Sju nominerte til Árdna-prisen

Sju ulike masteroppgaver med urfolkstema er nominerte til årets Árdna-pris ved UiT og Senter for samiske studier. Det er nå like før komiteen som skal velge en vinner er klar med sin innstilling. Prisen deles ut fredag 14. juli på Riddu Riđđu-festivalen. 

prisutdeling kofte mann og kvinne
FRA I FJOR: Katharina Bewalitz Andersen fikk Árdnaprisen i fjor sammen med Sofie Pernille Nilsen Fossli og det var professor Torjer Andreas Olsen fra Senter for samiske studier som delte ut prisen. Foto: Magne Kveseth
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 05.07.23 10:20 Oppdatert: 06.07.23 12:36
Bærekraft Geopolitikk Lov og rett Pedagogikk Urfolk Tromsø

UiT og Senter for samiske studier deler ut pris for årets beste masteroppgave om urfolk.

Synliggjør kunnskap

Prisen deles ut til den kandidaten som i løpet av inneværende studieår har skrevet den beste masteroppgaven med tema knyttet til urfolk og urfolks situasjon. Prisen er på 10 000 kroner. Prorektor for utdanning, Kathrine Tveiterås skal dele ut prisen på fredag 14. juli, under et eget arrangement i kultursalen på festivalområdet. 

dame fargerik kjole
DELER UT: Prorektor Kathrine Tveiterås deler ut årets Árdna-pris for beste master med urfolkstema. Foto: UiT/Arkivet

Prisen skal bidra til å fremme interesse for og synliggjøre kunnskap om samiske og urfolksrelaterte spørsmål i masterprogrammer ved UiT Norges arktiske universitet. Prisen deles ut til den beste masteroppgaven i løpet av et akademisk år og kan være levert inn ved alle UiTs mastergradsprogrammer og prisen skal være til inspirasjon og bidra til kandidatenes videre faglige utvikling på feltet.

– Vi er veldig fornøyd med nominasjonene som er kommet, det er gode oppgaver og nå håper vi at flere fagmiljøer vil koble seg på og nominere kandidater til Árdna-prisen til neste år. Vi vet jo at det skrives og forskes mye på urfolksspørsmål rundt om ved hele UiT, så vi vil utfordre flere fagmiljøer til å sende inn nominasjoner, sier professor Torjer Andreas Olsen, instituttleder ved Senter for samiske studier ved UiT. 

Ulike tema

De to masterstudentene ved lærertutdanninga for 5. til 10. klasse, som har tema naturfagsdidaktikk, Birgitte Mari Midtervoll Lange og Julie Marie Pedersen er nominerte sammen for masteren Ja, men nå er de fleste sjøsamer slik som oss kanskje. Den er et aksjonsforskningsprosjekt om utfordringene til lærere (uten særlige reasjoner til det samiske) knyttet til å undervise med tema samisk tradisjonskunnskap i naturfag. Her er det førsteamanuensis Siw Turid Killengreen og universitetslektor Gunnar Kristiansen som har nominert. 

Den tredje av lærerstudentene som er nominert er master i lærerutdanning 8. til 13. klasse, lektor i nordisk språk, Per-Henning Mathisen for denne oppgaven: Nå må jeg begynne å gjøre noe, jeg må ta et grep! Masteren tar for seg samiske elevers erfaringer med overgangen ut av det samiske språkforvaltningsområdet. Professor Hilde Sollid og førsteamanuensis Mette Johansen er ansvarlige for nominasjonen.

Urfolksstudier om land og rettigheter

Amanda Karestrand er nominert for oppgaven Land use management in an indigenous rights context: Reindeer herding and tourism The case of Jämtlandstriangeln. Hun er nominert av professor Else Grete Broderstad. 

Laila Nolwenn Pellenec er nominert for sin master Indigenous Climate Justice – Insights from Sápmi An Analysis of Public Presentations and Policy Documents from Sámi Sources. Det er professor Else Grete Broderstad, veileder som har nominert Laila Pellenecs oppgave til prisen.

Amalie Drage Habbestad er nominert for sin master From ideas to final mandate. An analysis of the process of formulating the Norwegian TRC mandate and the idea-systems at play. Den handler om Sannhets- og forsoningskommisjonens arbeid og har professor Eva Josefsen som veileder. Josefsen leder arbeidet med følgeforskning om kommisjonens arbeid. 

Lea Olavsdotter Nilsen Marakat skriver om bruken av samisk språk i Marka-samisk område: North Sámi language revitalization: Shifting from passive language carrier into active language user. A case study of individuals who have successfully become new speakers of Sámi in the Márka Sámi areas. Kandidaten er nominert av professorene Else Grete Broderstad og Lene Antonsen. 

Den siste nominerte er Swantje Opitz som skriver om dette temaet: The Institutional Process of repatriation of Indigenous Heritage: The case of the Sami drum, Freavnantjahke. Swantje er nominert av professor Trude Fonneland og forsker Cathrine Baglo. 

Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 05.07.23 10:20 Oppdatert: 06.07.23 12:36
Bærekraft Geopolitikk Lov og rett Pedagogikk Urfolk Tromsø
Vi anbefaler