Pangstart for nye studier i Kirkenes
Maren, Sveinung og Marius ble servert både kake og godord på deres første studiedag. For det var all grunn til å feire. De nye studiene i Kirkenes falt i smak. Og nå satser UiT med en helt ny bachelorgrad innen sikkerhet og beredskap fra høsten.
Det var god stemning i sofakroken ved UiT i Kirkenes onsdag 8. november. Studentene som tar studieemnet praktisk prosjektledelse, har pause etter første forelesningsøkt. I pausen ble det både velkomsttaler, gratis lunsj og kake. For det var absolutt en grunn til å markere starten på de nye studiene i Kirkenes. Hele 41 personer startet på dette studieemnet. I tillegg har over 30 begynt på emnet HMS, mens 10 personer startet på markedsføringsemnet.
Det har vært en hektisk oppstart etter at vi fikk oppdraget fra departementet. Vi har måtte snu oss fort for å tilby noen relevante emner allerede nå i høst. Og vi er veldig fornøyde med søkermassen, sier professor Erik Henriksen ved Institutt for teknologi og sikkerhet.
Han og kollegaene er i full sving i Kirkenes, alle ikledd grønne gensere for å fronte satsingen. Noen skøyet under markeringen at de grønne genserne var et signal om at studiene kom på bakgrunn av den rødgrønne regjeringas bevilgning på 14 millioner kroner til studier i Kirkenes.
Viktig med fysiske studier
Studentene Maren Nilsen (31), Sveinung Gabrielsen (38) og Marius Sætrevik Aasen (35) har funnet seg til rette i de moderne lokalene til UiT Norges arktiske universitet i Kirkenes. Alle tre er i jobb, men velger likevel å studere.
Maren er sykepleier ved Finnmarkssykehuset, men tar studiene ved siden av jobb. Hun har fått med seg nyheten om at UiT utvider og vil tilby bachelorgrad i sikkerhet og beredskap fra høsten 2024.
– Først og fremt så synes jeg det er artig at det kommer her hvor jeg bor, og at man har muligheten til det. Jeg tenker det er viktig at man støtte opp om at vi har studier her. Så er jeg kanskje over gjennomsnittet glad i å studere, og når det kom hit, så tenkte jeg at jeg skulle ta det, sier hun.
Hva tenker du om sikkerhet og beredskap?
– Jeg tenker det er veldig viktig. Spesielt i dag og her hvor vi bor, legger hun til. Maren har tenkt å søke på den nye bachelorgraden. Emnene hun tar dette studieåret, vil innpasses i graden.
Motiverte studenter
Universitetsstyret skal behandle opprettelsen 15. november på møtet i Alta. Og etter planen lyses studiet ut for første gang via Samordna opptak på nyåret, med Kirkenes som studiested.
Marius Sætrevik Aasen startet som prosjektleder i firmaet ventilasjonsentreprenøren Nordvent AS i i mars, så hans motivasjon med å ta studier i Kirkenes er kompetanseheving.
Det er for å tilegne meg erfaringer i faget. På sikt har jeg intensjoner om å ta ingeniørutdanning innenfor feltet klima, energi og miljø. Så det er et faglig påfyll på det som eventuelt kommer, sier Sætrevik Aasen.
Nettopp det at mange av studentene i Kirkenes er lokale og er i arbeid, men likevel studerer – har blitt lagt merke til.
– Det er veldig mange kompetente søkere som ønsker påfyll og kompetanse tilpasset der de er i arbeidslivet. Godt over 90 prosent av de som startet på disse emnene i høst er i arbeid, sier professor Erik Henriksen, som har hovedansvaret for å planlegge sikkerhet- og beredskapsstudiene i Kirkenes.
Markerte oppstart
Mange aktører fra Kirkenes møtte opp på markeringen av studiestart. Ordfører i Sør-Varanger kommune, Magnus Mæland, ønsket satsingen velkommen.
– Satsingen som UiT gjør her i Sør-Varanger er vi ekstremt takknemlig for. Jeg vet vi har sterke krefter her som sammen med UiT har jobbet for å få det her til, sier han og legger til at verden har endret seg, noe som har påvirket grensebyen.
