Skal UiT fortsatt være et breddeuniversitet?
Ansatte og fagforeninger protesterte mot forslag til nedlegging av studieprogram ved UiT, men vant ikke fram. NTL etterlyser en avklaring på hvilke studietilbud styret mener et breddeuniversitet bør ha. Vi akwsepterer ikke at dette skal styres av studentenes studievalg.
NTL sendte dette innspillet til universitetsstyret:
UiT er et av fire breddeuniversitet. NTL mener derfor studietilbud ikke bare kan vurderes etter antall studenter og antall studiepoeng. UiT er også et landsdelsuniversitet og har et ansvar for å være et klassisk breddeuniversitet. Studietilbudene ved UiT kan ikke styres av studentenes valg. Det er en realitet at det er få studenter på en del masterprogram. Det kan være mange årsaker til dette. Vi savner en avklaring av hva slags tilbud UiT bør gi for fortsatt å være et breddeuniversitet.
NTL savner også vedtak om en satsing for økt rekruttering til en del masterprogram som foreslås vurdert nedlagt. Det må undersøkes hvorfor så få studenter på en del bachelorprogram fortsetter på mastergrad. Spørsmål som ikke stilles eller drøftes i utredninga, er om dette skyldes fagprofil, om studiet oppleves som relevant og om fagmiljøa har tilstrekkelig med ressurser. Vi registrerer at religionsvitenskap som har mange studenter på bachelorprogram og som sliter med rekruttering til masterprogrammet har få vitenskapelig ansatte. Kanskje noen masterprogram trenger revitalisering?
NTL mener UiT må fortsette å ha studietilbud i de klassiske språkfagene. I tillegg bør UiT også ta et nasjonalt ansvar for undervisning i finsk språk. NTL mener UiT må sørge for at det gis tilbud om utdanning i språkfag som det undervises i ved grunn- og videregående skoler i landsdelen. UiT må kreve at myndighetene dekker kostnadene til utsatte språkfag.
NTL registrerer at det har kommet mange viktige merknader fra fagmiljøene på HSL-fakultetet som viser at det både er uenighet om tolkning av deler av tallmaterialet og at man ikke ensidig kan vektlegge kvantitative mål. NTL kan heller ikke se at det er dokumentert at forslag til nedlegging av fagtilbud vil gi økonomiske gevinster.
NTL er bekymra for effekten av å signalisere mulig nedbygging av flere masterprogrammer ved HSL-fakultetet. Vi tror dette vil ramme rekrutteringen av studenter til HSL og UiT og vil skremme studenter fra å reise til Tromsø.
NTL er glad for signalene om at de ansatte skal ivaretas på en god måte. Vi regner derfor med at spørsmål om oppsigelser derfor ikke blir et tema i den videre prosessen.
Sist endret: 17.06.2011 09.40