Sensasjonelt funn av bergkunst

En snarvei til et utgravingsfelt skulle uventet lede arkeologer ved Norges arktiske universitetsmuseum til et nytt og sensasjonelt funn av et bergkunstfelt. 

Bergkunst på stein
Det som en av arkeologene først trodde var riss av bjørneklør viste seg å være en rekke figurer. Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UiT
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 22.05.24 17:06 Oppdatert: 10.06.24 13:37
Historie Kunst og kultur

Året er 2016. Arkeolog ved Norges arktiske universtetsmuseum, Erik Kjellmann, er med på en arkeologisk utgravning ved Gamnes i Sør-Varanger. Utgravningen er i forbindelse med planene for en oljeomlastingsterminal, og man er i sluttfasen for utgravninger av steinalderboplasser og en gammetuft fra nyere tid.

En dag bestemmer Kjellmann seg for å ta en snarvei til utgravningsfeltet.

Kloss opp i feltet og med sola i riktig vinkel, ser han streker i berget som likner noe gjort av bjørneklør. Sammen med en kollega undersøker han strekene nærmere.

– Plutselig, som lyn fra klar himmel, popper figurene ut én etter én. Da skjønte vi at dette er noe spesielt, dette er noe sensasjonelt, forteller Erik Kjellmann i dag.

Resten er historie, som det heter. 

Følger tradisjonen fra Alta

I fjor sommer var flere arkeologer fra Norges arktiske universitetsmuseum tilbake for å sjekke tilstanden på funnet og området rundt. Samtidig ble det gjort ny og innovativ dokumentasjon med drone/3D. 

Se video fra funnstedet her: 

Arkeolog Ingrid Sommerseth ved Norges arktiske universitetsmuseum forteller at helleristningsfeltet viste seg å ligge ved steinalderboplassene. Fortsatt er feltet det eneste vi har i Øst-Finnmark, noe som gjør at arkeologene kan ha håp om å finne mer bergkunst i denne delen av Finnmark.

– Figurene og motivene på berget følger samme tradisjon som helleristningene i Alta som er på UNESCOs verdensarvliste, forteller Sommerseth.

Plutselig, som lyn fra klar himmel, popper figurene ut en etter en. Reinsdyr og elg. Det var figurer i bøtter og lass. Da skjønte vi at dette er noe spesielt, dette er noe sensasjonelt, sier Erik Kjellmann.

I dag er det dokumentert et 30-talls figurer av rein og elg. Reinfigurene er avbildet som flokker av små og større dyr, mens elgfigurene opptrer enkeltvis. Figurene er svært naturalistiske med detaljer som ribbein og gevir på reinen, mens elgene har ører og hakeskjegg. Figurene er mellom 10 og 40 cm store, hugd inn på en 15 meter lang og inntil 3 meter høy bergflate. De er svært vanskelige å se i flatt lys, men når sola står i riktig vinkel kommer dyrene til liv og nærmest trer ut av fjellet.

 Arkeologer studerer en boplass fra eldre steinalder på Gamnes i Sør-Varanger.
Arkeologer studerer en boplass fra eldre steinalder på Gamnes i Sør-Varanger. Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UiT

Dekker et stort område

Stilen og hvor høyt feltet ligger over havet indikerer at figurene ble hugget inn i berget rundt 4200–5200 før vår tidsregning. De er altså trolig rundt 6-7000 år gamle.

Men visste du at bergkunsten i museets forvaltningsområde fordeler seg over et stort geografisk område, fra Lurøy kommune i Nordland til Sør-Varanger kommune i Finnmark?

Til sammen dreier det seg om 117 bergkunstlokaliteter med over 5000 unike figurer. Bergkunsten finnes under heller, i huler, på steiner, på svaberg og fjell, og den dateres til alle de forhistoriske tidsperioder, fra eldre steinalder for 10 000 år siden og frem til vår tid. 

Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 22.05.24 17:06 Oppdatert: 10.06.24 13:37
Historie Kunst og kultur