Hva skjer om jeg drikker for mye energidrikk?

Få svar på dette og 6 andre ting du lurer på om energidrikk her.

ung gutt som drikker energidrikk
Hvorfor kan energidrikk være skadelig for barn? – Barn veier som oftest mindre enn voksne, derfor blir barn mer påvirket av koffeinet som er i energidrikk, sier Rasmus Dahl Jakobsen ved UiT. Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UiT
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 02.11.23 15:40 Oppdatert: 06.11.23 12:45
Helse og velferd

1. Hva er egentlig energidrikk?

Energidrikk er en drikke som skal gi deg energi. De viktigste ingrediensene som gir energi er ofte koffein og sukker. Koffein stimulerer hjernen vår, gjør oss mer fokusert og motvirker at vi føler oss søvnige. Sukker tilfører kroppen energi som vi kan bruke til å bevege oss.

Det fins noen andre næringsstoffer som har en påstått effekt, men ofte er ikke det så godt bevisst gjennom forskning.

– Energidrikker inneholder ofte vitaminer og andre stoffer som gir inntrykk av at det er sunt, sier Rasmus Dahl Jakobsen.

Han er klinisk ernæringsfysiolog og universitetslektor i klinisk ernæring ved UiT.  

– Stoffet taurin som finnes i flere typer energidrikk har vist tegn til at det kan være gunstig for hjertehelse. Men det trengs fortsatt mer forskning på dette for å bekrefte at det har en slik effekt, sier Dahl Jakobsen.

Han understreker at taurin ikke gir energi.

Les flere saker om energi her: ENERGI

2. Er energidrikk sunnere enn brus?

– Jeg vil si at energidrikk er i ganske lik kategori som brus, spesielt Coca-Cola, Pepsi og Urge som inneholder koffein. De er veldig lik i innhold. Men det er mye høyere koffeininnhold i energidrikk, så jeg vil si at brus er litt sunnere for barn og ungdom spesielt, sier Dahl Jakobsen.

Høye mengder koffein er nemlig ikke så bra for barn og unge. Grunnen til det skal vi kommer tilbake til.

Brus som inneholder koffein, som Coca-Cola, Cola Zero, Pepsi Max, Urge og andre, inneholder ganske små mengder koffein. Dahl Jakobsen mener likevel at man kan være oppmerksom på koffeinholdig brus med små barn, da det kan ha en effekt på dem.

ung mannlig forsker
Rasmus Dahl Jakobsen, klinisk ernæringsfysiolog og universitetslektor ved UiT. Foto: Jakob Bjørvig Henriksen/UiT

3. Er sportsdrikk og energidrikk det samme?

Mange forveksler energidrikker med sportsdrikker. Sportsdrikker har et litt annet formål enn å gi deg energi.

– En sportsdrikk er en drikke som skal få opp væskebalansen i kroppen etter trening, sier Dahl Jakobsen.

Disse drikkene inneholder som regel ikke koffein og har ikke den samme påståtte effekten som energidrikk. Så sportsdrikk og energidrikk er ikke det samme.

Dahl Jakonbsen forteller at Prime, som er en sportsdrikk, inneholdt litt for mye vitamin A da det først kom til Norge, noe som ikke er lurt å få i seg for mye av. Prime har fjernet vitamin A fra produktene sine i Norge etter de fikk kritikk for dette.

– De fleste energidrikker som inneholder vitaminer har ofte B-vitaminer. Dette er vannløselige vitaminer som skilles ut i urinen, så det er ikke fare for å få i seg for mye av dette, sier Dahl Jakobsen.

4. Hvorfor er det aldersgrense på energidrikk?

Det er ingen aldersgrense på energidrikk i Norge, men noen butikker har laget egne regler på at du ikke får kjøpe det hvis du er under 14 eller 16 år.

– I noen andre land som for eksempel Latvia og Litauen har de innført forbud mot salg av energidrikker til personer under 18 år. Det jobbes også med nye retningslinjer her i Norge, sier Dahl Jakobsen.

