Friplasser for UiT-studenter i Skottland
Etter Brexit har britiske universiteter forsterket forsknings- og undervisningssamarbeid rettet mot Arktis gjennom UArctic-nettverket. Det gjør det blant annet mulig for UiT-studenter å studere ved fire skotske universiteter uten å betale skolepenger.
Ønsker du å studere i Storbritannia? I de siste årene har dette bydd på en del utfordringer da Brexit har skapt mange hindringer for europeisk universitetssamarbeid og utveksling. Dette gjenspeiles i det faktum at antallet utvekslingsavtaler mellom UiT og britiske universiteter er halvert siden 2016.
Etter at Erasmus+ avtalene med britiske partnere ble faset ut i 2023, har UiT kun sendt ut en tredjedel av antallet studenter som deltok i utvekslinger i årene før.
Og når de norske studentene først kommer til Storbritannia, kan det bli en ganske dyr erfaring. Som NRK rapporterte i juli skyldes det blant annet høye utgifter til skolepenger, prisstiging og en svekkelse av den norske kronen.
Utveksling med Storbritannia
Har du spørsmål om UArctic eller north2north-utveksling?
Ta kontakt med:
Natalia Kononova, seniorrådgiver ved Seksjon for internasjonalt samarbeid
E-post: natalia.kononova@uit.no
Men det finnes tiltak som kan kompensere for hindringene som kommer i veien for utveksling. Et svar kan være å søke på utveksling gjennom UArctic-nettverkets mobilitetsprogram north2north (n2n) Dette er en ordning som kan gjøre utveksling rimeligere og enklere å gjennomføre, for både studenter og universitetsansatte.
Akkurat nå er 21 britiske forskningsinstitusjoner og læresteder medlemmer i UArtic, et nettverk som legger til rette for forskning og undervisning rettet mot arktiske forhold. Gjennom UArtic kan forskere og universitetsansatte nå søke om midler til å arbeide ved samtlige institusjoner som har medlemskap.
UiT-studenter har også mulighet til å søke om å delta på north2north-utveksling på et utvalg med britiske universiteter (se liste under) hvor de har mulighet til å søke om fritak fra å betale skolepenger. Men det skjer under forutsetning av at universitetene er inkludert i multilaterale n2n-programmet, som omfatter 70 utdanningsinstitusjoner på flere kontinenter.
Foreløpig inkluderer denne ordningen fire skotske universiteter og Royal College of Art. Til høsten skal også et annet engelsk lærested, University of Hull, bli inkludert i n2n-programmet.
Fordeler med utveksling
Fakta om University of the Arctic (UArctic)
- UArctic er en universitetsallianse grunnlagt i 2001 som fremmer forskning og utdanning rettet mot forhold i Arktis.
- Er et av de største nettverkene for høyere utdanning og forskning i verden.
- 200 forsknings- og utdanningsinstitusjoner og organisasjoner i 24 tidssoner, i åtte arktiske land, er medlemmer i UArctic.
- Det finnes også en rekke medlemmer fra institusjoner i ikke-arktiske land.
Utveksling med Storbritannia gjennom n2n-programmet har hittil blitt tatt i bruk i et beskjedent omfang. Over tre semestre i 2023 og 2024 har 21 studenter fra Norge har deltatt i denne typen utveksling med skotske universiteter. 11 universitetsansatte fra norske medlemsinstitusjoner har også deltatt i utveksling med skotske universiteter, med n2n-stipend. Prorektor ved UiT, Kathrine Tveiterås, mener det finnes et betydelig potensial for å øke utveksling mellom Storbritannia og Nord-Norge gjennom programmet.
– Forskere i Norge og Storbritannia står overfor mange like problemstillinger og de har også et godt etablert forskningssamarbeid. Dette gir muligheter for videre samarbeid for eksempel gjennom master- og Phd-oppgaver, og generell kunnskapsutveksling både for studenter og ansatte. Det er derfor kjempebra at vi har et tilgjengelig virkemiddel gjennom north2north som tar ned de praktiske barrierene. Jeg håper flere får øynene opp for denne virkelig gode muligheten, uttaler Tveiterås.
