Kalottakademiet er på ny «nordområdeturné»

Geopolitikk og sikkerhet er blant temaene ULaplands Lassi Heininen samarbeider med UiTs Peter Haugseth, David Alenga og Urban Wråkberg om. 

Gruppebilde Kalottakademiets forskere
GRUPPEBILDE: Hele denne gjengen med forskere og studenter deltar på årets Kalottakademi i regi av ULapland, Lassi Heininen og UiT’s Peter Haugseth, David Alenga og Urban Wråkberg. Skulpturen til høyre i bildet har navnet Fremmed fugl. (Foto: Magne Kveseth/UIT) Foto: Magne Kveseth/UiT
Portrettbilde av Kveseth, Magne
Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 14.06.23 12:20 Oppdatert: 15.06.23 08:59
Arktis Bærekraft Geopolitikk Historie Klima Naturvitenskap Om UiT Reiseliv Samfunn og demokrati Studentliv / Studier Urfolk Tromsø Alta

Kalottakademiets sommerturne pågår denne uka. Akademiet er et årlig reisende symposium for doktorgradsstudenter i Nord-Europa.

to menn utendørs solskinn
ORGANISATORER: Lassi Heninen fra ULapland og Peter Haugseth fra UiT i en pause utenfor campus Alta. Foto: Magne Kveseth/UiT

Turneen, som denne uka nådde Alta, startet i Rovaniemi på søndag. Kiruna og Enontekiö sto på programmet mandag, mens deltakerne besøkte Kautokeino tirsdag. Fra Alta på onsdag går turen videre til Kirkenes og akademiet blir avsluttet i Inari, fredag, lørdag og søndag.

Oppdelte sesjoner

Underveis i turneen presenterer de ulike deltakerne sine akademiske arbeider, enten det er snakk om etablerte forskere, forskere som er tidlig i sin karriere, eller det er akademikere med en postdok-stilling eller som er doktorgradsstipendiater. Hver deltaker på denne turneen får til rådighet 30 til 40 minutter hver, der maksimalt 15 minutter skal brukes til forelesning og den resterende tiden til spørsmål eller debatt. Tar man en titt på programmet, er det all grunn til å slå fast at det er en imponerende samling resultater innen ulike disipliner som skal presenteres.

Urfolk og selvråderett

Mens gruppa har besøkt gruvene til LKAB i Kiruna, fått med seg en smakebit på amerikansk mobilitet, grenser og transnasjonalisme i Nord-Amerika, har urfolks selvråderett stått på programmet i Kautokeino. Der er også et vindkraftprosjekt i Kvalsund blitt presentert og det er drøftet forsvarskolonialisme med økt militært nærvær som følge av finsk medlemskap i Nato.

Ved campus Alta står spørsmål knyttet til samisk reiseliv og det samiske valgsystemet knyttet til samisk revitalisering og valg til Sametinget på programmet. Fiskeriene og miljøbalansen i havet er også temaer sammen med spørsmål om rensing av CO2 fra gassproduksjon.

Kirkenes og Inari til slutt

Ved Barentsinstituttet i Kirkenes står en forelesning om den nordlige sjørute på dagsorden. Det samme gjør grenseoverskridende journalistikk i regi av Thomas Nilsen og Atle Stålesen som driver nyhetsnettstedet The Barents Observer. Disse to gründerne i Kirkenes samarbeider med UiT om et utvekslingsprosjekt for russiske journalister i «eksil» i vestlige land.

I Inari på fredag og lørdag blir det blant annet en forelesning om det ultimate samiske verktøyet: samekniven. Der blir det også forelesninger om urfolksreiseliv, geopolitiske spenninger, bærekraftig utvikling av industri og urfolks synspunkter på det grønne skiftet.

Les hele årets program her:

Utfordringene i kø for UiT Norges arktiske universitet

Viserektor Bente Haug ønsket kalottakademiets deltakere velkommen til UiT i Alta hvor hun presenterte universitetet. Haug fortalte om de mange studiestedene i hele Nord-Norge og den betydningen regjeringen mener UiT har knyttet til Norges sikkerhetspolitikk etter at Russland i fjor gikk til angrep på Ukraina.

dame krøllete hår rektor
SATSINGER: Viserektor ved UiT, Bente Haug, fortalte om regjeringens satsing i Øst-Finnmark. Foto: Magne Kveseth/UiT

Utfordringene for Norge og for UiT står i kø. Befolkningsnedgang, klimakrise og energikrise bekymrer de aller fleste og folk flytter sørover. 

Viserektor Haug sa at UiT har mange utfordringer, som vil bli møtt med universitetets nye strategi knyttet til utviklingen av nordområdene, talentutvikling og restrukturering av studieporteføljen ved UiT. Det vil i framtida blant annet bli et langt sterkere fokus på geopolitikk og sikkerhetsspørsmål. Haug sa UiT vil møte framtida gjennom utvikling av forskningsbasert kunnskap. 

Regjeringen vil i sterkere grad bruke utdanningssektoren for å oppnå politiske mål. Det betyr økonomiske incentiver, men også beslutninger hvor man på forhånd har pekt ut de områdene hvor man trenger en styrking, gjennom å utdanne flere dataingeniører, ingeniører, mer helsepersonell og folk som kan sikre bærekraft og gjennom føring av det grønne skiftet, sa Bente Haug.  

Kveseth, Magne magne.kveseth@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 14.06.23 12:20 Oppdatert: 15.06.23 08:59
Arktis Bærekraft Geopolitikk Historie Klima Naturvitenskap Om UiT Reiseliv Samfunn og demokrati Studentliv / Studier Urfolk Tromsø Alta
Vi anbefaler