16 år er foreslått i Norge, noe som det ble flertall for på Stortinget våren 2023. Regjeringen skal derfor lage et lovforslag om forbud mot salg til personer under 16 år. Det vil ta noe tid før en slik lov trer i kraft.

Dahl Jakobsen forklarer hvorfor det lages slike aldersgrenser:

– Anbefaling på koffeininntak er basert på vekt. Jo mindre du veier, jo mer påvirket vil du bli av energidrikk. Derfor er det lettere å få i seg for mye koffein hvis du er barn, fordi barn generelt sett veier mindre enn voksne.

Voksne er også ofte tilvendt kaffe, derfor påvirker ikke koffeinet dem like mye.

Men man opparbeider seg også en slags toleranse for å drikke denne typen drikk, akkurat som man opparbeider seg toleranse for kaffe. Så ved et høyt inntak over tid vil man kunne «tåle» mer energidrikk.

– Energidrikk markedsføres delvis mot barn og unge, med fine farger, dyr, og spesielle fonter på boksene. Det er nok en av grunnene for at det har blitt så populært blant de yngre. Det er ikke så heldig, siden koffein kan ha en rekke negative helseeffekter for barn og unge, mener Dahl Jakobsen.

ulike typer energidrikk i butikken
Det er foreløpig ingen aldersgrense på energidrikk, selv om noen butikker har egne grenser. Men på Stortinget er det flertall for å lage et forbud mot å selge energidrikk til barn under 16. Det vil ta tid før forbudet kommer på plass. Foto: Mostphotos

5. Har kaffe mer koffein i seg enn energidrikk?

En vanlig kopp kaffe (2dl) inneholder omtrent 80 milligram (mg) koffein, mens en stor boks energidrikk (0,5L) inneholder 160 mg. Veldig mange drikker disse store boksene.

– Altså får du i deg dobbelt så mye koffein ved å drikke en stor energidrikk, enn ved å drikke en kopp kaffe, sier Dahl Jakobsen.

Til og med en liten boks energidrikk (3,3dl) inneholder mer koffein, enn en vanlig kopp kaffe. En liten boks inneholder nemlig 105 mg.

Han forklarer at dersom du drikker espresso, så får du i deg mer koffein enn om du drikker vanlig kaffe. Men de som drikker espresso har ofte mye mindre kaffe i koppen. En liten kopp espresso regnes til 107 mg koffein.

Du kan se en fullstendig oversikt på Folkehelseinstituttet sine sider om koffein og koffeinholdige drikker.

Både kaffe, te, kakaobønner og guarana kommer fra planter som inneholder koffein og brukes i energidrikker. Alle disse kommer fra frø, bær eller blader fra busker. Mange energidrikker inneholder både kaffe og guarana eller te. Guaranafrø inneholder mer koffein enn kaffebønner.

– Det mange ikke vet er at sjokolade og sjokolademelk inneholder koffein. I kombinasjon med andre produkter, som for eksempel brus eller energidrikk, vil dette kunne føre til et for høyt inntak av koffein for barn og unge som kan gi negative helseeffekter, sier Dahl Jakobsen.

kaffebusk
Både kaffe, te, kakaobønner og guarana kommer fra planter som inneholder koffein og brukes i energidrikker. Alle disse kommer fra frø, bær eller blader fra busker. Mange energidrikker inneholder både kaffe og guarana eller te. På bildet kan du se en kaffebusk med modne kaffebær. Foto: Mostphotos

6. Hva skjer hvis man drikker for mye energidrikk?

– Du kan få søvnforstyrrelser, ha vanskelig for å sovne, og du kan få angst og hjerterytmeforstyrrelser. Det er en lang liste med relativt alvorlige konsekvenser, sier Dahl Jakobsen.

Du kan også få såkalte abstinenser hvis du ikke drikker det, noe som kan gi deg hodepine. Man bør være bevisst på dette, og spesielt barn og unge kan være sårbare for disse konsekvensene.

Flere av energidrikk-produsentene skriver på sine nettsider at de ikke anbefaler energidrikk for barn og unge.

