UiT-forsker tildelt høythengende kreftforskningspris

Terje Johansen forsker på kroppens eget søppelanlegg. Nå hedres han med Kong Olav Vs kreftforskningspris.

To menn og en kvinne poserer i et laboratorium. Mannen i midten holder en blomsterbukett.
Kreftforsker Terje Johansen (i midten), sammen med generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, og regionsjef i Kreftforeningen, Brage Sollund. Foto: Kreftforeningen
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no
Publisert: 29.04.24 10:25 Oppdatert: 29.04.24 12:57
Helse og velferd Om UiT

–­ Det er veldig stor stas å få en slik pris! Den henger meget høyt blant norske kreftforskere. Men, selv om jeg er mottakeren av prisen, så er det viktig å understreke at dette er en pris jeg deler med medarbeiderne i min forskningsgruppe. Prisen betyr at forskningen vi har gjort i en årrekke har hatt et stort gjennomslag, og gjort en forskjell i forskningsfeltet vårt. Forskningsresultatene våre har i høy grad blitt sett, sitert og anvendt av andre forskere i deres forskning, sier Terje Johansen.

I snart 40 år har biologen Terje Johansen hatt sitt virke ved UiT Norges arktiske universitet, med fokus på fagfeltene biokjemi, cellebiologi og medisinsk molekylærbiologi. Mer spesifikt har han forsket på autofagi, kroppens egen renovasjonsprosess. Det store gjennombruddet kom i 2005, da Johansen og forskningsgruppen Autophagy Research Group, oppdaget hvordan et spesifikt protein klarer å identifisere hvilke ødelagte legemer i cellene som må fjernes.

Hyppig sitert

Forskningen har ført Terje Johansen inn på lista over verdens mest siterte forskere.

–­ Vi driver med nysgjerrighetsdrevet grunnforskning på hvordan cellene våre håndterer søppel og farlige komponenter. Disse må fjernes før de skader cellene, noe som igjen kan føre til at alvorlige sykdommer som kreft og Alzheimer kan oppstå. Vi oppdaget de to første autofagi-reseptorene, proteiner som virker som renovatører i cellene våre og fjerner det skadelige søppelet. Vi har bidratt med helt avgjørende ny kunnskap og identifisert viktige aktører som mange andre kreftforskere nå bruker for å lage nye behandlingsstrategier for kreft, som pasienter kan få nytte av i framtida, forteller han.

Det er Kreftforeningen som står bak Kong Olav Vs kreftforskningspris, som første gang ble utdelt i 1992. Prisen går til en kreftforsker eller en forskningsgruppe som har bidratt til å fremme den norske kreftforskningens kvalitet og omfang.

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, beskriver Terje Johansen som en høyst verdig vinner.

–­ Han er en av verdens mest siterte forskere i vitenskapelige tidsskrifter, og det med god grunn. Hans banebrytende oppdagelser av sammenhengen mellom kreft og cellenes kildesortering vil få stor betydning for pasientene, sier hun.

–­ Dyktig og hardtarbeidende

Dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet på UiT, Gunbjørg Svineng, mener det er en velfortjent pris til en faglig svært dyktig og hardtarbeidende professor.

–­ Terje har hatt hele sin karriere ved UiT og har i mange år levert forskning som har ligget helt fremme i den internasjonale forskningsfronten. Jeg er veldig glad for at Terje nå får denne prisen som er en stor annerkjennelse for den forskningen han har ledet, sier Svineng.

Hva er så drivkraften bak forskningen til Terje Johansen?

–­ Drivkraften er nok en faglig nysgjerrighet med et sterkt ønske om å finne ut hvordan prosesser og proteiner fungerer og samhandler inni cellene våre. En slags trang til å oppdage noe nytt og spennende og å forsøke å forstå hvordan det virker, for å si det enkelt. Det er også veldig givende og motiverende å jobbe sammen i team for å nå et felles mål og samtidig bidra til utdannelse av nye forskere, forteller prisvinneren.

Terje Johansen mottar prisen på én million kroner fra kong Harald 10. juni, i en høytidelig seremoni i Universitetets aula i Oslo.

Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no
Publisert: 29.04.24 10:25 Oppdatert: 29.04.24 12:57
Helse og velferd Om UiT
Vi anbefaler