Kjernekar i arbeid

Bachelorstudent Ola Jensvoll tar denne våren emnet GeoPraksis. Her er hans beretning fra praksisarbeidet hos Skaland Grafitt AS på Senja.

Vårlig solskinn med spektakulær utsikt mot Senjafjellene.
Vårlig solskinn med spektakulær utsikt mot Senjafjellene. Foto: Ola Jensvoll
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 23.04.21 10:07 Oppdatert: 23.04.21 10:25
Innlegget er en del av UiT sitt Forskerhjørne, hvor forskere ved UiT formidler sin egen forskning.
Forskerhjørnet Arktis Naturvitenskap Studentliv / Studier

Teksten er skrevet av Ola Jensvoll, som er bachelorstudent i geologi på UiT. 

Selv om Skaland er ei underjordsgruve, må man fortsatt kle seg godt for været. Når sola titter fram bak hagl og sludd er det innafor å ta seg en fem minutters pause og nyte utsikten. Fra Skaland på Senja, i alskens vær og praktfulle naturomgivelser, driver Skaland Grafitt AS på Europas største grafittforekomst.

I løpet av dette semesteret har jeg vært så heldig å få tre uker praksisplass som geologistudent hos gjengen på Skaland Grafitt, den sista tida sammen med boreteknikerne.

Les også: GeoPraksis – tett på arbeidslivet

Logging og kartlegging ved hjelp av borekjerner er viktig for å kunne avgrense malmkroppene. Geologer gjør loggingsarbeidet, men får ikke så ofte direkte innsikt i hvor kjernene de jobber med kommer fra. Det er i hvert fall inntrykket jeg har fått fra plasser jeg har jobba før og på universitetet; vi får som regel prøvene servert på sølvfat. Det ljomer godt i gruvegangene når boreriggen jobber for å bore løs 150 meter med borekjerne. Riggen er vannkjølt, styres av en PC-skjerm og kan opereres av to mann. En app holder styr på orienteringa til borekjernen. Det er mye å ta hensyn til når man planlegger boringa. Avhengig av strukturer i fjellet, men også fordi boret roterer med klokka, så har riggen en tendens til å drifte opp og mot høyre. Et avvik på tre grader høres ikke mye ut, men når det er snakk om et borehull på mer enn 150 meter blir det fort skivebom.

Les mer om grafitt i Store Norske Leksikon.

Borekjernene trekkes ut av riggen i 2,5 meters lange seksjoner. De brytes i mindre biter og legges i kasser. Brudd og orientering merkes av boreteknikerne. Hvis man er heldig, får man hele kjerna ut i en bit. Resten av arbeidet er opp til geologene. Vi starter uka med en tom kontainer og har nå fått installert strøm, avløp og varme og har fått pusta liv i kjernesaga vi skal bruke til å splitte kjerneprøvene. Saga er toppmoderne, har internettilkobling, kjører Windows 10 og gjør stort sett alt bortsett fra å ta oppvasken.

Tilgang på relevant arbeidserfaring i løpet av utdannelsen er uvurderlig. Med tanke på arbeidsrelevant læringsutbytte tror jeg at jeg fort ville ha tatt tre uker jobb over visse ordinære fag jeg har tatt, uten å blunke. Derfor synes jeg det er flott at jeg har fått muligheten til å kunne innlemme litt arbeidserfaring i tillegg til seminarer og forelesninger om geologisk sektor, organisasjonsteori, gründervirksomhet og mere gjennom dette praksisfaget. Flott opplegg – mer av dette, takk!

Les mer om Skaland Grafitt AS og grafittforekomster i Nord-Norge hos Forskning.no.

Borekjerne fra gruva.
Borekjerne fra gruva. Foto: Ola Jensvoll
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Vi anbefaler