– Det meste av forskning på energidrikk er gjort på voksne. Men vi vet at det har en rekke negative konsekvenser på barn og unge, men vi vet ikke helt hvor grensen går. Det er ikke etisk å teste dette på barn, ettersom det kan være skadelig for barn, så man handler litt ut ifra «føre var»-prinsippet, sier Dahl Jakobsen.

Energidrikk gir fokus, men selv om man er voksen så bør man begrense det og tenke på når tid på dagen man drikker det.

– Gaming, som ofte gjøres utover kvelden, kombinert med energidrikk vil være svært ugunstig for barn og unge, og voksne. Det vil definitivt kunne påvirke søvnkvaliteten, sier ernæringsfysiologen.

Koffein har nemlig en halveringstid på omtrent 6 timer. Det vil si at 6 timer etter at du har drukket en energidrikk, så har du halvparten av koffeinmengden fortsatt i kroppen din.

Hvis du for eksempel drikker en stor energidrikk klokka 08:00, som inneholder 160mg koffein, så har du fortsatt halvparten av koffeinet i kroppen klokka 14:00, altså 80 mg. Hvis du da hiver inn på en til stor energidrikk, så har du da 160 mg + 80 mg fra den forrige energidrikken du drakk tidligere på dagen. Så da har du omtrent 240 mg koffein i kroppen. Klokka 20:00 vil du da ha 120 mg koffein i blodet, noe som kan påvirke søvnkvaliteten.

– Anbefalt daglig grense koffein for en som veier 60 kg er 180 mg. Så hvis du drikker mer enn en energidrikk per dag, så er du godt over den anbefalte verdien, sier Dahl Jakobsen.

Derfor anbefales ikke mer enn en stor boks energidrikk per dag hvis du veier 60 kg. Hvis du veier mindre, så tåler du enda mindre. Hvis du veier mer, så tåler du mer energidrikk enn i dette eksemplet, men det samme gjelder fortsatt med at det er 6 timers halveringstid.

Med tanke på halveringstiden, så er det ikke lurt å drikke energidrikk for seint på kvelden.

Du kan se en fullstendig oversikt over tålegrenser for koffein på Folkehelseinstituttet sine sider om koffein og koffeinholdige drikker.

energidrikk på boks
Noen energidrikker reklamerer med at de inneholder noe som kalles BCAA, aminosyrer som skal bidra med å bygge muskler. – Ingen studier tyder på at BCAA har en effekt på muskelvekst, sier Rasmus Dahl Jakobsen.  Foto: Mostphotos

7. Får man en treningseffekt av å drikke energidrikk?

Unge mennesker som trener brukes ofte i reklame for energidrikk. Det mener han er litt problematisk. Det kan gi et inntrykk av at man trenger energidrikk for å få den treningseffekten man ønsker. Forskningen viser at koffein i relativt høye doser kan ha en effekt på prestasjon, men det er mye viktigere for treningsprestasjonen å få en god natts søvn og å spise sunt og variert.

Noen energidrikker inneholder noe som kalles BCAA. BCAA består av tre ulike aminosyrer. Aminosyrer er byggesteinene til proteiner, som igjen er byggesteinene til musklene våre.  

– Tidligere tenkte man at disse aminosyrene var de viktigste for å bygge muskler, men nå vet man at man trenger alle aminosyrer i kombinasjon for å bygge muskler. Ikke bare disse tre. Ingen studier tyder på at BCAA har en effekt på muskelvekst, sier ernæringsfysiologen.

Så dette er bare noe som er lagt til på grunn av markedsføring og at det ser «fancy» ut på boksene.

Når det gjelder protein, så er det beste å få dette fra mat. Det handler om hvor tilgjengelig det er for å bli tatt opp og brukt av kroppen, såkalt biotilgjengelighet. Her er animalske proteinkilder best, men man kan også få i seg tilstrekkelig med protein på et vegetarisk kosthold så lenge man kombinerer flere forskjellige kilder til protein, som for eksempel korn og belgvekster.  

– Så lenge man har et sunt og variert kosthold, så får man nok og det er ikke nødvendig med tilskudd, sier Dahl Jakobsen.

Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 02.11.23 15:40 Oppdatert: 06.11.23 12:45
Helse og velferd
Vi anbefaler