– Hvis du vil gjøre noe nytt, hvis du vil bli noe nytt, så må vi nesten ha kunnskapen på hvordan vi skal komme dit. Så de studiene som er kommet nå, er et viktig steg for at vi skal bli en annerledes kommune i Norge, sier han.
En som har ivret for oppstart av sikkerhet og beredskapsstudier i Kirkenes er politimester ved Finnmark politidistrikt, Ellen Kathrine Hætta. Også hun var fornøyd med oppstarten.
– Beredskap er noe som jeg synes er veldig viktig. Hva betyr det at vi må ha god beredskap? Jo, det betyr være til stede og det at universitetet viser tilstedeværelse på den her måten og utvider sine studietilbud, det er veldig prisverdig. For vi trenger føtter på bakken og vi trenger utdanning her sånn at folk kan bli. Og så skal jeg promotere eget politidistrikt. Vi har veldig mange interessante jobber, så den muligheten vi nå får – kombinert med de interessante jobbene vi har i politiet i Finnmark, er veldig bra. Slik jeg har forstått så har vi meldt mange på dette studiet, så jeg håper dere ser at vi setter veldig pris på det. Så jeg vil ønske universitetet med hele mitt hjerte til lykke, og jeg håper dette blir langvarig, sier hun.
Godt samarbeid med lokale krefter
Ny student ved UiT, Sveinung Gabrielsen, deltok på markeringen. Han jobber i Innovasjon Norge, og studerer også nå prosjektleder-emnet. For han fysisk tilstedeværelse i Kirkenes en avgjørende faktor for studievalget.
– Jeg hadde sannsynligvis ikke tatt det hvis det ikke var fysisk for min del. Fysisk tilgjengelighet, kombinert med arena for å møte – forhåpentligvis mye av næringslivet, sier han.
Og han vil nok få ønsket oppfylt med både mange lokale studenter han kan kontakter med. Ifølge Henriksen skal studiene i Kirkenes tilbys i god dialog med Kirkenes-samfunnet. Allerede har HMS-studentene vært på skipsverftet Kimek for å diskutere problemstillinger. Flere fra både offentlig og privat sektor vil også bli knyttet til studiene, slik at læringen blir tett opp mot praksis.
– Jeg tror det kan bli en veldig bra ting. At vi jobber sammen og at vi kan få bidrag fra politi, andre etater, kommuner og liknende, slik at man får relevante studier til regionen, sier Henriksen.
Viserektor Bente Haug benyttet markeringen til å skryte av Institutt for teknolog og sikkerhet.
Vi har hatt mange studier i Kirkenes som har vært profesjonsrettet og mot velferdsstatens yrker, og det at vi nå kan utvide med slik kompetanse som er både anvendbart i det private og offentlige er et viktig og riktig skritt for UiT. Så vi er utrolige glade. Og for de som ikke jobber ved UiT-systemet, så er det ikke noe annet enn superimponerende dette instituttet legger ned for å klare å levere. Vi bruker tid. For forskningsbasert utdanning er ikke nødvendigvis enkelt å sy sammen. Så det vi gjør nå, er vi superstolte av, poengterte viserektoren.
Våren 2024 vil UiT ha følgende emner som man kan studere i Kirkenes:
Kommunikasjon og storytelling (10 studiepoeng) Søknadsfrist er 12. mars 2024.
Kommunalt sikkerhet og beredskap (10 studiepoeng) Søknadsrist 3. januar
Krisehåndtering og kommunikasjon (10 studiepoeng) Søknadsrist 3. januar
Examen philosophicum, nettbasert (10 studiepoeng)
Opptakskravene er generell studiekompetanse eller realkompetanse
I tillegg kan man ta følgende masteremne:
Lederskap i offentlig sektor (20 studiepoeng) - krever bachelorgrad og yrkespraksis
Se bilder fra markeringen nedenfor.
-
Nordisk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Barnehagelærer - bachelor
Varighet: 3 År -
Organisasjon og ledelse for offentlig sektor - erfaringsbasert master
Varighet: 3 År -
Fagdidaktikk for lærere - master
Varighet: 4 År -
Realfagskurs
Varighet: 1 Semestre -
Lektor i språk og samfunnsfag trinn 8-13 - master
Varighet: 5 År -
Bevegelige bilder - bachelor
Varighet: 3 År -
Informatikk, datafag - bachelor
Varighet: 3 År -
Computer Science - master
Varighet: 2 År