Arktisk naturmangfold for alle

Norges arktiske universitetsmuseum har lansert en ny digital plattform, som gir publikum mulighet til å utforske museets unike zoologiske og botaniske samlinger.

Mikroskopisk nærbilde av organismen lav.
Norges arktiske universitetsmuseum har lagd en digital portal til jordens naturmangfold. Alle kan benytte seg av den og her ser vi organismen lav på mikroskopisk nivå. Foto: Julia Brekmo
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Portrettbilde av Altenburger, Andreas
Altenburger, Andreas andreas.altenburger@uit.no Førsteamanuensis
Publisert: 24.06.24 09:58 Oppdatert: 24.06.24 10:17
Arktis Kunst og kultur Naturvitenskap

Med denne portalen får forskere, pedagoger, studenter og naturinteresserte fra hele verden mulighet til å bli kjent med den rike biodiversiteten i Nord-Norge og på Svalbard. 

Skjermbilde av samlingsportal
Skjermbilde av den nye digitale samlingsportalen til Norges arktiske universitetsmuseum. Foto: Norges arktiske universitetsmuseum

– Å digitalisere våre naturvitenskapelige samlinger har vært en milepæl i vårt arbeid med å bevare og dele kunnskap om regionens unike flora og fauna, sier Vanessa Pitusi, som ivaretar museets zoologiske samlinger.  

Siden grunnleggelsen i 1872 har Norges arktiske universitetsmuseum hatt et særlig ansvar for å forvalte natur- og kulturarv i Nord-Norge. Museet har i dag store naturvitenskapelige samlinger innen fag som botanikk, zoologi og geologi. Samlingene inneholder eksemplarer fra hele verden, men hovedsakelig fra Nord-Norge og arktiske strøk.  

Bredspektret samling

Den botaniske samling består i dag av cirka 277 000 objekter, inkludert mer enn 58 referanseobjekter. Den zoologiske samlingen rommer i overkant av 160 000 objekter, samt 27 holotyper. En holotype er det første fysiske eksemplaret som er registrert av en art, og den offisielle referansen for arten.   

– Gjennom samlingsportalen gjør vi det fantastiske arktiske naturmangfoldet tilgjengelige for alle, sier Pitusi.  

Inspirasjon for nye forskere

Forskningsgruppen for taksonomi og biosystematikk (NatSciCol) har spilt en nøkkelrolle i etableringen av portalen. Selve digitalisering er gjort over 20 år og er en pågående prosess. Ved å bruke avanserte teknologier sørger teamet for at hvert eksemplar er nøye bevart og kuratert, og at de gjøres tilgjengelige for andre som ønsker å studere dem. Digitaliseringen av samlingene ble muliggjort gjennom et samarbeid mellom UiT Norges arktiske universitet og det globale informasjonssystemet for biologisk mangfold (GBIF). 

– Vi er spente på å se hvordan denne plattformen vil forbedre vår forståelse av arktisk biodiversitet, sier stipendiat Joel Vikberg Wernström, som har bidratt betydelig til prosjektet.  

– Forventningen vår er at vi gjennom digitaliseringen av samlingene vil legge til rette flere og større forskningssamarbeid, inspirere nye generasjoner av forskere og bidra til engasjerende allmenn formidling, sier Wikström.  

Samlingsportalen er åpen for alle. Utforsk den her: https://specimens.tromsomuseum.no.  

Inngang til et museum på vinteren med vinterkledde folk og snø på bakken.
Inngangspartiet til Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø. Foto: Adnan Icagic
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Altenburger, Andreas andreas.altenburger@uit.no Førsteamanuensis
Publisert: 24.06.24 09:58 Oppdatert: 24.06.24 10:17
Arktis Kunst og kultur Naturvitenskap
Vi anbefaler