NTL ved UiT

NTL UiT om eventuelle fusjoner

NTL er glad for at direktøren i sitt saksframlegg til styret i sak 19-10 legger stor vekt på UiT som et forskningsbasert breddeuniversitet. Denne posisjonen mener NTL det er viktig å bevare og forsvare. Dette forutsetter etter vår mening å gi de ansatte rammebetingelser som styrker universitetet som en forskningsinstitusjon.

I dag står UiT midt i en prosess med å implementere omorganiseringer etter fusjonen med HiTø. Flere fakultet og enheter melder om krevende prosesser og utfordringer som vanskeliggjøres av faktorer som trang økonomi, manglende samlokalisering og ulike tradisjoner og kulturer. Mange vitenskapelig ansatte har ikke driftsmidler til sin forskning og mange administrative ansatte er slitne etter flere krevende år. Dette er argumenter som gjør NTL skeptisk til å iverksette en eventuell fusjon fra 01. 01.2011.


Rapportene fra arbeidsgruppene viser at partene er kommet relativt kort i å utvikle en felles forståelse for hvordan institusjonen skal utvikles. Det er store forventninger om å bygge opp flere nye studie- og forskningstilbud i Harstad og Alta. Dagens økonomiske rammer tillater ikke en slik oppbygging på de ulike studiestedene uten at noe bygges ned. Nye tilbud forutsetter oppbygging av nødvendig kompetanse. Dette koster penger og noen må i tilfelle betale regninga.


Forutsetninger for en fusjon

Til tross for en tidkrevende fusjonsprosess og at UiT økt antallet vitenskapelig ansatte med ca 10 %, har både antall publikasjonspoeng pr. ansatt og UiTs relative andelen av publiseringen i sektoren og ved universitetene økt.  Ca 80 % av de vitenskapelig ansatte i førstestillinger publiserte i godkjente publiseringskanaler i 2008. Dette faktum må ikke undervurderes sjøl om det fortsatt er ønskelig å øke antall publikasjonspoeng pr. ansatt.

  

NTL er bekymra for universitetsdirektøren signaler om en mer målretta styrking av forskningsvirksomheten ved UiT. Dette må ikke bety en satsing på "enerne" på bekostning av andre ansatte og det må ikke gå ut over den frie og uavhengige forskningen.


Hvis det blir fusjon så ber NTL om at det gis garantier for å bevare fagtilbud ved alle studiesteder. Vi innser imidlertid at en fusjon vil bety en sterkere grad av samordning og arbeidsdeling mellom dagens institusjoner og studiesteder. Vi ser at kravene til akkreditering kan stå i veien for utvikling av master- og dr.gradstilbud ved alle studiesteder på kort sikt.

NTL er glad for at det gis klare garantier mot oppsigelser som følge av en eventuell fusjon.

NTL støtter også målsettinga om at ingen ansatte må bytte arbeidssted mot sin vilje. Vi ser imidlertid at enkelte ansatte i perioder må undervise/hospitere ved et annet studiested. Vi forutsetter at dette også er basert på frivillighet.   


Høgskolene er viktig for å bevare bosetting og kompetansearbeidsplasser i landsdelen. Studentrekrutteringen til mange høgskoler er imidlertid vanskelig. Vi regner med at dette er grunnen til at HiH og HiFm i dag har lagt flere av sine studietilbud til Tromsø. NTL UiT er redd for at det blir universitetets lodd å subsidiere og/eller ta belastninga med å nedbemanne i distriktene. UiT bør etter vår mening stille krav til myndighetene om økte økonomiske rammer ved en eventuell fusjon.


Konklusjon

NTL er skeptisk til den foreslåtte fusjonen til tross for garantier mot oppsigelser. Etter vårt syn er grunnlagsmaterialet for dårlig til å kunne fatte et vedtak om fusjon på styremøtet i juni. NTL ser uansett ingen grunn til å iverksette en eventuell fusjon allerede fra 01. 01. 2011.



Sist endret: 03.06.2010 22.08