Kan du måle hvor sunn du er?

Bente (52) merket at klærne sakte, men sikkert ble for små. Fastlegen la ingen fingre imellom: Hun var overvektig og det gikk på helsa løs. Bente tok grep, men etter seks måneder står vekta fortsatt på stedet hvil. Har hun likevel blitt sunnere?

Kvinne med hatt drikker vann
Trening og en sunnere livsstil trenger ikke nødvendigvis vises på vekta. Foto: Mostphotos.com

Etter beskjeden fra fastlegen deltar Bente på styrketrening to ganger i uka sammen med venninnene sine. Hun går turer hver dag og har begynt å spise sunnere og mer regelmessig. Bentes filosofi er ganske enkelt å øke energiforbruket og redusere kaloriinntaket. Når energibalansen går i underskudd, går vekta ned.

Hva med KMI?

Bente har lest at å bruke kroppsmasseindeks (KMI/BMI) er et godt verktøy for å måle overvekt og fedme. Men når hun måler KMI etter et halvt år med en sunnere livsstil, kommer skuffelsen: Hun er fortsatt klassifisert som overvektig. Hvordan kan dette ha seg? Bente merker at hun er i bedre form – hun jogger opp trappene til jobb, og jeansene sitter bedre. Hvordan kan vi egentlig tolke KMI-skåren?

Faktaboks om kroppsmasseindeks.
Faktaboks om KMI. Foto: Elin Glad

KMI gir et mål på vekt i forhold til høyde, men sier oss ingenting om kroppssammensetning. Vi må derfor alltid bruke skjønn når vi ser på KMI. Bente trener mer enn før og spiser sunt. Det har ført til at muskelmassen hennes har økt og fettmassen er redusert – men Bentes vekt og høyde har ikke endret seg. De positive endringene i Bentes kroppssammensetning vil ikke oppdages verken av badevekt eller KMI.

Som mange av oss kjenner til, er magefett det største problemet i forhold til fedmerelatert sykdom. Livsstilsendringene Bente har innført, som sunt kosthold og trening, vil ikke nødvendigvis påvirke høyde og vekt, men de vil trolig påvirke og redusere magefettet.

Andre målemetoder

Det finnes mange måter å vurdere grad av overvekt, fra å selv regne ut KMI via vekt og høyde til avanserte bildemetoder som de som tas i en MR-maskin. Noen av disse kan du se i figuren under. Denne viser målemetoder for overvekt, fra mest til minst nøyaktige. Figuren viser også at jo mer nøyaktig en målemetode er, jo mindre tilgjengelig er den. Snedig! Hvordan skal Bente kunne måle om endringene hun har gjort i livsstilen sin faktisk har hatt en effekt? Kan hun måle hvor sunn hun er?

Figur som viser målemetoder for kroppssammensetning.
Målemetoder for kroppssammensetning. Figur: Elin Glad.

Når Bente skal måle om hun har blitt sunnere, kan hun bruke et måleverktøy som fanger opp de positive endringene i kroppssammensetningen. Da er det flere å velge mellom.

Gullstandarden

Som vi ser av figuren, er de mest nøyaktige metodene som MR, CT, eller en kombinasjon av disse lite tilgjengelig for allmennheten. Gullstandardmetodene, som vi har kalt dem, er tilgjengelige på for eksempel sykehus og private klinikker, men brukes ikke for å vurdere overvekt. De er dessuten svært kostbare og krever utdannet helsepersonell for å utføre målingene og tolke resultatene. En tur i CT-maskin vil dessuten utsette deg for mye stråling – opptil 100 ganger mer enn ved en vanlig røntgenundersøkelse. Disse metodene er derfor ikke egnet for å evaluere effekten av livstilstiltakene som Bente har satt i gang.

DXA-røntgen brukes vanligvis for å måle beintetthet, men det kan også måle kroppssammensetning. Sammenlignet med metoder på nivå 1 i figuren, koster DXA-maskinen mindre, påfører kroppen veldig lite stråling og har kortere skannetid. Den er også svært nøyaktig og dermed et godt måleverktøy for kroppssammensetning. Ved å ta DXA-røntgen flere ganger over tid, ville Bente kunne ha fulgt de positive endringene i kroppssammensetningen som hennes sunnere valg har ført til.

Problemet er lav tilgjengelighet: DXA brukes mest ved sykehus og i forskningssammenheng for å måle bentetthet, og finnes ikke på legekontoret eller treningssenteret.

På nivå 3 i figuren finner vi mindre nøyaktige, men mer tilgjengelige målemetoder, som kroppsanalyse eller midjeomkretsmåling. Kroppsanalyse (bioimpedans) innebærer ingen stråling og finnes på mange treningssentre. Jevnlige kroppsanalyser kan være nyttig for Bente, som ønsker å se hvordan kroppen endrer seg nå som hun har begynt å leve sunnere.

Midjemål

Bente kan utføre en midjemålssjekk hjemme hos seg selv, kun ved hjelp av et målebånd. I likhet med KMI finnes det en skala som viser hvorvidt man er i risiko for fedmerelatert sykdom. 

Terskelverdier for midjemål.
Terskelverdier for midjemål. Foto: Kilde: FHI.

For Bente kan dette være et godt verktøy for å registrere endring over tid, så lenge hun er nøye når hun utfører målingen. Målebåndet plasseres i navlehøyde rundt midjen, og hun må være påpasselig med å plassere og stramme målebandet på samme måte hver gang. 

Hva skal Bente velge? 

Faktaboks om overvekt.
Faktaboks om overvekt. Foto: Elin Glad

For Bente, er midjemål en lett tilgjengelig metode, samtidig som det er nøyaktig nok til å vise den positive endringen i kroppssammensetning som hennes sunnere livsstilsvalg har ført til.

Til tross for at badevekta står på stedet hvil, har kroppssammensetningen endret seg til det bedre. Slik vil det være for de fleste som starter med kostholdsendringer og trening. Så ikke la badevekta ta motet fra deg!

Portrettbilde av Hopstock, Laila Arnesdatter
Hopstock, Laila Arnesdatter laila.hopstock@uit.no Instituttleder/professor
Portrettbilde av Johansson, Jonas
Johansson, Jonas jonas.johansson@uit.no Forsker II
Portrettbilde av Lundblad, Marie Wasmuth
Lundblad, Marie Wasmuth marie.w.lundblad@uit.no Postdoktor i kreftepidemiologi
Publisert: 30.05.22 10:39 Oppdatert: 30.05.22 13:05
Innlegget er en del av UiT sitt Forskerhjørne, hvor forskere ved UiT formidler sin egen forskning.
Forskerhjørnet Helse og velferd Idrett og friluftsliv
Vi anbefaler