NTL ved UiT

Trenger vi en omstillingsavtale ved UiT?

Fusjonsprosessen er ferdig, men ansatte ved UiT står fortsatt overfor mange utfordringer som kan medføre store omstillinger og i verste fall nedbemanning ved enkelte enheter. 

Endring og redusering av universitetets studietilbud, underskudd ved enkelte fakultet og vedtak i universitetsstyret om nye satsingsområder kan føre til nye omstillingsprosesser. Da mener NTL at både UiT og de ansatte er tjent med å ha en omstillingsavtale på plass. Akademikerne og Forskerforbundet ønsker ikke å inngå en slik avtale.

Brev fra NTL til Forskerforbundet og Akademikerne ved UiT:

Trenger vi en omstillingsavtale ved UiT?

Fusjonsprosessen er ferdig, men ansatte ved UiT står fortsatt overfor mange utfordringer som kan medføre store omstillinger og i verste fall nedbemanning ved enkelte enheter.

Endring og redusering av universitetets studietilbud, underskudd ved enkelte fakultet og vedtak i universitetsstyret om nye satsingsområder kan føre til nye omstillingsprosesser. Da mener NTL at både UiT og de ansatte er tjent med å ha en omstillingsavtale på plass.

Hensikten med en slik avtale er å konkretisere hva som skal skje ved eventuelle framtidige omstillinger; Hvordan prosesser skal føres, involvering av tillitsvalgte og den enkelte ansatte som blir berørt ved en omstilling og ikke minst hvilke virkemidler som skal brukes ved eventuell nedbemanning eller endring i arbeidsoppgaver/stilling. En omstillingsavtale skal skape størst mulig grad av forutsigbarhet og sørge for at ansatte behandles likt uavhengig av hvor i organisasjonen de jobber.  

Akademikerne og Forskerforbundet ønsker ikke å inngå en slik avtale.                            Til vår store overraskelse fikk vi mandag 10. januar dette brevet: "Forskerforbundet og Akademikerne ønsker ikke å inngå en egen generell omstillingsavtale. Mal for omstillingsavtale sentralt, med tilhørende særavtaler vil dekke opp enhver omstilling. Medbestemmelse vil bli ivaretatt i den alminnelige medbestemmelsen i Hovedavtalens §§ 11,12, og 13. 

Dersom det blir snakk om en egen omstillingsprosess i forbindelse med dårlig økonomi, gjennomgang av studieporteføljen og mulig nedbemanning, ønsker vi å inngå en egen avtale for denne prosessen."

Personaldirektør Odd Arne Paulsen svarer slik:                                                                                 ”Hei, det får vi ta til etterretning. Det innebærer at vi avlyser møtet i morgen kl 9-11, og at det ikke blir inngått noen omstillingsavtale i denne omgang. Den sentrale malen er ikke gjeldende uten at det inngås avtale. 

Den tiltenkte avtalen var ment å regulere forhold rundt omstillingsprosesser, blant annet som følge av endringer i studieporteføljen og økonomiske innstramminger. Det vil ikke bli tatt initiativ til å etablere  egne omstillingsavtaler for hvert enkelt forhold som kan tenkes å gi behov for omstillingstiltak. Alternativet er å behandle enkeltsaker på best mulig måte.” 

NTL ønsker ikke å ta dette til etterretning.                                                                                          NTL oppfordrer Forskerforbundet og Akademikerne om å revurdere sitt standpunkt. Den sentrale malen er ingen omstillingsavtale, men en mal eller skisse som det er meningen partene lokalt skal konkretisere. Dette ønsker altså ikke disse fagforeningene å være med på. Det er etter vårt syn helt utrolig. 

Hovedavtalen er en generell avtale om hvordan samarbeidet mellom partene skal utøves, men regulerer ikke hvordan en omstillingsprosess skal gjennomføres.

Det er det meninga at en omstillingsavtale skal gjøre. Gjennom en omstillingsavtale kan fagforeningene og de ansatte få innflytelse over hvordan prosesser skal gjennomføres.

Etter vårt syn kan ikke en fagforening overlate dette til arbeidsgivers styringsrett eller til jurister. 

Fusjonsprosessen gikk såpass bra fordi vi hadde en god omstillingsavtale som konkretiserte både arbeidsgivers og de ansattes rettigheter og plikter. Nå trenger vi en ny avtale. 

NTL oppfordrer derfor Forskerforbundet og Akademikerne om å revurdere sitt standpunkt.  


Sist endret: 13.01.2011 12.46