er mer enn uforpliktende lovnader, burde tjenestemannsorganisasjonene blitt informert.
NTL Universitetet i Tromsø har registrert stor motstand mot fusjon fra de ansattes og studentenes styrerepresentanter ved HiF. Hvis det samme er situasjonen på styremøtet 31. oktober, ber vi om at fusjonsplanene legges på is.
Sist endret: 23.10.2012 16.34