Skal finne hundrevis av nye arter på havdypet

Nylig forlot forskningsfartøyet Kronprins Haakon havna i Tromsø på vei mot Framstredet. Ekspedisjonen Ocean Census Arctic Deep skal utforske og oppdage det skjulte livet på havdypet i Arktis.

Et skip på åpent hav
Forskere tror at kun 10 prosent av livet i havet har blitt avdekket. Ekspedisjonen Ocean Census Arctic Deep ombord på RV Kronprins Haakon har som mål å oppdage nye arter i havet. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 07.05.24 13:30 Oppdatert: 08.05.24 12:14
Arktis Hav

Ekspedisjonen vil bruke avansert teknologi for å studere sjeldne og uutforskede marine miljøer. Dette inkluderer alt fra hydrotermiske ventiler til dype sjøfjell og mystiske dyphavsområder.  

Ekspedisjonen skal bruke REV Ocean sitt fjernstyrte undervannsfartøy, ROV Aurora, for å samle prøver og filme i Framstredet mellom Grønland og Svalbard. Målet er å oppdage nye arter og bedre forstå det rike, men lite kjente livet som finnes i disse ekstreme havområdene.

Ocean Census Arctic Deep skal utforske de dype uutforskede havdypene i Arktis.
Ekspedisjonen Ocean Census Arctic Deep skal utforske de uutforskede havdypene i Arktis. Foto: Ocean Census

– Kunnskapen vil beskytte planeten vår

Ekspedisjonslederen Giuliana Panieri er fra UiT, og flere forskere og studenter fra UiT deltar. Ekspedisjonen foregår i samarbeid med The Nippon Foundation-Nekton Ocean Census Alliance og REV Ocean. Total deltar 36 forskere og andre ansatte fra 15 institusjoner.

En kvinne med et stort plastrør med noe som ser ut som sand.
Ekspedisjonleder og geologiprofessor Giuliana Panieri med en prøve av havbunnen på et tidligere tokt. Foto: Privat

– Jeg er spent på å samarbeide med et team av forskere og studenter fra hele verden og med viktige institusjoner, og stolt over at kunnskapen vi har samlet ved UiT så langt har vært avgjørende for å planlegge denne reisen nøye. Innsikten vi får vil ikke bare fremme vitenskapelig forståelse, men vil også være avgjørende for å utvikle strategier for å beskytte planeten vår, sier Panieri.

Noen av jordens mest ekstreme leveområder

Resultatene fra ekspedisjonen vil ikke bare utvide vår viten om havets biodiversitet, men også bidra til bevaring av disse unike og sårbare økosystemene.

– Ocean Census har en sjelden mulighet til å fordype seg i noen av jordens mest ekstreme og uutforskede leveområder. Disse bemerkelsesverdige miljøene huser en overflod av uoppdaget liv, og vi forventer å avdekke hundrevis av nye arter, fra svamper til koraller, sjøanemoner, snegler, små krepsdyr og dyr som lever av kjemisk energi som skjeggormer, sier vitenskapelig direktør for Ocean Census, Alex Rogers.

Se FF Kronprins Haakon forlate Tromsø og sette kurs mot Framstredet:

Utstopping og bevaring på universitetsmuseet i Tromsø

Etter ekspedisjonen, i oktober 2024, vil en taksonomisk workshop bli arrangert av Ocean Census og UiT, på UiTs universitetslaboratorier. 

Den nye samlingen av arter fra ekspedisjonen vil bli huset av Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø, og vil bli en verdifull ressurs for fremtidig forskning og bidra til den globale forståelsen av det biologiske mangfoldet i regionen. 

Du kan følge med på Ocean Census' nettsider, deres sosiale medier, samt UiTs sosiale medier for oppdateringer og spennende funn fra denne unike reisen til Arktis' skjulte dyp.

Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 07.05.24 13:30 Oppdatert: 08.05.24 12:14
Arktis Hav
Vi anbefaler