Du får flere leveår ved røykeslutt uansett hvor lenge du har røkt

En ny studie på 1,5 millioner mennesker viser at både "nye" røykere og storrøykere har stor gevinst av røykeslutt. – Oppløftende, sier røykeforsker Inger Torhild Gram. 

Ung kvinne som våkner og strekker seg smilende i senga
Slutter du å røyke før du er 40 år, får du i gjennomsnitt 12 flere leveår. Foto: Mostphotos
Portrettbilde av Moe, Trude Haugseth
Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 27.02.24 08:51 Oppdatert: 28.02.24 08:16
Helse og velferd

Norske og canadiske forskere har undersøkt virkningen av røykeslutt på levealder på grunnlag av befolkningsundersøkelser med totalt 1,5 millioner personer i USA, Storbritannia, Canada og Norge.

Resultatene viser at allerede tre år etter røykeslutt kan du få en gevinst sammenlignet med de som fortsetter å røyke – og som derfor dør langt tidligere. 

– Dette er oppløftende resultater. Mange røykere tror at å slutte ikke vil hjelpe dem i stor grad fordi de har røykt hele livet eller vært storrøykere. Dette er heldigvis feil, forteller Inger Torhild Gram.

Professor og røykeforsker ved UiT, Inger Torhild Gram.
Professor og røykeforsker ved UiT, Inger Torhild Gram. Foto: Privat.

Hun er lege og professor i forebyggende medisin ved UiT Norges arktiske universitet, og en av forfatterne av artikkelen «Smoking Cessation and Short-and Longer-Term Mortality», som ble publisert 8. februar i tidsskriftet NEMJ Evidence. 

Forlenger levealderen med mange år

Dersom du slutter før 40 års alder, kan du forlenge levealderen din i gjennomsnitt med hele 12 år. Dersom du slutter ved 40 - 49 år alder, kan du forlenge levealderen med i gjennomsnitt 6 år. 

Selv de som sluttet å røyke i aldersgruppen 50 til 59 år kunne få gevinst på så mye som 2,5 år i ekstra leveår, sammenlignet med hvis de fortsatte å røyke.

Resultatene var like hos kvinner og menn. 

– Det er veldig viktig at resultatene våre brukes til å informere de mer enn en milliard røykerne over hele verden om de store fordelene ved å slutte å røyke, og å få ut budskapet «Det er aldri for seint å slutte å røyke», sier Gram.

Moe, Trude Haugseth trude.h.moe@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 27.02.24 08:51 Oppdatert: 28.02.24 08:16
Helse og velferd
Vi anbefaler