Har mye til felles
En av dem som jobber aktivt for å legge til rette for universitetssamarbeid mellom Norge og Skottland er Davy McCracken, professor i økologi og landbruk ved Scotland's Rural College. Han understreker at kulturelt sett har forbindelsene mellom Skandinavia og Storbritannia utviklet seg over flere hundre år. – Du trenger bare å snu det normale kartet over Europa opp-ned for å se hvor tett knyttet Skottland og Nord-England er med Arktis, sammenlignet hvor nært Sør-England står det kontinentale Europa, sier McCracken spøkefullt.
Han påpeker at universiteter i Skottland og Nord-Norge har mye til felles med hvordan de orienterer seg mot å finne løsninger på samfunnsutfordringer. Det kan dreie seg om arktisk landbruk og fiske, lange avstander mellom bosetninger og spredt befolkning, avfolkning eller mangel på boliger, arbeidsplasser og helsetilbud.
– Jeg er sikker på at vi alle er interesserte i å kunne være til nytte for lokalsamfunn enten det er i Arktis eller andre steder. Forskere ved Universitetet i Tromsø er svært dyktige på forskning på forhold i Arktis, men dere har også andre felt hvor dere har spesialekspertise, som f.eks. lingvistikk, helse og økologi. Vi vil gjerne utveksle kunnskap og utvide vårt forskningssamarbeid med dere på disse områdene, legger McCracken til.
Kan lære mye
En annen som er en brobygger for internasjonalt samarbeid mellom Skottland og Norge er Neville Wylie, professor i historie, fra University of Stirling. De har over flere år samarbeidet med forskere ved UiT på felt som økonomi, miljøstudier, akvakultur, filosofi og psykologi. Dette tverrfaglige samarbeidet har kommet tydelig til uttrykk i prosjektet GUESSED, hvor forskere fra begge universiteter analyserer beslutningstaking under snøskred. Han mener Arktis er blitt en nøkkelarena for forskningsmiljøer i Storbritannia.
– Arktis blir åpenbart stadig viktigere geopolitisk, på grunn av klimaendringer og en spent sikkerhetssituasjon. Det er kommet et fornyet fokus på denne delen av verden. Gjennom samarbeid i UArctic-alliansen har vi funnet en mye mer helhetlig måte å håndtere utfordringer i Arktis på. Vi i Storbritannia kan lære mye av dette samarbeidet, påpeker han.
Britiske forskningsinstitusjoner og læresteder med Uarctic-medlemskap
Tilbyr north 2 north-utveksling (studenter):
University of Aberdeen
University of Strathclyde
University of the Highlands and Islands
Robert Gordon University
Royal College of Art
Tilrettelegger for utveksling av forskere og universitetsansatte:
Durham University
Glasgow Caledonian University
Glasgow School of Art
Heriot-Watt University
Leeds Beckett University
Oxford University Polar Forum
Scotland's Rural College
Scott Polar Research Institute
University of Dundee
University of Edinburgh
University of Glasgow
University of Hull
University of Liverpool
University of St. Andrews
University of Stirling
University of Westminster
-
Barnehagelærer - bachelor
Varighet: 3 År -
Organisasjon og ledelse for offentlig sektor - erfaringsbasert master
Varighet: 3 År -
Realfagskurs
Varighet: 1 Semestre -
Lektor i språk og samfunnsfag trinn 8-13 - master
Varighet: 5 År -
Bevegelige bilder - bachelor
Varighet: 3 År -
Informatikk, datafag - bachelor
Varighet: 3 År -
Computer Science - master
Varighet: 2 År -
Sikkerhet og beredskap - bachelor
Varighet: 3 År