Einar Niemi får St. Olavs Orden

Professor emeritus Einar Alfred Niemi fra Vadsø får utmerkelsen for sin innsats innen samisk og kvensk kultur.

Mann sitter avslappet i auditorium.
– Jeg setter stor pris på at overrekkelsen skjer ved UiT, hvor jeg har hatt jobb i så mange år, sier Einar Niemi. Arrangementet finner sted 5. juni og er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Troms og Finnmark og UiT. Foto: Inger Elin Kristina Utsi / UiT
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 28.05.24 13:29 Oppdatert: 29.05.24 10:05
Historie Kunst og kultur

Niemi (f. 1943) er professor emeritus i historie på Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi ved UiT Norges arktiske universitet. Selv omtaler han hedersutnevnelsen som artig, helt uventa og litt overveldende:

Om St. Olavs Orden

  • Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».
  • Olavs Orden ble innstiftet av Kong Oscar I i 1847.
  • Hans Majestet Kongen er ordenens Stormester. 
  • Med unntak av kongelige og statsoverhoder tildeles St. Olavs Orden i dag kun til nordmenn.
  • Ordenen er oppkalt etter vår helgenkonge, Olav den hellige, og er inndelt i fem klasser: Storkors, Kommandør med stjerne, Kommandør, Ridder av 1. klasse og Ridder. 

–  Dette er først og fremst en veldig flott annerkjennelse, men det ville aldri skjedd uten det flotte fagfellesskapet jeg har fått oppleve i mange år gjennom UiT. Jeg har også hatt mye flaks gjennom å ha fått være med på flere store prosjekt, både nasjonalt og internasjonalt, sier Niemi og legger samtidig vekt på alt formidlingsarbeidet han har gjort utenfor universitetet:  

– Som historiker må jeg si at jeg har dratt mye nytte av mitt arbeid og min interesse for kulturminnevern. Ja, det er mange kollektive bragder som bør nevnes, som for eksempel da jeg var med på å vinne Brageprisen for Nordnorsk kulturhistorie i 1994.

Det er Hans Majestet Kongen som har utnevnt Niemi til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Les offentliggjøringen på kongehuset.no.

Flerfaglig bauta

I over femti år har Niemi hatt et imponerende engasjement for nordlig historieskriving- og forståelse. Gjennom forskning, produksjon, deltagelse i nasjonale og internasjonale kommisjoner, og sin svært omfattende formidling, har han løftet nye perspektiv, grupper og områder og ny kunnskap, med et bredt nedslagsfelt. I tillegg til sin brede akademiske karriere, var han i perioden 1977–1989 Finnmarks første fylkeskonservator.

Niemi er fremdeles aktiv med bokskriving og foredragsaktivitet, og han var medlem av Sannhets- og forsoningskommisjonen, som la fram sin rapport for Stortinget den 1. juni i fjor. 

Les mer om Einar A. Niemi på UiTs egne nettsider og  i Norsk biografisk leksikon.

Overrekkelse på Handelshøgskolen

Medalje
St. Olavs Orden: Ridder 1. klasse (herrer). Foto: Jan Haug, Det kongelige hoffDDD
Dekorasjonen vil finne sted under en seremoni på Handelshøgskolen ved UiT onsdag 5. juni. Det er statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker som kommer til å dele ut den høytidelige ordenen, som er oppkalt etter Norges helgenkonge – Olav den hellige. 

  

Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 28.05.24 13:29 Oppdatert: 29.05.24 10:05
Historie Kunst og kultur