Tar den geopolitiske debatten på Svalbard

Mandag 19. juni starter årets Outreach-tokt på Svalbard som arrangeres av UiT Norges arktiske universitet. Hensikten er å dele kunnskap og diskutere denne i sammenheng med den nye geopolitiske situasjonen i Arktis.

Prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Camilla Brekke (t.v.) på flyplassen i Longyearbyen, sammen med Sandrine Lacombe som er professor og viserektor ved Paris Saclay Université og leder av EUGLOH.
Prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Camilla Brekke (t.v.) på flyplassen i Longyearbyen, sammen med Sandrine Lacombe som er professor og viserektor ved Paris Saclay Université og leder av EUGLOH. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 19.06.23 13:01 Oppdatert: 19.06.23 15:37
Arktis Bærekraft Geopolitikk Hav Klima Naturvitenskap Om UiT Teknologi

Toktet går med UiTs forskningsfartøy Helmer Hanssen fra Longyearbyen mandag kveld og nordover på vestsiden av Spitsbergen. Det varer til 23. juni. UiT har med en rekke forskere som bidrar med oppdatert kunnskap om geopolitikk, historie og naturvitenskap knyttet til Svalbard og arktiske strøk. Gjestene kommer fra forskning og næringsliv i inn- og utland. 

– Nordområdene er en geopolitisk region med stor internasjonal interesse og uvurderlig nasjonal betydning. Det ligger i vårt samfunnsoppdrag å forske på og formidle kunnskap om Arktis og nordområdene, og da er Svalbard selvfølgelig et viktig område for oss, sier prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Camilla Brekke, som er vertskap for toktet.

– Klodens helse er en felles utfordring

Universitetets forskning favner en rekke områder som har relevans for den internasjonale politikken i og om Arktis, som teknologi, sikkerhetspolitikk, internasjonal politikk, havrett, geovitenskap og klimaforskning.

– Klodens helse er en felles utfordring og bør være grunnlag for samarbeid mellom verdens nasjoner. Store spørsmål om klima og naturressurser fanger alltid stormakters interesse. Vi er glade for at vi har med en representant fra den prestisjefylte europeiske universitetsalliansen EUGLOH, der UiT er en viktig partner, sier Brekke.

Et godt grunnlag for Svalbardmeldingen

Hun legger til at geopolitikken også endres når polhavet blir isfritt, høye havtemperaturer får fisken til å migrere nordover, og fredelig sameksistens mellom naboland blir utfordret. Samtidig blir geopolitikken konkret for Norge når Kina kaller seg en nær-arktisk stat med ambisjoner i nord og EU og India lager arktiske strategier.

– Outreach-toktet legger et godt grunnlag for hvilke innspill vi kan gi til den kommende Svalbardmeldingen, koordinert med andre aktører med interesse i Arktis, eksempelvis fra EU og Alaska, sier Brekke.

Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 19.06.23 13:01 Oppdatert: 19.06.23 15:37
Arktis Bærekraft Geopolitikk Hav Klima Naturvitenskap Om UiT Teknologi
Vi anbefaler