Styrker samarbeidet med amerikanske kunnskapsmiljø

USAs ambassadør til Norge, Marc Nathanson, besøkte UiT fredag. – Vi ser fram til å styrke samarbeidet med amerikanske kunnskapsmiljø, sier prorektor Jan-Gunnar Winther.

mann som snakker i auditorium
– Vi trenger mer kunnskap om klimaendringene og hvordan de påvirker verden, derfor ønsker vi å være til stede her ved porten til Arktis, sier Nathanson. Idag er han i Tromsø for å åpne USAs diplomatiske kontor i Tromsø. Foto: Kjetil Rydland / UiT
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 27.10.23 14:50 Oppdatert: 28.10.23 16:56
Arktis Klima Samfunn og demokrati

Nathanson var i Tromsø i forbindelse med åpningen av USAs diplomatiske kontor i byen. Kontoret er et ledd i å forsterke USAs arbeid i Arktis, og er USAs nordligste og eneste kontor nord for Polarsirkelen.

Nathanson holdt et foredrag ved UiT Norges arktiske universitet, på Senter for fredsstudier, om amerikansk sikkerhetspolitikk og betydningen av etableringen i Tromsø.

– Vårt diplomatiske kontor i Tromsø er skal jobbe for utvikling, innovasjon og fredelige formål, sier Nathanson.

Han understreker at kontoret ikke skal jobbe med militære formål.

Ved å opprette en slik utpost håper USA å både å bidra til økt samarbeid og til at flere besøkende fra USA, både akademikere og politikere fra Washington, kan komme til Tromsø og Arktis.

Forskningssamarbeid med USA

Prorektor ved UiT Jan-Gunnar Winther ønsket ambassadør Nathanson velkommen tilbake, ettersom han besøkte UiT i mars, tidligere i år.

– Vi ser fram til å styrke det vitenskapelige samarbeidet med amerikanske kunnskapsmiljø, spesielt på problemstillinger knyttet til Arktis, sier Winther.

mann med briller som smiler
Jan-Gunnar Winther, prorektor for forskning ved UiT. Foto: David Jensen

Han uttrykte optimisme etter UiTs nylige besøk i USA, der forskere og ledere ved UiT blant annet besøkte MIT. Der fikk de høre mer om forskningen på fusjonsenergi der UiT-forskere samarbeider med MIT.

– Det diplomatiske kontoret i Tromsø gjør at samarbeidet mellom våre kunnskapsmiljø kan forsterkes, sier Winther.

En av grunnene til at USA ønsker å ha et diplomatisk kontor i Tromsø er at Arktisk råd, som for tiden ledes av Norge, holder til nettopp her.

Les også: UiT er det viktigste universitetet i Norge for USA. 

En fredelig «lekeplass»

– Det blir mer og mer fokus på Arktis innen den geopolitiske sfære. Vi trenger mer kunnskap om klimaendringene og hvordan de påvirker verden, derfor ønsker vi å være til stede her ved porten til Arktis, sier Nathanson.

Ambassadøren sier at USA ønsker at Arktis skal være en fredelig «lekeplass» uten «bøller», og maner samtidig til samarbeid i nord for å finne løsninger på klimakrisen.

– Universitetene spiller en viktig rolle i å løse disse utfordringene, sier han.

Men samarbeidet med Russland  også i organisasjoner som Arktisk Råd  har stoppet helt opp. 

– Samarbeidet kan ikke tas opp igjen før Putin forlater Ukraina, sier Nathanson.

– Vi har troen på et fredelig, vitenskapsbasert diplomati i Arktis. Der må alle land bidra, ikke bare landene i Arktisk Råd. 

Dialog der man er uenig

Lederen for Senter for fredsstudier, Marcela Douglas understreker viktigheten av dette:

– Stabile forhold i Arktis er viktig for hele verden, sier hun.

Da ambassadøren skulle holde sitt innlegg ble han avbrutt av en fredelig demonstrasjon til støtte for Gaza. Foredraget ble derfor utsatt en kort stund, før Nathanson igjen kom tilbake til auditoriet og holdt sitt innlegg og svarte på spørsmål fra studenter og andre i salen.

– Jeg liker å se at folk demonstrerer. Jeg demonstrerte mot Vietnamkrigen da jeg var ung. Jeg er åpen for dialog med studentene seinere i dag hvis de ønsker det, sier ambassadøren.

Marcela Douglas ved Fredssenteret sier at det er nettopp dette de vil skape en ramme for.

– Vi vil skape en arena for dialog der man er uenig. Det er den dialogen vi jobber for. Vi har ytringsfrihet i Norge, og jeg tror vi vil se mer av dette i tiden fremover, avslutter senterlederen.

studenter som sitter i auditorium og hører på foredrag
Nathanson holdt et foredrag ved UiT Norges arktiske universitet, på Senter for fredsstudier, om amerikansk sikkerhetspolitikk og betydningen av etableringen av et diplomatisk kontor i Tromsø. Foto: Kjetil Rydland /UiT
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 27.10.23 14:50 Oppdatert: 28.10.23 16:56
Arktis Klima Samfunn og demokrati
Vi anbefaler